Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 21 januari 2019, nr. 2018-0000905125, tot wijziging van het Besluit mandaat Autoriteit woningcorporaties en aanwijzing toezichthouders Woningwet en WNT in verband met enkele technische wijzigingen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport van 5 december 2018;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat Autoriteit woningcorporaties en aanwijzing toezichthouders Woningwet en WNT wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, eerste volzin, wordt ‘Hoofdstuk IV van de wet’ vervangen door ‘de hoofdstukken IIIA en IV van de wet’.

  • 3. Aan de inspecteur-generaal wordt ten behoeve van de werkzaamheden van de autoriteit mandaat en machtiging verleend voor de uitoefening van de bevoegdheden van de minister, bedoeld in:

    • a. hoofdstuk III, paragrafen 1, 3, 4 en 5, hoofdstuk IV en hoofdstuk V, met uitzondering van artikel 18b, vierde en vijfde lid, artikel 18f, de artikelen 35 tot en met 37, 38 en 40 van het besluit,

    • b. artikel 121 van het besluit, met uitzondering van het eerste lid, laatste volzin, en

    • c. artikel 122 van het besluit voor zover de toepassing daarvan verband houdt met bevoegdheden waarvan de autoriteit anderszins mandaat wordt verleend.

B

Artikel 3a vervalt.

C

In artikel 5 wordt ‘voor het verrichten van rechtshandelingen die verband houden met’ vervangen door ‘voor het verrichten van rechtshandelingen op het terrein van de gemandateerde bevoegdheden, waaronder die verband houden met’.

D

In artikel 7, tweede lid, wordt ‘voor het behandelen van gerechtelijke procedures’ vervangen door ‘voor het instellen en behandelen van juridische procedures’.

E

In artikel 11 wordt ‘De Minister voor Wonen en Rijksdienst’ vervangen door ‘De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum waarop het in de Staatscourant wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

Onderdeel A

Voor de volledigheid is aan het mandaat toegevoegd de uitoefening van bevoegdheden ten aanzien van de wooncoöperatie.

De wijziging van het derde lid van artikel 3 van het mandaatbesluit is van technische aard. De onderdelen van bepalingen van het BTIV die met dit artikel in het mandaatbesluit werden uitgezonderd van het mandaat voor de Aw, zijn overbodig gebleken, omdat ze al op grond van de van het mandaat uitgezonderde bepalingen op het niveau van de Woningwet geen onderdeel zijn van het mandaat van de Aw. Daarom is besloten een en ander bondiger te formuleren.

Onderdeel B

Dit betreft een technische wijziging, aangezien artikel 45a van de Woningwet reeds o.g.v. artikel 3 van het mandaatbesluit onderdeel is van het mandaat van de Aw, zodat artikel 3a van het mandaatbesluit kan vervallen.

Onderdelen C en D

Met deze wijzigingen wordt verduidelijkt dat de Aw voor de gemandateerde bevoegdheden rechtshandelingen van verschillende aard kan verrichten, waaronder ook wordt begrepen het zelfstandig aanhangig maken van juridische procedures en het voeren van buitengerechtelijke procedures zoals een tuchtzaak.

Onderdeel E

Het betreft een actualisering naar de thans bestaande stand van zaken.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven