Verkeersbesluit

Logo Borne

Burgemeester en wethouders van de gemeente Borne;

Overwegende:

Door veilige en vlotte fietsverbindingen aan te leggen wil de gemeente Borne het fietsen promoten.

De Oude Hengeloseweg is een hoofdfietsroute tussen Borne en Hengelo, die aansluit op de fietssnelweg F35. Tevens ligt er een school voor voortgezet onderwijs aan deze weg die veel regionale fietsers trekt.

Dit gedeelte van de Oude Hengeloseweg is ingericht als 30 km/zone en heeft veel drempels. Dit gedeelte van de Oude Hengeloseweg zal worden heringericht. Het ontwerp van de herinrichting is mede tot stand gekomen op basis van eisen die een klimaatadaptieve inrichting met zich meebrengt. Daarnaast is een inloopavond/werkatelier gehouden met de bewoners en is het ontwerp besproken met de klankbordgroep waterbeheer en teruggekoppeld aan de bewoners. Dit gedeelte van de Oude Hengeloseweg zal fietsstraat worden. Door de herinrichting kan het water makkelijker van hoog naar laag stromen en zijn er geen drempels en plateaus aanwezig. Daarnaast komt de fietsstraat in de voorrang te liggen. Door al deze maatregelen verwachten we dat deze route interessanter gaat worden voor fietsers.

In Nederland hebben fietsstraten geen juridische status, het zijn feitelijk wegen waarop alle categorieën weggebruikers zijn toegestaan. De normale regels van de Wegenverkeerswet gelden hier.

Het verkeersbord "Fietsstraat auto te gast" is in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990) als informatiebord (bord F1002) opgenomen, en de betekenis daarvan is voor weggebruikers inmiddels eenduidig en begrijpelijk. Aan het begin en einde van dit gedeelte van de Oude Hengelosweg zullen deze borden worden geplaatst om kenbaar te maken dat het een fietsstraat betreft en auto’s te gast zijn.

De voorrang van de fietsstraat zal worden geregeld via bebording en haaientanden, omdat het aanbrengen van uitritconstructies in dit geval niet mogelijk is in verband met het nieuwe systeem van afwatering.

Deze maatregel, gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, wordt genomen om de veiligheid op de weg te verzekeren, de vrijheid van het fietsverkeer zoveel mogelijk te waarborgen en weggebruikers te beschermen.

De Oude Hengeloseweg, Theresiastraat, Kortenaerstraat, Trompstraat, Van Speyckplein en Van Galenstraat zijn bij de gemeente Borne in beheer. Het verkeer op andere openbare wegen dan die waarop dit besluit betrekking heeft, wordt niet rechtstreeks en ingrijpend beïnvloed als gevolg van deze maatregel.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente.

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer,

b e s l u i t e n :

op het gedeelte van de Oude Hengeloseweg, beginnend direct na de parkeerplaats van de supermarkt bij de kruising met de Europastraat en eindigend na de kruising met de Van Galenstraat, zoals aangegeven op bijgaande situatietekening, die behoort bij en onderdeel uitmaakt van dit besluit:

 

  • 1.

    de voorrang zodanig te regelen dat bestuurders op de zijwegen Theresiastraat, Kortenaerstraat, Trompstraat, Van Speyckplein en Van Galenstraat voorrang dienen te verlenen aan de bestuurders op de Oude Hengeloseweg;

  • 2.

    hiertoe op de Theresiastraat, Kortenaerstraat, Trompstraat, Van Speyckplein en Van Galenstraat bij de aansluiting met de Oude Hengeloseweg verkeersborden B6, volgens bijlage I RVV 1990, te plaatsen en wegmarkering in de vorm van haaientanden, zoals bedoeld in artikel 80 RVV 1990, aan te brengen; en

  • 3.

    op de Oude Hengeloseweg, bij de aansluitingen met de Theresiastraat, Kortenaerstraat, Trompstraat, Van Speyckplein en Van Galenstraat, verkeersborden B3, volgens bijlage I RVV 1990, te plaatsen. 

 

Borne, 23 augustus 2019

 

Namens burgemeester en wethouders van Borne,

de teamcoördinator Uitvoering,

  

C.O. Prins

 

Inzage

Het verkeersbesluit en de stukken liggen gedurende de bezwaartermijn ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Bezwaar

Als belanghebbende kunt u bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit.

U kunt tot uiterlijk zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift indienen door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 7620 AE Borne.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, en de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Als u een bezwaarschrift indient blijft het verkeersbesluit geldig. Wilt u dat het verkeersbesluit wordt geschorst? Dan kunt u bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel vragen om een voorlopige voorziening. U kunt uw verzoek sturen naar de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Let er op dat u een kopie van het bezwaarschrift meestuurt. Voor dit verzoek moet u griffierecht betalen. U krijgt hierover een brief van de rechtbank. U kunt ook digitaal om een voorlopige voorziening vragen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven