Private Aanvulling WW en WGA - Sector Dienstverlening-niet (semi) publiek domein, sector 4-No.08 2019/2022

Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1 oktober 2019 tot wijziging van het besluit tot algemeenverbindendverklaring van bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst Private Aanvulling WW en WGA - Sector Dienstverlening-niet (semi) publiek domein; sector 4-No.08

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Gelezen het verzoek van de Stichting PAWW namens partijen bij bovengenoemde collectieve arbeidsovereenkomst, strekkende tot algemeenverbindendverklaring van bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst;

Partijen ter ener zijde: Vereniging GroentenFruit Huis, Vereniging van Nederlandse Visspecialisten, Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, AGF Detailhandel Nederland (ADN), AB Mauri Netherlands B.V., Diversey Europe Operations B.V., Diversey B.V., Diversey Netherlands Production B.V., Horticoop B.V., Alflora B.V., Lentse Potgrond B.V. en Slingerland Potgrond B.V.;

Partijen ter andere zijde: FNV, CNV Vakmensen.nl, Reformatorisch Maatschappelijke Unie van Werk Nemers en De Unie.

Gelet op de artikelen 2, 4 en 5 van de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten;

Besluit:

Dictum I

Het besluit tot algemeen verbindendverklaring van bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst Cao Private Aanvulling WW en WGA - Sector Dienstverlening-niet (semi) publiek domein; sector 4-No.081 wordt met inachtneming van dictum II als volgt gewijzigd:

A

De onder dictum I opgenomen bepalingen worden als volgt gewijzigd:

BIJLAGEN:

Bijlage 1 komt te luiden:

‘Bijlage 1: werkingssfeer, begripsbepaling werkgever (aard van de arbeid, bedrijfstak of sector)

 

Werkingssfeer: begripsbepaling werkgever

1. Groothandel in Groenten en Fruit

Werkgever:

Iedere natuurlijke persoon, rechtspersoon of niet rechtspersoonlijkheid bezittende vennootschap, die uitsluitend of in hoofdzaak:

• de grossiers-, export- en/of verzendhandelsfunctie in groenten en/of fruit uitoefent;

• de functie van het bewerken van groenten en fruit uitoefent;

• en/of ten behoeve van genoemde ondernemingen werkzaamheden verricht van het sorteren en/of verpakken en/of bewerken, laden en lossen van de door die ondernemingen verhandelde producten, met uitzondering van producenten en veilingen.

Grossier/binnenlandse groothandel in groenten en fruit:

Het groothandelsbedrijf dat rechtstreeks in Nederland geteelde en/of buitenlandse groenten en fruit - in onbewerkte en bewerkte vorm - levert aan de detailhandel, distributiecentrales, instellingen, horeca, grootverbruik in Nederland.

Exporteur:

Het groothandelsbedrijf dat in Nederland geteelde en/of buitenlandse groenten en fruit - in onbewerkte en bewerkte vorm - levert aan in het buitenland gevestigde afnemers.

Verzendhandel:

De bedrijfsuitoefening van commissionairs, tussenpersonen, collecterende groothandel, sorteer- en pakstations betreffende in Nederland geteelde groenten en fruit ten behoeve van binnen- en buitenlandse afnemers in de groothandel, detailhandel en de verwerkende industrie.

Groenten- en/of fruitbewerkingsbedrijf:

Het bedrijf waarin verse groenten en fruit worden gekocht en vervolgens worden gesneden, schoongemaakt en al of niet gemengd in kleinverpakking worden geleverd aan de detailhandel, distributiecentrales, groothandel, horeca, grootverbruik en instellingen in binnen- en buitenland.

Groenten:

Verse groenten - al of niet in bewerkte vorm - waaronder groen geoogste landbouwproducten en eetbare paddenstoelen en zuurkool, alsmede verduurzaamde groenten voor zover deze naast verse groenten worden verhandeld.

Fruit:

Vers fruit, al of niet in bewerkte vorm, alsmede verduurzaamd fruit, vijgen, dadels, noten en gedroogde zuidvruchten, een en ander voor zover deze naast vers fruit worden verhandeld.

Onder de uitdrukking ‘uitsluitend of in hoofdzaak’ moet worden verstaan ‘50% of meer van de omzet in geld’.

Indien dit criterium onvoldoende houvast biedt om te bepalen of de werkgever onder de werkingssfeer van de cao valt, is doorslaggevend, of meer dan 50% van de werknemers werkzaamheden verricht in het kader van de hierboven in bijlage 1 onder 1 van deze cao bedoelde bedrijfsuitoefening.

2. Visdetailhandel

Werkgever:

a. de onderneming waarin uitsluitend of in hoofdzaak de vishandel wordt uitgeoefend;

b. de onderneming met een afdeling waarin uitsluitend of in hoofdzaak de vishandel wordt uitgeoefend, indien in deze afdeling meer dan de helft van het totale aantal werknemers werkzaam is, tenzij voor die gehele onderneming een ondernemings-cao, of een bedrijfstak-specifieke arbeidsvoorwaarden- of sociaal fonds-cao (niet zijnde PAWW-cao) van kracht is, welke is geregistreerd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Onder vishandel wordt verstaan: de onderneming waarin vis, visproducten, schaal-en/of schelpdieren worden verkocht aan een eindverbruiker (consument, horeca, instellingen).

Op het verkooppunt kan een te onderscheiden gedeelte zijn, waar bedrijfsmatig en dienstverlenend dranken, spijzen en/of maaltijden voor gebruik ter plaatse wordt geserveerd.

3. Detailhandel in aardappelen, groenten en fruit

Werkgever:

De werkgever is de natuurlijke of rechtspersoon die een onderneming drijft op het gebied van detailhandel in aardappelen, groenten en fruit.

Onder een onderneming op het gebied van detailhandel in aardappelen, groenten en fruit wordt verstaan: een onderneming of een deel daarvan, uitgeoefend in besloten ruimtes (winkel of hallen) alsmede markten standplaatsen, wijkrijders en concessionairs waar of van waaruit bedrijfsmatig uitsluitend of in hoofdzaak groenten, fruit en/of aardappelen worden verkocht, niet zijnde een groothandel.’

Bijlage 2 komt te luiden:

‘Bijlage 2: werkingssfeer, begripsbepaling werkgever (individuele rechtspersoon)

Individuele rechtspersoon

Begripsbepaling individuele rechtspersoon/werkgever

1. AB Mauri Netherlands B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid AB Mauri Netherlands B.V., statutair gevestigd te Dordrecht, ingeschreven onder KvK-nummer 24133172.

2. Diversey Europe Operations B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Diversey Europe Operations B.V., statutair gevestigd te Utrecht, ingeschreven onder KvK-nummer 53934504.

3. Diversey B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Diversey B.V., statutair gevestigd te Utrecht, ingeschreven onder KvK-nummer 30117841.

4. Diversey Netherlands Production B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Diversey Netherlands Production B.V., statutair gevestigd te Utrecht, ingeschreven onder KvK-nummer 54048176.

5. Horticoop B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Horticoop B.V., statutair gevestigd Lansingerland, ingeschreven onder KvK-nummer 09117293.

6. Alflora B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Alflora B.V., statutair gevestigd te Lent, ingeschreven onder KvK-nummer 09066635.

7. Lentse Potgrond B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Lentse Potgrond B.V., statutair gevestigd te Lent, ingeschreven onder KvK-nummer 09064173.

8. Slingerland Potgrond B.V.

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Slingerland Potgrond B.V., statutair gevestigd te Lent, ingeschreven onder KvK-nummer 28059225.’

Bijlage 3 komt te luiden:

‘Bijlage 3: werkingssfeer, begripsbepaling werknemer

Sector, bedrijfstak of rechtspersoon

Werkingssfeer: begripsbepaling werknemer

1. Groothandel in Groenten en Fruit

Werknemer:

degene die in dienst is van een werkgever als bedoeld in bijlage 1 onder punt 1, met uitzondering van de directeur/grootaandeelhouder en de stagiair.

2. Visdetailhandel

Werknemer:

degene die tot een werkgever als genoemd in bijlage 1 onder punt 2 in dienstbetrekking staat in de zin van de sociale werknemersverzekering, met uitzondering van degene die werkzaam is in een onderneming als bedoeld in bijlage 1 onder punt 2 sub b en niet uitsluitend of in hoofdzaak belast is met werkzaamheden ten behoeve van de betreffende afdeling.

3. Detailhandel in aardappelen, groenten en fruit

Werknemer:

degene die in dienst is van een werkgever als bedoeld in bijlage 1 onder punt 3.

4. AB Mauri Netherlands B.V.

Werknemer:

degene (m/v) die een arbeidsovereenkomst heeft met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 1, en van wie de functie is ingedeeld in de functiegroepen 1 tot en met 14 als bedoeld in bijlage 1 van de CAO ‘AB Mauri’, met looptijd van 01-10-2016 tot en met 30-09-2018 (KVO datum 01-03-2017).

Als werknemer in de zin van deze overeenkomst wordt niet beschouwd de stagiair.

5. Diversey Europe Operations B.V.

Werknemer:

degene die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 2, en van wie de functie is ingedeeld in Tier 11 tot en met 21 zoals bedoeld in de CAO ‘Diversey Nederland’ (cao nummer 2316).

6. Diversey B.V.

Werknemer:

degene die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 3, en van wie de functie is ingedeeld in Tier 11 tot en met 21 zoals bedoeld in de CAO ‘Diversey Nederland’ (cao nummer 2316).

7. Diversey Netherlands Production B.V.

Werknemer:

degene die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 4, en van wie de functie is ingedeeld in Tier 11 tot en met 21 zoals bedoeld in de CAO ‘Diversey Nederland’ (cao nummer 2316).

8. Horticoop B.V.

Werknemer:

degene die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 5.

9. Alflora B.V.

Werknemer:

degene die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 6.

10. Lentse Potgrond B.V.

Werknemer:

degene die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 7.

11. Slingerland Potgrond B.V.

Werknemer:

degene die een arbeidsovereenkomst heeft gesloten met de werkgever als bedoeld in bijlage 2 onder punt 8.’

Bijlage 4 komt te luiden:

‘Bijlage 4: deelnemende werkgeversorganisaties en werkgevers

1. Vereniging GroentenFruit Huis

2. Vereniging van Nederlandse Visspecialisten

3. Bond van Detailhandelaren in Aardappelen, Groenten en Fruit “AGF Detailhandel Nederland”

4. Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel

5. AB Mauri Netherlands B.V.

6. Diversey Europe Operations B.V.

7. Diversey B.V.

8. Diversey Netherlands Production B.V.

9. Horticoop B.V.

10. Alflora B.V.

11. Lentse Potgrond B.V.

12. Slingerland Potgrond B.V.’

Dictum II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en heeft geen terugwerkende kracht.

’s-Gravenhage, 1 oktober 2019

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, De directeur Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving, M.H.M. van der Goes

Naar boven