Verkeersbesluit instellen voorrangsregelingen Paltzerweg te Den Dolder

Logo Zeist

Datum: 21-08-2019

Kenmerk: 0332102

Burgemeester en wethouders,

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 17 november 2011 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Teammanager beheer openbare ruimte.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft een positief advies afgegeven.

Motivering

Om de regio Utrecht bereikbaar te houden moet het fietsgebruik bevorderd worden. Doorfietsroutes of snelfietsroutes spelen hierin een belangrijke rol. Doorfietsroutes zijn interlokale routes waar fietsers met relatief hoge gemiddelde snelheid over grote afstanden kunnen rijden. Het biedt veiligheid en comfort maar geeft ook invulling aan de regionale ambitie om meer mensen voor grotere afstanden (15 km en verder) op de fiets te krijgen. De doorfietsroute Amersfoort-Utrecht is één van de zeven prioritaire doorfietsroute (snelfietsroutes) die de provincie Utrecht de komende jaren samen met de regiogemeenten wil realiseren. Deze doorfietsroute is een fietsroute van ca. 20 km die zowel voor woon-werkverkeer als recreatief verkeer van belang is. De route loopt deels via de Paltzerweg, welke in beheer is van de gemeente Zeist.

De Paltzerweg wordt in 2019 heringericht. De primaire aanleiding om deze weg aan te pakken is de onderhoudsbehoefte van de wegbeheerder om de klinkerbestrating en de voetpaden te vernieuwen. Dit biedt kansen om de Paltzerweg in te richten als snelfietsroute. In het nieuwe ontwerp krijgen de fietsers op de snelfietsroute op de Paltzerweg voorrang op het kruisende verkeer, om op deze manier het comfort te verhogen en de reistijd te verlagen op de snelfietsroute. Concreet betekent dit dat het verkeer op de volgende kruispunten van de Paltzerweg met de Tolhuislaan, Dassenlaan en Hermelijnlaan voorrang moet verlenen aan het verkeer op de Paltzerweg. Over de herinrichting van de Paltzerweg is overleg gevoerd met de bewoners van de Paltzerweg.

Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

BESLUITEN

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    het instellen van een voorrangsregeling op het kruispunt van de Paltzerweg met de Tolhuislaan, waarbij het verkeer op de Tolhuislaan voorrang moet verlenen aan het verkeer op de Paltzerweg, door het plaatsen van de borden B3 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden zoals omschreven in artikel 80 van het RVV 1990 nabij het kruispunt van de Paltzerweg met de Tolhuislaan;

  • 2.

    het instellen van een voorrangsregeling op het kruispunt van de Paltzerweg met de Dassenlaan, waarbij het verkeer op de Dassenlaan voorrang moet verlenen aan het verkeer op de Paltzerweg, door het plaatsen van de borden B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden zoals omschreven in artikel 80 van het RVV 1990 nabij het kruispunt van de Paltzerweg met de Dassenlaan;

  • 3.

    het instellen van een voorrangsregeling op het kruispunt van de Paltzerweg met de Hermelijnlaan, waarbij het verkeer op de Hermelijnlaan voorrang moet verlenen aan het verkeer op de Paltzerweg, door het plaatsen van de borden B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden zoals omschreven in artikel 80 van het RVV 1990 nabij het kruispunt van de Paltzerweg met de Hermelijnlaan;

  • 4.

    de bebording en markering aan te brengen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekeningen.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking zodra de bebording is aangebracht en verwijderd.

Communicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.zeist.nl/verkeersbesluiten. Daarnaast ligt het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis.

burgemeester en wethouders van Zeist,

namens dezen,

teammanager Beheer en Openbare Ruimte

Annemarie Wolters

Bezwaarmogelijkheid

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan diegene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is daartegen binnen zes weken na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zeist. Het bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

  • de naam, het adres en de handtekening van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • de gronden van het bezwaar.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt (in casu is gepubliceerd). Het bezwaarschrift dient voor het einde van deze termijn te zijn ontvangen, dan wel – bij verzending per post – voor het einde van de termijn per post te zijn bezorgd en binnen een week bij het bestuursorgaan aangekomen te zijn.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kunt u na het indienen van het beroepschrift (als onverwijlde spoed dat gelet op de betrokken belangen vereist) schriftelijk een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Ook aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het verzoek om voorlopige voorziening krijgt u van de rechtbank nader bericht over de verdere procedure.

U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Griffierecht

Het griffierecht bedraagt:

  • € 170,- voor een natuurlijk persoon;

  • € 338,- voor een rechtspersoon.

Na indiening ontvangt u hierover nader bericht van de rechtbank.

Naar boven