Ontwerpbestemmingsplan Klaprozenbuurt en ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden Wet geluidhinder, gemeente Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 2 juli 2019 het ontwerpbestemmingsplan Klaprozenbuurt en het bijbehorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, vrijgegeven voor terinzagelegging.

Bestemmingsplan

Het projectgebied Klaprozenbuurt is een bestaand bedrijventerrein en is als versnellingslocatie opgenomen voor woningbouw in Koers 2025, de stadsbrede ontwikkelingsstrategie voor de realisatie van 50.000 woningen voor 2025.

Het bedrijventerrein zal de komende jaren ontwikkelen tot een woon-werk wijk die ruimte biedt aan productieve en ambachtelijke bedrijven die verenigbaar zijn met een stedelijk milieu.

In Klaprozenbuurt worden circa 2.000 woningen beoogd en wordt een voorzieningenprogramma bestaande uit onderwijs, maatschappelijke voorzieningen, bedrijvigheid, detailhandel en horeca gerealiseerd.

Het plangebied wordt grofweg begrensd door de Waterlandse Zeedijk (verlengde van de Buiksloterdijk) in het noorden, de Marjolijnstraat in het oosten, de Klaprozenweg in het zuiden en Zijkanaal I in het westen.

Wijzigingsbevoegdheden

In het nieuwe bestemmingsplan worden de bestaande functies grotendeels positief bestemd en wordt door middel van wijzigingsbevoegdheden de mogelijkheid geboden om, binnen vooraf opgestelde ontwikkelregels, per gebied of kavel mee te werken aan de transformatie naar een gemengd woon-werkgebied. De ontwikkelregels worden beschreven in het stedenbouwkundig plan Klaprozenbuurt, dat, volgens de planning in het eerste kwartaal definitief wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

In de zuidoosthoek van het plangebied wordt voorzien in een rechtstreekse bestemming (Gemengd). Ook daar geldt dat bestaande functies terug kunnen komen in combinatie met een woonprogramma en maatschappelijke voorzieningen, horeca en dienstverlening.

Hogere waarden

De voorkeursgrenswaarden voor geluid zoals aangegeven in de Wet geluidhinder zullen ter plaatse van een aantal geprojecteerde bouwblokken vanwege de Klaprozenweg en de Floraweg worden overschreden. Omdat geluidsreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere grenswaarden vast te stellen. Op 2 juli heeft het college daarom ingestemd het ter inzage leggen van het ontwerpbesluit tot vaststelling hogere waarden Klaprozenbuurt.

Crisis- en herstelwet

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder vallen onder categorie 3.1 van bijlage I van de Crisis- en herstelwet (Chw). Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Chw van toepassing. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventueel beroep alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Het project Klaprozenbuurt is tevens aangemeld als bestemmingsplan met verbrede reikwijdte in de 17e tranche van de Chw. De projecten in het kader van Koers 2025 zijn opgenomen in artikel 7c, lid 17 van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. De bepalingen van artikel 7c zijn hierdoor op het bestemmingsplan “Klaprozenbuurt” van toepassing, waardoor er een bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte kan worden opgesteld.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Klaprozenbuurt en het hierbij behorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder liggen met de daarbij behorende stukken met ingang van 15 augustus 2019 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op het volgende adres:

Het ontwerpbestemmingsplan Klaprozenbuurt met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.N1803BPSTD-OW01  

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.  

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzageligging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres: directeur Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kunnen worden ingebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam, per adres: directeur Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en ten aanzien van het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kan contact worden opgenomen met B. van Rossum, Team gebiedsontwikkeling  Noord via 06-53630571.

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

 

Amsterdam, 14 augustus 2019

burgemeester en wethouders,

 

Femke Halsema

Burgemeester

 

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Naar boven