Kennisgeving/bekendmaking Net op zee – Borssele fase 3, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 30 augustus 2019 tot en met vrijdag 11 oktober 2019 ligt een besluit voor het Monitoringsplan ter inzage van het project Net op zee – Borssele fase 3.

Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op de ontwerpen van de desbetreffende besluiten kan beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT realiseert op dit moment een net op zee (voorheen transmissiesysteem op zee). De windturbines van windenergiegebied Borssele zullen hierop worden aangesloten. De totale capaciteit van de aansluiting bedraagt 1.400 MW. Het project Net op zee – Borssele bestaat uit twee transformatorstations in zee, vier onderzeese 220 kV-hoogspanningskabels naar land, het ondergrondse tracé op land en een nieuw hoogspanningsstation Borssele. Ook wordt een 66 kV-kabel gelegd tussen de twee transformatorstations in zee.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte.

Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een nieuwe hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Zeeland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het Net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Wat zijn de volgende stappen?

Om dit project mogelijk te maken is op 7 juli 2016 een rijksinpassingsplan vastgesteld door de toenmalige ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Ook zijn onder de rijkscoördinatieregeling verschillende vergunningen verleend, waaronder een watervergunning, een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet, een omgevingsvergunning, en een ontheffing Flora- en faunawet.

In de verleende vergunningen zijn voorschriften opgenomen dat voor een aantal onderwerpen, met betrekking tot de aanleg en onderhoud van de kabels en platforms, een nadere uitwerking nodig is. In specifieke werkplannen is dit nader uitgewerkt. De werkplannen zijn aan goedkeuring onderhevig.

Het volgende werkplan ligt in fase 3 ter inzage:

Het Monitoringsplan: beschrijft het proces hoe TenneT de gronddekking op de export kabels voor de aansluiting van de Borssele Windparken Alpha en Beta in de gaten houdt (monitoren) tijdens de bedrijfsfase. En welke stappen er worden genomen als er onvoldoende gronddekking is.

Het ontwerp besluit heeft van 17 mei 2019 tot en met 27 juni 2019 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn geen zienswijzen naar voren gebracht. Het besluit wordt op donderdag 29 augustus 2019 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het besluit wordt ook bekendgemaakt door aankondiging in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het besluit en de onderliggende stukken van vrijdag 30 augustus 2019 tot en met vrijdag 11 oktober 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken op bekijken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden op de volgende locatie:

  • Gemeentehuis Borsele, Stenevate 10, Heinkenszand.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start met de ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 31 augustus 2019 tot en met vrijdag 11 oktober 2019.

Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401, 2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen.

Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

Meer informatie

Meer informatie over de besluitvorming van het project Net op zee – Borssele vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Informatie over het project zelf, kunt u vinden op de Tennet website onder www.netopzee.eu/borssele.

Naar boven