Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 augustus 2019, nr. WJZ/ 19117790, houdende wijziging van de Regeling wijn en olijfolie

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op:

Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 van de Commissie van 11 december 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, het wijnbouwkadaster, begeleidende documenten en certificering, het in- en uitslagregister, de verplichte opgaven, meldingen en de bekendmaking van meegedeelde informatie, tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toepasselijke controles en sancties, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 555/2008, (EG) nr. 606/2009 en (EG) nr. 607/2009 van de Commissie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 436/2009 van de Commissie en Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/560 van de Commissie (Pb EU 2018, L58);

Uitvoeringsverordening (EU) 2018/274 van de Commissie van 11 december 2017 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, certificering, het in- en uitslagregister, verplichte opgaven en meldingen, en voor Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toepasselijke controles, en tot intrekking van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/561 van de Commissie (Pb EU 2018, L58);

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, gebruiksbeperkingen, wijzigingen van productdossiers, de annulering van bescherming en de etikettering en presentatie (Pb EU 2019, L9);

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/34 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, wijzigingen van productdossiers, het register van beschermde namen, de annulering van bescherming en het gebruik van symbolen, en voor Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft een adequaat controlesysteem (Pb EU 2019, L9);

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/934 van de Commissie van 12 maart 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de wijnbouwoppervlakten waar het alcoholgehalte mag worden verhoogd, de toegestane oenologische procedés en de beperkingen met betrekking tot de productie en de bewaring van wijnbouwproducten, het minimale alcoholpercentage voor bijproducten en de verwijdering van die producten, en de bekendmaking van OIV-dossiers (PbEU 2019, L149);

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/935 van de Commissie van 16 april 2019 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft analysemethoden om de fysische, chemische en organoleptische kenmerken van wijnbouwproducten te bepalen, en wat betreft meldingen van besluiten van de lidstaten betreffende de verhoging van het natuurlijke alcoholgehalte (PbEU 2019, L149); en

artikel 19, eerste lid, van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling wijn en olijfolie wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De definities van ‘aanvraag tot registratie’, ‘NVWA’, ‘verordening (EG) nr. 436/2009’, ‘verordening (EG) nr. 607/2009’, ‘verzoek tot annulering’, ‘verzoek tot niet-minimale wijziging’ en ‘verzoek tot wijziging’ vervallen.

2. De definitie van ‘communautaire verordeningen’ komt als volgt te luiden:

communautaire verordeningen:

de basisverordening, verordening (EG) nr. 555/2008, verordening (EG) nr. 606/2009, gedelegeerde verordening (EU) 2018/273, uitvoeringsverordening (EU) 2018/274, gedelegeerde verordening 2019/33 en uitvoeringsverordening (EU) 2019/34;.

3. Na de definitie van ‘verordening (EU) nr. 251/2014’ worden de volgende definities ingevoegd:

gedelegeerde verordening (EU) 2018/273:

Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 van de Commissie van 11 december 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees .Parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, het wijnbouwkadaster, begeleidende documenten en certificering, het in- en uitslagregister, de verplichte opgaven, meldingen en de bekendmaking van meegedeelde informatie, tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toepasselijke controles en sancties, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 555/2008, (EG) nr. 606/2009 en (EG) nr. 607/2009 van de Commissie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 436/2009 van de Commissie en Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/560 van de Commissie (Pb EU 2018, L58);

uitvoeringsverordening (EU) 2018/274:

Uitvoeringsverordening (EU) 2018/274 van de Commissie van 11 december 2017 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, certificering, het in- en uitslagregister, verplichte opgaven en meldingen, en voor Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toepasselijke controles, en tot intrekking van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/561 van de Commissie (Pb EU 2018, L58);

gedelegeerde verordening (EU) 2019/33:

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees ...Parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, gebruiksbeperkingen, wijzigingen van productdossiers, de annulering van bescherming en de etikettering en presentatie (Pb EU 2019, L9);

uitvoeringsverordening (EU) 2019/34:

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/34 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, wijzigingen van productdossiers, het register van beschermde namen, de annulering van bescherming en het gebruik van symbolen, en voor Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft een adequaat controlesysteem (Pb EU 2019, L9);.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 23 van verordening (EG) nr. 436/2009’ vervangen door ‘artikel 10 van gedelegeerde verordening (EU) 2018/273’.

2. In het tweede lid wordt ‘bijlage VI, onderdeel C, bij verordening (EG) nr. 436/2009’ vervangen door ‘bijlage V, onderdeel A, bij gedelegeerde verordening (EU) 2018/273’ en wordt ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ vervangen door ‘minister’.

C

In artikel 5, derde lid, onderdeel c, wordt ‘witte, rosé en mousserende wijn’ vervangen door ‘witte en rosé wijn’.

D

Artikel 6 wordt geplaatst in paragraaf 3 van hoofdstuk 2 en komt als volgt te luiden:

Artikel 6

Het minimumpercentage alcoholvolume in bijproducten is 5% van het alcoholvolume in de geproduceerde wijn.

E

Artikel 7 komt als volgt te luiden:

Artikel 7

  • 1. Indien de weersomstandigheden uitzonderlijk ongunstig zijn geweest, kan de minister op verzoek voor het betreffende oogstjaar besluiten:

    • a. het in bijlage VIII, deel I, afdeling A, punt 2, van de basisverordening genoemde maximale alcoholpercentage te verhogen met 0,5%;

    • b. toestemming te verlenen voor het aanzuren als bedoeld in Bijlage VIII, deel I, afdeling C, punt 6, van de basisverordening.

  • 2. Het in het eerste lid, onderdeel b, bedoelde verzoek tot toestemming wordt bij de minister ingediend met een door de minister ter beschikking gesteld middel.

F

Artikel 8 vervalt.

G

In artikel 9, onderdeel b, wordt ’14 dagen’ vervangen door ‘7 werkdagen’.

H

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 44, onderdeel b, van verordening (EG) 436/2009’ vervangen door ‘artikel 19, eerste lid, van uitvoeringsverordening (EU) 2018/274’.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 44, onderdeel a, van verordening (EG) nr. 436/2009’ vervangen door ‘artikel 19, tweede lid, van uitvoeringsverordening (EU) 2018/274’, wordt ‘14 dagen’ vervangen door ‘7 werkdagen’ en wordt ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ vervangen door ‘minister’.

I

Artikel 11 komt te luiden:

Artikel 11

Producenten van wijn dienen jaarlijks uiterlijk op 15 januari bij de minister de opgave in, met een door de minister ter beschikking gesteld middel, van de wijn die ze hebben geproduceerd van de oogst van het lopende wijnoogstjaar, overeenkomstig artikel 31, derde lid, van gedelegeerde verordening (EU) 2018/273.

J

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 56, vijfde lid, van verordening (EG) nr. 607/2009’ vervangen door ‘artikel 46, vijfde lid, van gedelegeerde verordening (EU) 2019/33’.

2. In het tweede lid wordt ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ vervangen door ‘minister’.

K

Artikel 16 komt te luiden:

Artikel 16

Een aanvraag tot opname in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen, een verzoek tot wijziging of een verzoek tot annulering wordt ingediend bij de minister.

L

In artikel 17, eerste lid, wordt ‘niet-minimale wijziging’ vervangen door ‘wijziging’.

M

In artikel 18, eerste en tweede lid, wordt ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ vervangen door ‘minister’.

N

Artikel 19 vervalt.

O

Artikel 19c, eerste lid, komt te luiden:

1. De minister kan voor drie jaar toestemming verlenen voor het uitvoeren van een grootschalig experiment voor de toepassing van een oenologische behandeling of een oenologisch procedé als bedoeld in artikel 4 van gedelegeerde verordening (EU) 2019/934.

P

Artikel 21 komt te luiden:

Artikel 21

De codenummers, bedoeld in artikel 46, vijfde lid, van gedelegeerde verordening (EU) 2019/33, die voor 1 juli 2014 zijn vastgesteld door het Hoofdproductschap Akkerbouw behouden hun geldigheid.

ARTIKEL II

Artikel 1 van de Regeling wijn en olijfolie wordt als volgt gewijzigd:

1. De definitie van ‘verordening (EG) nr. 606/2009’ vervalt.

2. De definitie van ‘communautaire verordeningen’ komt als volgt te luiden:

communautaire verordeningen:

de basisverordening, verordening (EG) nr. 555/2008, gedelegeerde verordening (EU) 2018/273, uitvoeringsverordening (EU) 2018/274, gedelegeerde verordening (EU) 2019/33, uitvoeringsverordening (EU) 2019/34, gedelegeerde verordening (EU) 2019/934 en uitvoeringsverordening (EU) 2019/935;.

3. Na de definitie van ‘uitvoeringsverordening (EU) 2019/34’ worden de volgende definities ingevoegd:

gedelegeerde verordening (EU) 2019/934:

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/934 van de Commissie van 12 maart 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de wijnbouwoppervlakten waar het alcoholgehalte mag worden verhoogd, de toegestane oenologische procedés en de beperkingen met betrekking tot de productie en de bewaring van wijnbouwproducten, het minimale alcoholpercentage voor bijproducten en de verwijdering van die producten, en de bekendmaking van OIV-dossiers (PbEU 2019, L149);

uitvoeringsverordening (EU) 2019/935:

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/935 van de Commissie van 16 april 2019 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft analysemethoden om de fysische, chemische en organoleptische kenmerken van wijnbouwproducten te bepalen, en wat betreft meldingen van besluiten van de lidstaten betreffende de verhoging van het natuurlijke alcoholgehalte (PbEU 2019, L149.

ARTIKEL III

  • 1. De onderdelen A, B, C, E, F tot en met N en P van artikel I van deze regeling treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. De onderdelen D en O van artikel I en artikel II van deze regeling treden in werking met ingang van 7 december 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 augustus 2019

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Aanleiding

De onderhavige wijziging van de Regeling wijn en olijfolie strekt tot uitvoering van enige bepalingen van de volgende onlangs vastgestelde verordeningen van de Europese Commissie:

Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 van de Commissie van 11 december 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, het wijnbouwkadaster, begeleidende documenten en certificering, het in- en uitslagregister, de verplichte opgaven, meldingen en de bekendmaking van meegedeelde informatie, tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toepasselijke controles en sancties, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 555/2008, (EG) nr. 606/2009 en (EG) nr. 607/2009 van de Commissie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 436/2009 van de Commissie en Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/560 van de Commissie (Pb EU 2018, L58) (hierna: verordening 2018/273);

Uitvoeringsverordening (EU) 2018/274 van de Commissie van 11 december 2017 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, certificering, het in- en uitslagregister, verplichte opgaven en meldingen, en voor Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de toepasselijke controles, en tot intrekking van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/561 van de Commissie (Pb EU 2018, L58) (hierna: verordening 2018/274);

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, gebruiksbeperkingen, wijzigingen van productdossiers, de annulering van bescherming en de etikettering en presentatie (Pb EU 2019, L9) (hierna verordening 2019/33);

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/34 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, wijzigingen van productdossiers, het register van beschermde namen, de annulering van bescherming en het gebruik van symbolen, en voor Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft een adequaat controlesysteem (Pb EU 2019, L9) (hierna: verordening 2019/34);

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/934 van de Commissie van 12 maart 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de wijnbouwoppervlakten waar het alcoholgehalte mag worden verhoogd, de toegestane oenologische procedés en de beperkingen met betrekking tot de productie en de bewaring van wijnbouwproducten, het minimale alcoholpercentage voor bijproducten en de verwijdering van die producten, en de bekendmaking van OIV-dossiers (PbEU 2019, L149) (hierna: verordening 2019/934); en

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/935 van de Commissie van 16 april 2019 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft analysemethoden om de fysische, chemische en organoleptische kenmerken van wijnbouwproducten te bepalen, en wat betreft meldingen van besluiten van de lidstaten betreffende de verhoging van het natuurlijke alcoholgehalte (PbEU 2019, L149) (hierna: verordening 2019/935).

De belangrijkste aanpassingen van de onderhavige wijziging van de Regeling wijn en olijfolie vloeien voort uit de verordening 2019/33 en verordening 2019/34 en zijn de volgende:

  • De introductie van de mogelijkheid van de minister om bij uitzonderlijk ongunstige weersomstandigheden het maximum alcoholpercentage van een wijnproduct te verhogen en om toestemming te verlenen voor het aanzuren van een wijnproduct.

  • Een aanpassing van de procedure van verzoeken tot wijziging van beschermde oorsprongsbenamingen als gevolg van het onderscheid in standaard wijzigingen enerzijds en wijzigingen op het niveau van de Unie anderzijds.

  • Het vervallen van verplichting tot opgave van bewerkingen van wijnproducten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Daarnaast is in het nieuwe artikel 6 van de Regeling wijn en olijfolie uitvoering gegeven aan artikel 13 van verordening 2019/934, te weten de vaststelling van een minimumpercentage van 5% voor het alcoholvolume dat bijproducten moeten hebben na de afscheiding van wijn in verhouding tot het alcoholvolume in de geproduceerde wijn.

Tot slot is een aantal technische aanpassingen en correcties aangebracht, zoals aanpassing van verwijzingen naar de thans geldende verordeningen.

2. Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

In het eerste lid komt de definitie ‘aanvraag tot registratie’ te vervallen omdat registratie zowel voor wijnproducenten geldt als voor beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding en dit verwarrend is. In artikel 3a is aangegeven dat wijnproducenten zich bij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit registreren. In de praktijk is dat bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ (hierna: RVO), die namens de minister het register van wijnproducenten beheert.

Bij registratie geeft de wijnproducent tevens aan of men wijn met een beschermde oorsprongsbenaming en/of beschermde geografische aanduiding produceert.

De definitie van de NVWA als Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is geschrapt omdat de vermelding van de NVWA niet meer voorkomt in de gewijzigde Regeling wijn en olijfolie. De definities van ‘verzoek tot annulering’, ‘verzoek tot niet-minimale wijziging’ en ‘verzoek tot wijziging’ zijn ook geschrapt omdat deze begrippen niet meer voorkomen door wijziging van de artikelen 16 en 17.

Met het vervallen en aanpassen van de definities van de vermelde verordeningen in artikel 1 zijn deze definities in overeenstemming gebracht met de vigerende verordeningen.

Artikel I, onderdeel B

In het eerste lid van artikel 4 is de verwijzing voor het begeleidend document bij het vervoer van wijnproducten, aangepast aan het vigerende artikel 10 van verordening 2018/273.

Voor het referentienummer in het tweede lid moet nu verwezen worden naar ‘bijlage V, onderdeel A, bij verordening 2018/273’.

De vervanging van ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ door ‘minister’ is een technische wijziging die in alle regelgeving wordt doorgevoerd waar de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de bevoegde autoriteit is voor de uitvoering van regelgeving en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO) die namens de minister op dit terrein handelt.

Artikel I, onderdeel C

Artikel 5 geeft uitvoering aan het zevende lid van deel I van bijlage VIII van de basisverordening, op grond waarvan lidstaten voor de productie van wijn- al dan niet met een beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding- het totale alcoholvolumegehalte voor die wijn bij verrijking kunnen verhogen tot een door de lidstaten vast te stellen waarde.

Aangezien het bij verrijking gaat om verrijking van “stille” wijn, die dan als grondwijn voor het maken van mousserende wijn kan worden gebruikt, is "mousserende wijn" om die reden komen te vervallen in onderdeel c van het derde lid van artikel 5 ”.

In het derde lid van artikel 5 is het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking voor rode wijn gehandhaafd op 12%, voor rode wijn met een oorsprongsbenaming 13,5% en 13% voor witte en rosé wijn met een oorsprongsbenaming (zie het zevende lid van onderdeel B van bijlage VIII van de basisverordening.

Artikel I, onderdelen D, E en F

De achtergrond voor het vervallen van de artikelen 6, 7 en 8 van de huidige Regeling wijn en olijfolie is artikel 34 van verordening 2018/273 waarin de opgave van diverse bewerkingen geen verplichting meer is, maar een mogelijkheid voor de lidstaat om dit te eisen. De verplichting tot opgave van verzoeten, aanzuren, ontzuren of verhogen van alcoholvolumegehalte van wijnbouwproducten komt te vervallen. Hiermee wordt een vermindering van de administratieve lasten beoogd.

Artikel 6 (nieuw)

Op grond van artikel 13 van verordening 2019/934 leggen de lidstaten een minimumpercentage vast voor het alcoholvolume dat bijproducten moeten hebben na de afscheiding van wijn in verhouding tot het alcoholvolume in de geproduceerde wijn. De lidstaten kunnen dat minimumpercentage differentiëren op basis van objectieve en niet-discriminerende criteria. In het nieuwe artikel 6 van de Regeling wijn en olijfolie is dat percentage, overeenkomstig punt D, deel II van bijlage VIII van de basisverordening, vastgesteld op 5%.

Aangezien het nieuwe artikel 6 geen administratieve verplichting meer bevat maar ziet op de bereiding van wijn is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het artikel te verplaatsen van paragraaf 4 naar paragraaf 3 van hoofdstuk 2 van de regeling.

Artikel 7 (nieuw)

In het aangepaste artikel 7 van de Regeling wijn en olijfolie zijn de wijzigingen van Bijlage VIII, deel I, Afdeling A, en C van de basisverordening overgenomen. Op basis van punt 3 onder Afdeling A kan een lidstaat bepalen dat in een oogstjaar waarin de weersomstandigheden uitzonderlijk ongunstig zijn geweest, het maximale alcoholpercentage wordt verhoogd met 0,5%. Dit geldt voor alle wijnproducenten. Het verzoek verloopt via de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten. De minister doet melding van deze verhoging aan de Europese Commissie. Daarnaast kan op grond van punt 6 van Afdeling C bij uitzonderlijke ongunstige weersomstandigheden er op verzoek aan een wijnproducent toestemming worden verleend voor het aanzuren van wijnbouwproducten. Dit verzoek dient te worden ingediend bij RVO (namens de minister) met een daarvoor bestemd standaard formulier.

Artikel I, onderdeel G

In artikel 9 is de termijn voor het melden van door ongeluk veroorzaakte veranderingen van de hoeveelheid producten, teruggebracht van 14 dagen na constatering naar 7 werkdagen na constatering. Een termijn van 7 werkdagen is haalbaar en draagt bij aan betere update van het register hiervoor.

Artikel I onderdeel H

In artikel 10, eerst en tweede lid, zijn de verwijzingen aangepast aan de vigerende bepalingen van verordening 2018/274.

In het tweede lid van artikel 10 is ook de termijn waarbinnen de wijnhandelaar of wijnproducent melding doet van een overschrijding van de percentages of van de toleranties voor verlies, als bedoeld in het eerste lid van artikel 10, teruggebracht van 14 dagen naar 7 werkdagen na constatering. Ook voor deze situaties is een termijn van 7 werkdagen haalbaar en door een inkorting van de termijn beschikt RVO over meer actuele informatie.

Artikel I, onderdeel I

Het nieuwe artikel 11 geeft uitvoering aan artikel 31, derde lid, van verordening 2018/273 bepalende dat producenten elk jaar bij de bevoegde autoriteit van hun lidstaat een productieopgave van de oogst van het betreffende wijnoogstjaar indienen. De producenten in Nederland dienen deze opgave jaarlijks voor 15 januari met een standaardformulier in bij RVO (namens de minister), als beheerder van het wijnbouwregister. Voorheen was dat uiterlijk 10 december.

Artikel I onderdeel J

De verwijzing met betrekking tot de codenummers, als bedoeld in artikel 56, vijfde lid, van de ingetrokken verordening 607/2009, is hier aangepast naar het thans geldende artikel 46, vijfde lid, van verordening 2019/33 voor de codenummers.

Artikel I, onderdeel K

In artikel 16 is ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ vervangen door de ‘minister’. De reden hiervoor is weergegeven onder de toelichting bij Artikel I, onderdeel B.

Artikel I, onderdeel L

De vervanging van de passage ‘niet minimale wijziging’ in ‘wijziging’ in artikel 17 van de Regeling wijn en olijfolie hangt samen met het nieuwe onderscheid, zoals opgenomen in Afdeling 3 van verordening 2019/33, tussen enerzijds standaardwijziging van beschermde oorsprongsbenamingen en anderzijds wijzigingen van beschermde oorsprongsbenamingen op het niveau van de Unie. De indeling in deze twee categorieën houdt verband met het belang van de wijziging. In artikel 14, derde lid, van verordening 2019/33 worden de volgende wijzigingen als een wijziging op het niveau van de Unie aangemerkt:

  • een wijziging van de naam van de beschermde oorsprongsbenaming of beschermde geografische aanduiding;

  • een wijziging, schrapping of toevoeging van een categorie wijnbouwproducten;

  • het verband tussen de kwaliteit en de kenmerken van het product en de specifieke geografische omgeving en aanduiding;

  • wijzigingen die verdere beperkingen meebrengen voor het in de handel brengen van het product.

Alle andere aanvragen worden beschouwd als standaardwijzigingen, die op het niveau van de lidstaat of het derde land kunnen worden afgehandeld.

Voor wijzigingen waarvoor een bezwaarprocedure op het niveau van de Unie nodig is, geldt de procedure conform artikel 15 van verordening 2019/34. Dat is ook de reden waarom ‘niet minimale wijziging’ in het eerste lid van artikel 17 is geschrapt. Immers een verzoek voor een niet minimale wijziging (op het niveau van de Unie) wordt niet alleen door de minister bekend gemaakt in de Staatscourant, maar ook door de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Voor de standaardwijzigingen (nationale aanvragen) geldt de procedure conform artikel 17 van verordening 2019/34.

Artikel I, onderdeel M

Voor de reden voor vervanging in artikel 18 van ‘Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ door de ‘minister’ zij verwezen naar de toelichting bij Artikel I, onderdeel B.

Artikel I, onderdeel N

De reden voor het vervallen van artikel 19 is dat de verplichting om de aanvang van productie van een product met een beschermde oorsprongsbenaming en/of geografische aanduiding te melden voortvloeit uit artikel 15, vijfde lid, van verordening 2019/34 en dit artikel rechtstreekse werking heeft.

Artikel I, onderdeel O

In artikel 19c wordt de verwijzing naar artikel 4 van verordening 606/2009 vervangen door verwijzing naar artikel 4 van verordening 2019/934. Toegevoegd wordt dat de toestemming voor drie jaar wordt verleend. Dit onderdeel treedt ingevolge Artikel III, tweede lid, in werking met ingang van 7 december 2019.

Artikel I, onderdeel P

In artikel 21 waren overgangsbepalingen opgenomen naar aanleiding van de opheffing van de productschappen en de overgang van regelgeving naar het ministerie. De leden twee en drie kunnen inmiddels vervallen. Het eerste lid wordt nu artikel 21 waarin de verwijzing met betrekking tot de codenummers, als bedoeld in artikel 56, vijfde lid, van de ingetrokken verordening 607/2009, wordt vervangen door verwijzing naar artikel 46, vijfde lid, van verordening 2019/33.

Artikel II

Artikel 1 wordt aan de inwerkingtreding van de verordeningen 2019/934 en 2019/935 en intrekking van verordening 606/2009 (per 7 december 2019) aangepast. De artikelen die uitvoering geven aan onderdelen van verordening 2019/934 (de onderdelen D en O van artikel I) treden ingevolge artikel III, tweede lid, ook in werking met ingang van 7 december 2019.

3. Regeldruk

De onderhavige wijziging betreft ‘een op een’ implementatie van de verordening 2018/273, verordening 2018/274 verordening 2019/33, verordening 2019/34 en verordening 2019/934. Gezien deze ‘een op een’ implementatie is de toetsing van de effecten op de regeldruk van de onderhavige wijziging niet aan de orde. Deze toetsing wordt normaliter uitgevoerd door het Adviescollege Toetsing Regeldruk.

4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt voor de onderdelen A, B, C, E en F tot en met N en P van artikel I in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Voor de uitvoering in regelgeving van de Europese verordeningen hoeft niet te worden aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

Voor de onderdelen D en O van artikel I en artikel II treedt de regeling in werking met ingang van 7 december 2019. Deze datum houdt verband met de datum waarop verordening 2019/934 van kracht wordt.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven