Kennisgeving/bekendmaking Stikstofinstallaties Zuidbroek, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 30 augustus 2019 tot en met donderdag 10 oktober 2019 liggen voor de aanvullende stikstofinstallatie Zuidbroek de ontwerpbesluiten (fase 3) ter inzage. Iedereen kan in deze periode op de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

Gasunie Transport Services B.V. (GTS) is van plan de bestaande stikstofinstallatie in de Tussenklappenpolder in Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen) uit te breiden. In de stikstofinstallatie wordt stikstof uit de lucht gewonnen. Het stikstof kan gemengd worden met geïmporteerd gas. Daardoor ontstaat laagcalorisch gas dat geschikt is voor CV- en kookapparatuur van huishoudens in Nederland. Dat gas wordt via het transportnetwerk van GTS vervoerd naar de rest van het land.

De aanvullende stikstofproductie bestaat uit een uitbreiding van de bestaande installatie (o.a. een compressorgebouw, drie proceskolommen en een mengstation) en een circa 4 kilometer lange aardgasleiding vanaf de stikstofinstallatie naar de bestaande gasleiding aan de westzijde van de Meenteweg. De aanvullende stikstofinstallatie maakt gebruik van de bestaande stikstofleiding van de installatie naar de stikstofcaverne bij Heiligerlee. Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de stikstofcaverne moet de stikstofinjectiecapaciteit van de caverne via een wijziging van het stikstof-opslagplan worden vergroot. De besluiten die daarvoor nodig zijn, worden in een afzonderlijke procedure voorbereid. Hiervan wordt later kennisgeving gedaan.

Waarom is dit project nodig?

Het kabinet heeft besloten om de gaswinning uit het Groningenveld zo snel mogelijk te beëindigen. De uitbreiding van de stikstofinstallatie Zuidbroek is daarvoor nodig. Vanaf het moment dat de uitbreiding van de stikstofinstallatie werkt (volgens planning in 2022), kan de gaswinning uit het Groningenveld per jaar (in een koud jaar) met ongeveer 7 miljard Nm3 worden verminderd.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over de aanvullende stikstofinstallatie Zuidbroek is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden in één gecoördineerde procedure in een aantal fasen voorbereid. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure.

Deze kennisgeving gaat over fase 3 van de besluitvorming en gaat om vier besluiten op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Algemene Plaatselijke verordening gemeente Midden-Groningen 2018 en de Keur waterschap Hunze en Aa’s 2010. In eerdere fasen zijn het inpassingsplan en acht van de overige besluiten vast­gesteld en ter inzage gelegd.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de ontwerpbesluiten van vrijdag 30 augustus 2019 tot en met donderdag 10 oktober 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken bij:

  • gemeente Midden-Groningen, Gorecht-Oost 166, 9603 AC Hoogezand, telefoon 0598 – 37 37 37.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen kan een zienswijze indienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de ontwerpbesluiten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op een ontwerpbesluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van vrijdag 30 augustus 2019 tot en met donderdag 10 oktober 2019. Dat kan op verschillende manieren:

Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Stikstofinstallatie Zuidbroek’. U krijgt dan per brief een ontvangstbevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

Per post naar: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Stikstofinstallatie Zuidbroek – Fase 3, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Telefonisch: voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u op werk­dagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig is. U vindt meer informatie over het privacybeleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen en reacties worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve besluiten.

De definitieve besluiten worden vervolgens ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Op dat moment start de beroepstermijn.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de aanvullende stikstofinstallatie Zuidbroek en alle bijbehorende documenten vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoon­nummer 070 – 379 89 79.

Naar boven