Verkeersbesluit Nachtelijke afsluitingen Groote Zeesluis te Muiden

Logo Gooise Meren

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

Aanleiding verkeersbesluit

In opdracht van Waternet worden werkzaamheden aan de Groote Zeesluis uitgevoerd. Door deze werkzaamheden is het noodzakelijk om de brug gedurende zes nachten voor het verkeer af te sluiten. Er worden omleidingen ingesteld.

Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op de Wegenverkeerswet is de volgende doelstelling van het verkeersbesluit van toepassing:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Overwegingen

De elektrische installatie is aan vervanging toe en wordt tijdens de werkzaamheden vervangen. Hierdoor ontstaat een nieuw, betrouwbaar en goed werkend besturingssysteem. De goede werking van de nieuwe installatie moet worden getest. Het afsluiten van de brug voor het verkeer is daarbij noodzakelijk omdat niet zeker is dat de nieuwe installatie inclusief slagbomen en verkeersseinen direct weer goed werkt.

De brug over de Groote Zeesluis is de enige verbinding tussen het oostelijke en het westelijke deel van Muiden waardoor een afsluiting in beginsel grote gevolgen heeft op de verkeersafwikkeling binnen Muiden. De gevolgen worden (zeer) sterk verkleind door het uitsluitend in de nacht afsluiten van de brug. Als de werkzaamheden het toelaten kunnen voetgangers en fietsers gebruik blijven maken van de brug. Zo worden de gevolgen voor voetgangers en fietsers nog verder verkleind.

De belanghebbenden worden door Waternet en de gemeente Gooise Meren tijdig geïnformeerd over het afsluiten van de brug zodat zij met de afsluiting rekening kunnen houden. Ook de hulpdiensten zijn geïnformeerd.

 

Het op afstand bedienen van het sluizencomplex

Het op afstand bedienen van de Groote Zeesluis in Muiden is voorlopig van de baan. Dit is de uitkomst van een bestuurlijk overleg tussen waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Gooise Meren. De gemeente, Waternet en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaan met elkaar in gesprek over de vraag hoe verder te gaan met de restauratie van de sluis.

Het voorgaande betekent dat dit verkeersbesluit geen relatie heeft met het al dan niet op afstand bedienen van het sluizencomplex. Dit verkeersbesluit wordt enkel en alleen genomen om de werkzaamheden m.b.t. het vervangen van de elektrische installatie van het sluizencomplex mogelijk te maken.

Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden. De politie heeft positief geadviseerd.

Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van de gemeente Gooise Meren.

Besluit

Op grond van de overwegingen is namens het college van burgemeester en wethouders besloten om de brug over de Groote Zeesluis te Muiden voor al het verkeer fysiek af te sluiten tijdens de volgende perioden:

zondag 10 maart 2019 23.00 uur – maandag 11 maart 2019 05.00 uur

maandag 11 maart 2019 23.00 uur – dinsdag 12 maart 2019   05.00 uur

dinsdag 12 maart 2019 23.00 uur – woensdag 13 maart 05.00 uur

zondag 17 maart 2019 23.00 uur – maandag 18 maart 2019 05.00 uur

dinsdag 19 maart 2019 23.00 uur – woensdag 20 maart 2019 05.00 uur

zondag 21 maart 2019 23.00 uur – maandag 22 maart 2019 05.00 uur

Tekening

Bij dit verkeersbesluit is geen tekening gevoegd.

 

Bussum, 30 januari 2019

namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

Dhr. K. Iskender

Adjunct-afdelingshoofd Mens en Omgeving

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven