Ontwerp-besluiten Windpark Bommelerwaard-A2 (fase 2)

Logo Gelderland

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland leggen twee ontwerp-besluiten voor Windpark Bommelerwaard-A2 ter inzage. Het gaat om:

  • een ontwerp-omgevingsvergunning van Omgevingsdienst Regio Nijmegen (namens Gedeputeerde Staten van Gelderland) d.d. 28 augustus 2019; en

  • een ontwerp-watervergunning van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland d.d. 15 augustus 2019.

 

De ontwerp-omgevingsvergunning en de ontwerp-watervergunning liggen ter inzage van donderdag 29 augustus 2019 tot en met woensdag 9 oktober 2019. Binnen deze termijn kan iedereen zienswijzen indienen bij de provincie.

 

Achtergrond

Provinciale Staten hebben op 4 juli 2018 een inpassingsplan vastgesteld voor de realisatie van drie windturbines. Dit naar aanleiding van een verzoek van initiatiefnemer Windpark Bommelerwaard-A2 B.V. De locatie van de turbines ligt in Bruchem, tussen rijksweg A2 en de spoorlijn Utrecht – ’s-Hertogenbosch, op grondgebied van de gemeente Zaltbommel. Het inpassingsplan is geheel onherroepelijk in werking. Dat geldt ook voor de in de eerste fase verleende ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming en de omgevingsvergunning voor het bouwen en in werking hebben van de windturbines. Op dit moment bereidt de initiatiefnemer de bouw van het windpark verder voor.

 

Coördinatie

Op grond van artikel 9f lid 1 Elektriciteitswet 1998 coördineren de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten die nodig zijn voor de bouw van een windpark. Daarnaast hebben Provinciale Staten op 24 mei 2017 besloten de provinciale coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder b van de Wet ruimtelijke ordening toe te passen. Vanwege de gecoördineerde procedure vinden de bekendmaking van de verschillende besluiten, de gelegenheid tot het indienen van zienswijzen en het stellen van beroep hierdoor zoveel mogelijk gelijktijdig plaats.

 

Een deel van de benodigde vergunningen gaat over onderwerpen die met name relevant zijn voor de uitvoeringsfase van Windpark Bommelerwaard-A2. De initiatiefnemer (of de aannemer) vraagt deze vergunningen grotendeels op een later moment aan. Gedeputeerde Staten hebben ervoor gekozen om de uitvoeringsvergunningen in deze derde fase buiten de gecoördineerde procedure te laten.

 

Welke ontwerp-besluiten liggen ter inzage?

De volgende ontwerp-besluiten, met de daarop betrekking hebbende stukken, liggen ter inzage:

  • een ontwerp-omgevingsvergunning voor het maken van aansluitingen op gemeentelijke wegen; en

  • een ontwerp-watervergunning voor het uitvoeren van waterhuishoudkundige werkzaamheden.

 

Waar kunt u de ontwerp-besluiten vinden?

U kunt de ontwerp-besluiten uiterlijk vanaf donderdag 29 augustus 2019 digitaal inzien op de provinciale website: www.gelderland.nl/windpark-zaltbommel

 

De papieren versies van de ontwerp-besluiten zijn tijdens de inzagetermijn in te zien op de volgende locaties:

  • Provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG te Arnhem

  • Gemeente Zaltbommel, Hogeweg 11, 5301 LB te Zaltbommel

  • Gemeente Maasdriel, Kerkstraat 45, 5331 CB te Kerkdriel

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1, 4003 BX Tiel

 

Let op: informeer bij de betreffende overheden naar de actuele openingstijden.

 

Hoe kunt u uw zienswijze indienen?

Iedereen kan tijdens de terinzagelegging van donderdag 29 augustus 2019 tot en met woensdag 9 oktober 2019 zienswijzen indienen over de ontwerp-besluiten.

 

Schriftelijke zienswijze

U kunt uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van ‘Zienswijze Windpark Bommelerwaard-A2, zaaknummer 2019-008597’ richten aan:

  • Per e-mail:

  • Per brief:

    • Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, postbus 9090, 6800 GX Arnhem

 

Naast het zaaknummer dient u in uw e-mail of brief te vermelden over welk(e) ontwerp-besluit(en) uw zienswijze gaat. In verband met verdere correspondentie ontvangen wij daarnaast graag uw naam en adres.

 

Mondelinge zienswijze

U kunt tijdens de terinzagelegging ook een mondelinge zienswijze indienen. Hiervoor kunt u op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:00 uur een afspraak maken via het Provincieloket, 026 359 9999. Van een mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

 

Hoe gaat het verder?

Omgevingsdienst Regio Nijmegen (namens Gedeputeerde Staten van Gelderland) en het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland betrekken de ontvangen zienswijzen bij de definitieve besluitvorming over de omgevingsvergunning en de watervergunning. Wanneer deze besluiten genomen zijn wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over hoe hiermee is omgegaan.

Na de besluitvorming worden de omgevingsvergunning en de watervergunning weer ter inzage gelegd. Alleen een belanghebbende die tijdig een zienswijze heeft ingediend, kan tegen de vaststelling van dat besluit (of die besluiten) beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit gewijzigd is vastgesteld ten opzichte van het ontwerp-besluit. Meer informatie over het instellen van beroep volgt in de kennisgeving over de definitieve besluiten.

 

Meer informatie

Heeft u vragen? Voor meer informatie over het project of de procedure kunt u contact opnemen met het Provincieloket, telefoonnummer 026 359 9999.Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven