Nota Welstandsbeleid zonnepanelen in rijksbeschermde dorpsgezichten Gemeente Rheden

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat de Nota Welstandsbeleid zonnepanelen in rijksbeschermde dorpsgezichten Gemeente Rheden voor eenieder ter inzage is gelegd.

Aanleiding

Waar het plaatsen van zonnepanelen in het grootste deel van de gemeente vergunningvrij is, geldt in de rijksbeschermde dorpsgezichten Villapark Overbeek in Velp en Dieren-Zuideen restrictief beleid om de beschreven karakteristieken te beschermen: het plaatsen van zonnepanelen is niet vergunningvrij en vergunning wordt alleen verleend als de panelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. Dit betekent dat veel inwoners van de gezichten geen mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun pand aan te brengen terwijl zij dit wel zouden willen. Daarom is het beleid aangepast en ligt nu voor.

 

Inhoud

Een nota waarin de een goede balans is gevonden tussen het beschermen van de cultuurhistorische waardevolle en/of kwetsbare delen van het rijksbeschermde dorpsgezichten en het mogelijk maken van zonnepanelen op daken en gevels waar deze niet direct de waarde van het beschermde dorpsgezicht raakt.

Daarnaast wordt de opening geboden voor gesprek met eigenaren van monumenten en beeldbepalende panden om samen tot (innovatieve) oplossingen te komen voor het plaatsen van zonnepanelen.

 

Inzage van stukken

U kunt de Nota Welstandsbeleid zonnepanelen in rijksbeschermde dorpsgezichten Gemeente Rheden van 31 januari 2019 tot en met 14 maart 2019 inzien bij de Servicebalie in het Gemeentehuis te De Steeg en via de website van de gemeente.

 

Indienen zienswijzen

Gedurende bovenvermelde termijn kan eenieder schriftelijk (geen e-mail) zijn zienswijze naar voren brengen bij de Gemeenteraad van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. Vermeld bij uw zienswijze het zaaknummer 668159. Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een zienswijze naar voren te brengen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met mevrouw Hoorn, telefoonnummer (026) 49 76 991 of k.hoorn@rheden.nl. Zij is aanwezig op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Hier kunt u ook terecht met inhoudelijke vragen.

 

Naar boven