Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 12 augustus 2019, kenmerk 1557121-193401-MEVA, houdende wijziging van de Regeling aanwijzing diploma Ziekenverzorging e.a.

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 107a van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1, tweede lid van de Regeling aanwijzing diploma Ziekenverzorging e.a. wordt aan het slot toegevoegd ‘, het certificaat 22190, 95530 ‘Ondersteunen bij verpleegtechnische handelingen’ of de deelkwalificatie K0119, 480 ‘Verplegende en verpleegtechnische handelingen’’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Algemeen

Indien een op grond van artikel 34 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidzorg (hierna: Wet BIG), gereguleerd beroep, voor de inwerkingtreding van artikel 34 niet wettelijk was geregeld, regelt artikel 107a van de Wet BIG dat personen, die in het bezit zijn van een door de Minister aangewezen getuigschrift, worden voor wat betreft de op basis van dat getuigschrift verworven vakbekwaamheid geacht gelijkwaardig of nagenoeg gelijkwaardig te zijn aan de vakbekwaamheid die kan worden afgeleid uit het voltooid hebben van een krachtens artikel 34, eerste lid van de Wet BIG geregelde of aangewezen opleiding. De personen in het bezit van een door de Minister voor Medische Zorg aangewezen getuigschrift zijn gerechtigd de aan de geregelde of aangewezen opleiding verbonden opleidingstitel te voeren. Het beroep verzorgende in de individuele gezondheidszorg (hierna: verzorgende IG) is een beroep dat voor de inwerkingtreding van artikel 34 wet BIG niet wettelijk was geregeld. De opleiding die recht geeft op het voeren van de titel is aangewezen in het Besluit verzorgende in de individuele gezondheidszorg.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aan wie destijds de bevoegdheid toe kwam de in artikel 107a Wet BIG bedoelde personen qua vakbekwaamheid gelijk te stellen, heeft daartoe de Regeling aanwijzing diploma Ziekenverzorging e.a. (hierna: de Regeling) vastgesteld. Degenen die in het bezit zijn van een daar aangewezen opleiding zijn daardoor bevoegd de titel van ‘verzorgende individuele gezondheidszorg’ te voeren.

De Minister wijst in de Regeling onder meer (a) het diploma middelbaar beroepsonderwijs, sector Dienstverlening en Gezondheidszorg, Afdeling Gezondheidszorg, lange opleiding Verzorging, afgegeven krachtens artikel 29 van de Wet op het voortgezet onderwijs (m.d.g.o.-vz lang) en (b) de door de Stichting OVDB Landelijk Orgaan van het Beroepsonderwijs Zorg en Welzijn krachtens de Wet op het leerlingwezen respectievelijk de Wet op het cursorisch beroepsonderwijs afgegeven diploma’s van Gezinsverzorgende, Verzorgende bij instellingen voor gezinsverzorging, Bejaardenverzorgende, Verzorgende in verzorgingshuizen en Kraamverzorgende (art. 1, eerste lid onder c en d van de Regeling) aan. Degenen die in het bezit zijn van een van beide diploma’s en daarbij tevens beschikken over het certificaat voor ‘deelkwalificatie 304 verplegende elementen’, zijn gerechtigd de titel van verzorgende IG te voeren omdat de combinatie van een van die diploma’ s met het certificaat voor ‘deelkwalificatie 304 verplegende elementen’ wordt geacht gelijkwaardig of nagenoeg gelijkwaardig zijn aan de vakbekwaamheid die uit het voltooid hebben van de in het Besluit verzorgende in de individuele gezondheidszorg aangewezen opleiding kan worden afgeleid. Deelkwalificatie 304 is een deelkwalificatie op MBO drie niveau en werd afgegeven door de onderwijsinstelling.

De deelkwalificatie 304 ‘verplegende elementen’ wordt thans niet meer afgegeven binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Die deelkwalificatie is in 2014 vervangen door het certificaat ‘Ondersteunen bij verpleegtechnische handelingen’ 1. Deze deelkwalificatie staat garant voor 480 studiebelastingsuren en komt voor wat betreft de verpleegtechnische handelingen, overeen met de verpleegtechnische handelingen die in de reguliere opleiding tot verzorgende IG worden aangeleerd. Zij is daardoor gelijkwaardig of nagenoeg gelijkwaardig aan deelkwalificatie 304.

Inmiddels is het certificaat ‘Ondersteunen bij verpleegtechnische handelingen’ op zijn beurt sedert 2018 vervangen door de deelkwalificatie ‘Verplegende en verpleegtechnische handelingen’ 2.

Zowel het voornoemde certificaat als de voornoemde deelkwalificatie zijn gelijkwaardig of nagenoeg gelijkwaardig aan de deelkwalificatie 304 omdat beide qua inhoud en studiebelastingsuren overeen komen met deelkwalificatie 304.

Om te bewerkstelligen dat beroepsbeoefenaren die, naast een van de aangewezen diploma’s in het bezit zijn van het aan de deelkwalificatie 304 ‘verplegende elementen’ gelijkwaardige certificaat of aan de gelijkwaardige deelkwalificatie, eveneens bevoegd zijn tot het voeren van de titel verzorgende IG, zijn ook beide laatste getuigschriften aangewezen in de Regeling.

Regeldruk

Deze regeling leidt niet tot noemenswaardige regeldruk. Het Adviescollege toetsing regeldruk zich kan vinden in analyse en conclusie ten aanzien van de gevolgen voor de regeldruk

Artikelsgewijs

Artikel II

Er is gekozen voor een tijdstip van inwerkingtreding dat afwijkt van het gevoerde beleid inzake de vaste verandermomenten. Het veld is ermee gebaat dat de verruimde mogelijkheden om de titel van ‘verzorgende individuele gezondheidszorg’ te gebruiken, zo spoedig mogelijk kunnen worden benut.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Kenmerk van het certificaat ‘Ondersteunen bij verpleegtechnische handelingen’: 22190, 95530. Dit kenmerk is van Calibris. Deze organisatie ging over de wettelijke taken voor de kwalificatiestructuur en beroepspraktijkvoering van opleidingen. Calibris is in 2015 overgegaan in de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

X Noot
2

Kenmerk van de deelkwalificatie ‘Verplegende en verpleegtechnische handelingen’: K.0119/480. Dit kenmerk is van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze organisatie gaat over de wettelijke taken voor de kwalificatiestructuur en beroepspraktijkvoering van opleidingen.

Naar boven