Kennisgeving Definitief instemmingsbesluit winningsplan Diever voor gaswinning, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het winningsplan Diever. Van 29 augustus 2019 tot en met 10 oktober 2019 ligt het instemmingsbesluit ter inzage.

Gaswinning uit de kleine velden

In Nederland zijn er zo’n 240 kleine gasvelden waarvan ongeveer de helft op land ligt. Ongeveer de helft van het geproduceerde gas in Nederland komt uit de kleine gasvelden. De jaarlijkse hoeveelheid gas dat wordt gewonnen uit alle kleine velden neemt af omdat verschillende gasvelden uitgeput raken. En ook al is Nederland voor de energietransitie begonnen met het afbouwen van gas, is gas de komende decennia voor de leveringszekerheid en de energievoorziening nog steeds nodig. De productie van gas in eigen land leidt daarbij tot een lagere CO2 uitstoot dan geïmporteerd gas. De risico’s en impact van gaswinning uit kleine velden zijn niet vergelijkbaar met die van gaswinning uit het Groningerveld. Waar het gas uit kleine velden veilig gewonnen kan worden, wordt de winning dan ook toegestaan. Diever is zo’n klein veld.

Wat staat er in het winningsplan Diever?

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Diever ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan betreft het gasveld Diever, gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Drenthe VI. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Drenthe, in de gemeente Westerveld en in het verzorgingsgebied van het waterschap Drents-Overijsselse Delta.

Sinds 2015 wordt er gas gewonnen uit het gasveld Diever. Tijdens de eerste jaren van productie heeft Vermilion meer kennis verkregen over de ligging van het veld. Door een andere oriëntering (schuinte-ligging) van het gasveld kan er meer volume worden gewonnen dan waarvan werd uitgegaan in het eerdere winningsplan. In het gewijzigde winningsplan heeft Vermilion de productie, bodemdalings-voorspellingen en einddatum geactualiseerd. De verwachtte einddatum van de productie is in het jaar 2034.

Aanpassingen aan ontwerp-instemmingsbesluit

Het ontwerp-instemmingsbesluit met betrekking tot dit winningsplan heeft reeds ter inzage gelegen. Alle ingediende zienswijzen en reacties op het ontwerp-instemmingsbesluit zijn betrokken bij opstellen van het definitieve besluit. In de Nota van Antwoord zijn alle zienswijzepunten beantwoord en is opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. De voorschriften in het ontwerp-instemmingsbesluit zijn naar aanleiding van de zienswijzen niet aangepast.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het instemmingsbesluit met het winningsplan Diever en de Nota van Antwoord van 29 augustus 2019 tot en met 10 oktober 2019 inzien op http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Westerveld, Raadhuislaan 1 in Diever

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Als u op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, kunt u nu desgewenst beroep instellen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Belanghebbenden die een zienswijze naar voren hebben gebracht op het ontwerp-instemmingsbesluit kunnen tot en met 10 oktober 2019 een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Als u belang hebt bij het besluit en om gegronde redenen niet in staat bent geweest om een zienswijze in te dienen, kunt u ook beroep instellen.

Het instellen van beroep tegen het instemmingsbesluit geschiedt door indiening van een ondertekend beroepschrift dat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, alsmede de gronden van het beroep bevat.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het kabinetsbeleid over gaswinning uit kleine velden kunt u vinden in de Kamerbrief van 30 mei 2018 over dit onderwerp. Kijk op www.hoewerktgaswinnen.nl en www.nlog.nl voor meer informatie over gaswinning.

Voor nadere inlichtingen kunt u op werkdagen van 9.00u tot 12.00u contact opnemen met de heer M. Claasen of met mevrouw J. Oomes (tel.: 070 379 61 32).

Naar boven