Aanwijzen busstrook Laan der vier Heemskinderen Geldrop

Logo Geldrop-Mierlo

VKB2019-08

 

Samenvatting

In de spitsuren loopt bus 324 richting de Coevering op de Laan der vier Heemskinderen in Geldrop vaak vertraging op. Het aanwijzen van een busstrook op deze weg zorgt voor een vlotte doorstroming en een betrouwbare dienstregeling van de buslijn.

Aanleiding verkeersbesluit

Het aanwijzen van een busstrook op de Laan der vier Heemskinderen in Geldrop betreft een no-regret-maatregel als onderdeel van het realiseren van een hoogwaardige openbaarvervoersverbinding tussen Eindhoven en Geldrop. Het project maakt deel uit van het Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant.

Huidige verkeersituatie

De rotonde bij de kruising Laan der vier Heemskinderen - Dommeldalseweg heeft in de spitsuren een te lage capaciteit. Dit zorgt voor files op (onder andere) de Laan der vier Heemskinderen. Bus 324 richting de Coevering loopt door de drukte vaak vertraging op.

Gewenste verkeersituatie

De rechter rijstrook op de zuidelijke rijbaan van de Laan der vier Heemskinderen tussen de Elzenhof en de rotonde bij de kruising met de Dommeldalseweg wordt aangewezen als rijstrook voor lijnbussen. Ter hoogte van zorgcentrum Akert wordt op de rechter rijstrook een uitvoegstrook aangebracht. Dit gedeelte van de rijstrook is behalve voor lijnbussen ook voor rechtsafslaand verkeer bedoeld.

Het autoverkeer maakt in de nieuwe situatie gebruik van de linker rijstrook van de zuidelijke rijbaan. Voor zover er nog geen linker rijstrook aanwezig is, wordt deze in de middenberm aangelegd.

Door de rechter rijstrook op de zuidelijke rijbaan van de Laan der vier Heemskinderen aan te wijzen als busstrook, kan bus 324 een eventuele wachtrij zonder tijdverlies passeren. In noodgevallen is de busstrook ook toegankelijk voor hulpdiensten.

Motivering en belangenafweging

De Laan der vier Heemskinderen is in beheer en onderhoud van de gemeente Geldrop-Mierlo.

De maatregelen zoals verwoord in dit verkeersbesluit strekken op basis van artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) tot:

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

Het aanwijzen van de busstrook zorgt voor een vlotte doorstroming en een betrouwbare dienstregeling van buslijn 324. Dit heeft een positief effect op de bereikbaarheid van de gemeente. Daarnaast versterkt de maatregel de concurrentiepositie van het openbaar vervoer ten opzichte het autoverkeer. Doordat vermijdbare autokilometers afnemen, neemt de kwaliteit van het woon- en leefklimaat in Geldrop toe.

De rijstrook voor het autoverkeer komt verder van de woonbebouwing ten zuiden van de weg te liggen. Dit zorgt ervoor dat de overlast van het verkeer op de zuidelijke rijbaan van de Laan der vier Heemskinderen voor bewoners van de aangrenzende woonwijk afneemt.

De onderhavige maatregelen hebben geen gevolgen voor de bereikbaarheid van de aangrenzende woonwijk noch voor de verkeersveiligheid op en rondom de Laan der vier Heemskinderen. Voor zover bekend worden er ook in andere opzichten geen belangen geschaad door het aanwijzen van de busstrook.

In de enige op het voorlopig ontwerp ingediende zienswijze kwamen geen bezwaren naar voren tegen het aanwijzen van de rechter rijstrook van de zuidelijke rijbaan van de Laan der vier Heemskinderen als busstrook.

Juridisch kader

Het college van burgemeester en wethouders is op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de WVW 1994 bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Overleg politie

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 24 van het BABW is overleg gevoerd met de gemachtigde van de korpschef van de politie. Deze heeft op 2 augustus 2019 een positief advies afgegeven.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo om:

  • 1.

    de rechter rijstrook van de zuidelijke rijbaan van de Laan der vier Heemskinderen, gelegen tussen de kruising met de Elzenhof en woonzorgcentrum Akert, aan te wijzen als rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen door het aanbrengen van diverse markeringen ‘LIJNBUS’ op het wegdek, het plaatsen van een tweetal borden van het model F13 als bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990, het plaatsen van een bord van het model F14 als bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van een doorgetrokken witte streep tussen de rechter en de naastgelegen rijstrook;

  • 2.

    de bestaande busvoorziening op de Laan der vier Heemskinderen, gelegen ter hoogte van de bushalte bij Kastanjehof, te verlengen tot aan de kruising met de Akert en aan te wijzen als rijstrook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen door het plaatsen van een bord van het model F13 als bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990, het plaatsen van een bord van het model F14 als bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990 en verlengen van de doorgetrokken witte streep tussen de rechter en de naastgelegen rijstrook;

  • 3.

    de onder punten 1. en 2. genoemde bebording en markering aan te brengen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘VKB2019-08’.

Communicatie

Op donderdag 5 september 2019 wordt dit verkeersbesluit bekendgemaakt in de Staatscourant. In weekblad Middenstandsbelangen wordt hiervan op diezelfde datum mededeling gedaan. Het besluit ligt van vrijdag 6 september tot en met donderdag 17 oktober 2019 ter inzage op de tijdelijke locatie van het gemeentehuis, Dwarsstraat 70 in Geldrop.

Geldrop-Mierlo, 29 augustus 2019

namens burgemeester en wethouders,

Barbara Savelsberg

Hoofd afdeling Ruimte

Bezwaar

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking ervan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Meer informatie vindt u op www.geldrop-mierlo.nl.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift leidt er niet toe dat het verkeersbesluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat de uitvoering van het besluit moet worden uitgesteld, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij het team Bestuursrecht van de rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen. Meer informatie vindt u op www.rechtspraak.nl.

Naar boven