Verkeersbesluit

Logo De Ronde Venen

Datum: 2 september 2019

 

Onderwerp: Aanwijzen parkeerplaatsen voor deelauto’s op carpoolstrook Abcoude

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

ConnectCar heeft verzocht om voor deelauto’s parkeerplaatsen te reserveren op de carpoolstrook langs de A2 bij de afslag Abcoude te Abcoude.

Motivering

Het verkeersbesluit heeft de volgende doelstelling zoals geformuleerd in de Wegenverkeerswet 1994: Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer.

Minder autokilometers door bewuste keuzes: Bij een deelauto wordt bewuster een keuze gemaakt om al dan niet gebruik te maken van de auto. Vaak blijkt dat er naast de auto ook andere mogelijkheden zijn om de bestemming te bereiken. Door auto’s te delen neemt het aantal gereden kilometers af. Het delen van auto’s levert daarom een bijdrage aan het verbeteren van het milieu. Dit past bij de doelstellingen van de gemeente De Ronde Venen op het terrein van duurzaamheid.

Parkeerdruk neemt af: Door auto’s te delen neemt de noodzaak om een (tweede) auto te bezitten af. Hierdoor neemt de parkeerdruk af ondanks dat één parkeerplaats voor de deelauto wordt gereserveerd.

Gegarandeerd een parkeerplaats: Door een parkeerplaats te reserveren kan door de aanbieder worden gegarandeerd dat de deelauto altijd op een vaste plek beschikbaar is. Ook is er altijd een parkeerplaats beschikbaar als de auto weer terug wordt gebracht. Door het reserveren van een parkeerplaats wordt het gebruik van de deelauto aantrekkelijker gemaakt.

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaatsgevonden. De politie heeft positief geadviseerd.

Belangenafweging

Het reserveren van parkeerplaatsen van deelauto’s leidt niet tot parkeeroverlast in de directe omgeving, aangezien er nog voldoende parkeerruimte beschikbaar is.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om op de carpoolstrook langs de A2 bij de afslag Abcoude drie parkeerplaatsen te reserveren voor een deelauto door het plaatsen van bord E8 zoals opgenomen in bijlage I van het Rvv 1990, plus een onderbord met daarop de tekst “deelauto ConnectCar”. In eerste instantie worden twee parkeerplaatsen ingericht. Bij gebleken behoefte kan een derde parkeerplaats worden ingericht. De deelauto’s die gebruik maken van de gereserveerde parkeerplaatsen moeten als deelauto herkenbaar zijn.

 

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen zijn kosten (griffierecht) verbonden.

 

Contact

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u eerst bellen met de gemeente voor meer informatie of om vragen te stellen. In het algemeen blijkt dat met een telefoontje veel kan worden opgelost. Bezwaar maken is dan misschien niet meer nodig. U mag natuurlijk ook meteen een bezwaarschrift indienen.

burgemeester en wethouders van De Ronde Venen,

Gemandateerd aan de Medewerker Verkeer

R.A.C.M. Lommerse

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

 

Naar boven