Ontwerpbesluit Wet Bescherming Antarctica, Rijkswaterstaat

Aanvraag Greenpeace

Op 28 mei 2019 heeft Stichting Greenpeace Council een aanvraag om een vergunning op grond van de Wet bescherming Antarctica ingediend voor het verrichten van handelingen in het Antarctisch gebied.

De aanleiding tot de aanvraag is het willen ondernemen van een expeditie naar het Antarctisch gebied, bestaande uit drie afzonderlijke reizen, waarvan twee met de MY Esperanza en één met de MY Arctic Sunrise.

Bij het Antarctische schiereiland zullen flora en fauna worden gefilmd, gefotografeerd en gedocumenteerd. Daarnaast worden er twee kleinschalige, tijdelijke onderzoeksstations opgericht van waaruit meteorologisch en ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd. Vanaf het schip worden plastics en eDNA verzameld en de aanwezigheid van zeezoogdieren gemonitord. Tot slot, zal Greenpeace mogelijk worden uitgenodigd door een schip dat op krill vist om hun werkwijze te bestuderen. De reizen hebben als doel om de bewustwording van natuurbehoud te bevorderen en kennis te vergaren over de daar aanwezige biodiversiteit, specifiek in relatie tot klimaatverandering.

De vergunning wordt aangevraagd voor de periode 5 januari 2020 tot en met 31 maart 2020.

Ontwerpbesluit

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn voornemens de activiteiten onder voorwaarden toe te staan. Het ontwerpbesluit van de vergunning ligt ter inzage van 13 september 2019 tot en met 24 oktober 2019 op het kantoor van Rijkswaterstaat Zee en Delta, Lange Kleiweg 34 te Rijswijk (Z.H.).

Zienswijzen indienen

Een ieder kan van 13 september 2019 tot en met 24 oktober 2019 zienswijzen indienen tegen het ontwerpbesluit van de vergunning. U dient uw zienswijze per post te versturen naar Rijkswaterstaat Zee & Delta, afdeling Vergunningverlening, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht.

Naar boven