Gemeente Son en Breugel - Instellen voorrangsregeling Science Park 5000 - Science Park 5700

Logo Son en Breugel

Burgemeester en wethouders van Son en Breugel

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990,

het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Overwegende:

dat de wegen Science Park 5000 en Science Park 5700 zijn gelegen op het westelijke deel van het bedrijventerrein Ekkersrijt in de bebouwde kom van Son en Breugel;

dat de weg Science Park 5000 is voorzien van een, aan de noordzijde gelegen, in twee richtingen bereden fietspad;

dat de weg Science Park 5700 aansluit op de weg Science Park 5000, waarbij tevens het in twee richtingen bereden fietspad langs Science Park 5000 wordt gekruist;

dat de betreffende wegen een maximum snelheid kennen van 50 km/uur en dat ter plaatse sprake is van een gelijkwaardige aansluiting;

dat een upgrade van de bestaande fietsinfrastructuur (Slowlane) staat gepland;

dat het betreffende fietspad langs Science Park 5000 onderdeel uitmaakt van het Slowlane-traject rondom Eindhoven;

dat daarbij een uitgangspunt is dat daar waar dit veilig en reëel mogelijk is voorrang voor fietsverkeer t.o.v. kruisend autoverkeer wordt ingesteld;

dat de voorrangsregeling ingesteld wordt met het doel om de verkeersveilige afwikkeling van het (fiets)verkeer redelijkerwijs te garanderen;

 

Juridisch kader verkeersbesluit:

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.

In artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat:

De plaatsing of verwijdering van bepaalde verkeersborden en verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

Uit artikel 12 BABW blijkt dat voor het plaatsen of verwijderen van fysieke maatregelen geen verkeersbesluit vereist is. Deze fysieke maatregelen vallen dan ook buiten het verkeersbesluit.

 

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeftoverleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de Nationale Politie, eenheid Oost-Brabant,basisteam Dommelstroom.

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Son en Breugel. Het college heeft op 5 juni 2012 een mandaatbesluit genomen, waarbij het college het afdelingshoofd Ruimte en Samenleving de bevoegdheid heeft gegeven dit verkeersbesluit te nemen.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers (het belang als bedoeld in artikel 2, lid 1 onder a en b, van de Wegenverkeerswet 1994).

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de politie;

  

BESLUIT

Het college besluit tot het wijzigen (instellen) van voorrang op het kruispunt Science Park 5000 – Science Park 5700.

 

Doelstelling

De maatregelen zoals beschreven in dit verkeersbesluit streven, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen na:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg

b. het beschermen van de weggebruikers en passagiers

 

Dit besluit treedt conform artikel 15.1 WVW in werking de dag na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt.

 

Burgemeester en wethouders van Son en Breugel,

Namens deze,

Met vriendelijke groet,

de heer S. Megens

interim afdelingshoofd afdeling Ruimte en Samenleving

Son, 16 juli 2019.

 

Mededelingen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA in Son en Breugel. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van een bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA in 's-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

 

 

 

Naar boven