Omgevingsvergunning ‘Nieuwbouw ‘Blauwhuiskwartier’

Logo Schiedam

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam maken bekend dat op 28 augustus 2019 een omgevingsvergunning is verleend voor de bouw van 31 woningen op de locatie van het voormalige postsorteercentrum op de locatie Lange Nieuwstraat 191 (bouwplan ‘Nieuwbouw Blauwhuiskwartier’). In samenhang met deze omgevingsvergunning zijn ten behoeve van de nieuwbouw op 4 september 2019 hogere waarden (geluid) vastgesteld voor een deel van de woningen.

Aanleiding

De plannen waarvoor een omgevingsvergunning is gevraagd zijn onderdeel van de ontwikkeling van het Blauwhuiskwartier, welke voorziet in de bouw van in totaal 61 woningen. De aanvraag betreft de nieuwbouw van 26 appartementen en 5 loftwoningen op de locatie van het voormalige postsorteercentrum. Voor de overige onderdelen van het bouwplan, de transformatie van het als monument aangewezen Blauwhuis en de naastgelegen noordvleugel, alsmede de sloop en nieuwbouw op de locatie van de zuidvleugel, zijn separate omgevingsvergunningen gevraagd. Deze onderdelen vallen buiten de reikwijdte van de verleende omgevingsvergunning.

De plannen voor de nieuwbouw van 26 appartementen en 5 loftwoningen zijn op een aantal onderdelen niet in overeenstemming met het bestemmingsplan ‘Binnenstad 2014’. Op grond van artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3 van de Wabo kan een omgevingsvergunning waarbij wordt afgeweken van het bestemmingsplan worden verleend indien de activiteit, blijkens een goede ruimtelijke onderbouwing, niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Hiervan is in dit geval sprake.

Verklaring van geen bedenkingen

De gemeenteraad van Schiedam heeft op 20 september 2012 een ‘algemene verklaring van geen bedenkingen’ vastgesteld. Het project valt onder de reikwijdte van artikel 2, tiende lid (projecten in overeenstemming met een ander door de raad vastgestelde visie of plan) van deze algemene verklaring. Aangezien geen sprake is van één van de in artikel 3 genoemde uitzonderingen kan in dit geval gebruik worden gemaakt van de ‘algemene verklaring van geen bedenkingen’.

Hogere waarden (geluid)

De planlocatie is gelegen binnen meerdere wettelijke geluidszones. Voor 26 van de 31 woningen geldt dat de wettelijke voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai en/of industrielawaai uit de Wet geluidhinder worden overschreden. Voor de bouw van deze woningen zijn daarom hogere waarden (geluid) vastgesteld. De procedure tot het vaststellen van hogere waarden (geluid) is gekoppeld aan de omgevingsvergunning.

Beroep

Tegen het besluit tot verlenen van de omgevingsvergunning en het vaststellen van hogere waarden (geluid) kan binnen een termijn van 6 weken na bekendmaking beroep worden ingesteld. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat geweest te zijn. Beroep kan worden ingesteld bij de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, postbus 50951, 3007 BM te Rotterdam. Voor de behandeling van een beroep zijn griffierechten verschuldigd.

De beschikking treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Hebben u of derde belanghebbenden er belang bij dat dit besluit niet in werking treedt, dan kan een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam.

De omgevingsvergunning, de ruimtelijke onderbouwing, het besluit hogere waarden (geluid) en de andere op de procedure betrekking hebbende stukken liggen vanaf ter inzage bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het Stadskantoor, Stadserf 1 te Schiedam. Het KCC is op afspraak geopend. Op verzoek kunnen de stukken digitaal worden toegezonden.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot het verlenen van de omgevingsvergunning is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing (artikel 1.1. Chw in samenhang met artikel 3.1, bijlage I Chw). Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit betekent onder meer dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Tevens kunnen de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Vragen en opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over de omgevingsvergunning, het besluit hogere waarden (geluid) en de verdere procedure kunt u via telefoonnummer 14010 contact opnemen de heer S.J.C. Hovens, juridisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling.

 

Naar boven