Verkeersbesluit voetgangersoversteekplaats Laan Walcheren, aanwijzing verplicht fietspad tussen Rentmeesterslaan en Flevolaan en aanwijzing eenrichtingsweg Texelstraat (noordelijk deel)

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z19-050020

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten door het plaatsen van borden C2, C3 D5, G11 en L2 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en onderborden en het aanbrengen van een zebramarkering op het wegdek en het plaatsen van een fysieke afscheiding:

  • Het gedeelte van de Texelstraat tussen de kruising met de Terschellingstraat en de Vlielandstraat en de kruising met Schokland aan te wijzen als eenrichtingsweg waarbij het inrijden alleen is toegestaan vanaf de kruising met de Terschellingstraat en de Vlielandstraat. Fietsers en bromfietsers zijn van dit eenrichtingsverkeer uitgezonderd;

  • het aan de noord- en westkant van de Rembrandtweg gelegen gedeelte van het fietspad vanaf de oversteek ten oosten van het gebouw Rembrandtweg 675-687 (oneven nummers) tot aan de kruising met Laan Walcheren en het aansluitende fietspad aan de noordkant van Laan Walcheren tot aan de kruising met de Texelstraat in te richten en aan te wijzen als verplicht fietspad in twee richtingen;

  • de verbinding tussen de Rentmeesterlaan en de Flevolaan aan de zuidkant van het flatgebouw Flevolaan 41-79F (oneven nummers) in te richten en aan te wijzen als verplicht fietspad in twee richtingen;

  • een voetgangersoversteekplaats aan te wijzen op Laan Walcheren aan de oostkant van de kruising met de Rentmeesterslaan;

  • het voor fietsers en snorfietsers onmogelijk maken dat zij van vanaf het fietspad aan de zuidkant van de Laan Walcheren oversteken naar de Texelstraat.

De maatregelen zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening PAB-PV-2019-103.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

 

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

Fietsers en voetgangers ervaren de oversteek op Laan Walcheren richting de Texelstraat als onveilig. Deze oversteek wordt onder meer gebruikt door de schooljeugd en ligt op de route naar de Roelof Venemaschool aan Laan Rozenburg. Door de korte afstand ten opzichte van de rotonde op de kruising Laan Walcheren-Rembrandtweg is het niet goed mogelijk de kruising met de Texelstraat voor langzaam verkeer te optimaliseren. Op korte afstand zijn er op Laan Walcheren voor fietsers en voetgangers alternatieve oversteekmogelijkheden aanwezig bij de rotonde met de Rembrandtweg en bij de kruising met de Rentmeesterslaan. De Rentmeesterslaan is daar ingericht als verplicht fietspad. Door de aanwezigheid van een middengeleider kunnen fietsers en voetgangers Laan Walcheren op dit punt nu al in twee etappes oversteken. Laan Walcheren is een gebiedsontsluitingsweg. De kruising met de Rentmeesterslaan is aangewezen als voorrangskruising, waarbij bestuurders op Laan Walcheren voorrang hebben. Het is gewenst om de oversteek bij de Rentmeesterslaan veiliger te maken. Dit kan gebeuren door de oversteek te verbreden en op een plateau aan te leggen waarbij het voetgangersgedeelte op de weg een zebramarkering krijgt. Met deze inrichting kan de oversteek worden aangewezen als voetgangersoversteekplaats. Bestuurders op Laan Walcheren dienen hier dan voorrang te verlenen aan overstekende voetgangers. Het plateau remt de snelheid op Laan Walcheren. De aanwijzing van de voetgangersoversteekplaats op deze schoolroute past in het gemeentelijk beleid.

 

Door het pad dat ten zuiden van het flatgebouw Flevolaan 41 tot en met 79F (oneven nummers) vanaf de Rentmeesterslaan naar de Flevolaan loopt in te richten en aan te wijzen als tweerichtingenfietspad ontstaat er een kortere fietsverbinding naar de Roelof Venemaschool. Dit gaat wel ten koste van twee parkeerplaatsen. De parkeervraag in dit gebied staat het opheffen van de plaatsen toe.

 

De kruising Rembrandtweg-Laan Walcheren is ingericht en aangewezen als rotonde. Bij de rotonde is op Laan Walcheren al een voetgangersoversteekplaats aanwezig. Bestuurders die de rotonde naderen verlenen daar al voorrang aan overstekende fietsers en voetgangers. Om het aantal oversteken voor fietsers hier te beperken worden het aan de noord- en westkant van de Rembrandtweg gelegen gedeelte van het fietspad vanaf de oversteek ten oosten van het gebouw Rembrandtweg 675-687 (oneven nummers) tot aan de kruising met Laan Walcheren en het aansluitende fietspad aan de noordkant van Laan Walcheren tot aan de kruising met de Texelstraat ingericht en aangewezen als verplicht fietspad in twee richtingen.

 

Met deze maatregelen hebben fietsers en voetgangers voldoende mogelijkheden om Laan Walcheren over te steken en hoeven zij dit niet meer te doen ter hoogte van de Texelstraat. Om te voorkomen dat fietsers en voetgangers vanaf het fietspad aan de zuidkant van de Laan Walcheren deze laan toch nog oversteken naar de Texelstraat wordt de oversteek tussen het fietspad en de rijbaan met een hek dichtgezet.

 

De toegang naar de Roelof Venemaschool voor autoverkeer ligt in de Texelstraat. Hier parkeren ouders die hun kinderen met de auto halen en brengen. Voor een soepelere en veiligere verkeersafwikkeling tijdens het halen en brengen is het gewenst dat het gedeelte van de Texelstraat tussen de kruising met de Vlielandstraat en de Terschellingstraat en de kruising met Schokland wordt aangewezen als eenrichtingsweg. De toegestane rijrichting is vanaf de kruising Texelstraat-Terschellingstraat in westelijke en vervolgens zuidelijke richting. Verkeer dat in noordelijke richting de Texelstraat volgt kan ter hoogte van de kruising met Schokland rechtsaf via Schokland en de Terschellingstraat zijn route vervolgen. Fietsers en bromfietsers zijn uitgezonderd van het eenrichtingsverkeer. In overeenstemming met de rijrichting van het eenrichtingsverkeer worden de haakse parkeerplaatsen aan de westkant van het gedeelte van de Texelstraat ten noorden van de Wieringerstraat omgezet in langsparkeren, zodat een rustiger wegbeeld ontstaat tijdens haal- en brengtijden.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

Het besluit is overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer om advies voorgelegd aan de gemandateerde specialist van het team verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

 

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Tekening

Amstelveen, 21 augustus 2019

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent.

Het bezwaarschrift richt u aan het College van burgemeester en wethouders van Amstelveen, t.a.v. Juridische zaken, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven