Ontheffing minimum VFR-vlieghoogte ten behoeve van Bridge to the Liberation Experience (B2LX)

1 augustus 2019

Nr. MLA/105/2019

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van 11 Luchtmobiele Brigade van 5 april 2019;

Gelet op de artikelen 2, tweede lid, en 19, derde lid, van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van het vooroefenen van de luchtvaartvertoning ‘Bridge to the Liberation Experience’ (B2LX) wordt ontheffing verleend van de minimum VFR-vlieghoogte, bedoeld in paragraaf SERA.5005, onderdeel (f), van verordening (EU) nr. 923/2012, binnen het gebied, begrensd door de lijn die de cirkel vormt met een straal van drie (3) nautische mijlen vanuit positie 51°58’28”N 005°54’30”E.

  • 2. De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, is van kracht op:

    maandag 16 september 2019 van 18:00 uur tot 22:00 uur lokale tijd;

    woensdag 18 september 2019 van 18:00 uur tot 22:00 uur lokale tijd.

Artikel 2

  • 1. Binnen het laagvlieggebied bedraagt de toegestane minimum VFR-vlieghoogte binnen de daglichtperiode 100 voet AGL of incidenteel zoveel lager als in verband met de opdracht noodzakelijk is.

  • 2. Binnen het laagvlieggebied bedraagt de toegestane minimum VFR-vlieghoogte buiten de daglichtperiode 500 voet AGL of incidenteel zoveel lager als in verband met de opdracht noodzakelijk is.

  • 3. Binnen het laagvlieggebied gelden voorts de volgende regels:

    • a. laagvliegen is alleen toegestaan voor luchtvaartuigen die deelnemen aan het vooroefenen van de B2LX vertoning;

    • b. met betrekking tot het vliegzicht en de wolkenbasis gelden de eisen voor VFR-vluchten;

    • c. aaneengesloten bebouwing, ziekenhuizen, sanatoria en dergelijke worden vermeden;

    • d. de ontheffing van de minimum VFR-vlieghoogte geldt alleen voor die delen van de vlucht die voor het doel van de vlucht noodzakelijk zijn;

    • e. aanvliegroute en -hoogte worden zodanig gekozen dat geluidhinder zoveel mogelijk wordt voorkomen;

    • f. de minimum vlieghoogte voor hefschroefvliegtuigen tijdens de hover is 1 voet, waarbij de afstand tot het publiek minimaal 65 meter bedraagt, horizontaal gemeten;

    • g. de gezagvoerders van de deelnemende militaire luchtvaartuigen dienen bij de voorbereiding van het vliegprogramma strikt de hand te houden aan de voorwaarden en bepalingen vervat in STANAG 3533 (Edition nr. 9, van 28 oktober 2013 (Flying and Static Displays)), dan wel MAR-OPS 3.447 (Helicopter Operations, Issue 4, van 20 juli 2017 (Demonstration Flights));

    • h. tijdens het voorvliegen mogen uitsluitend personen in het deelnemende luchtvaartuig aanwezig zijn die direct noodzakelijk zijn voor de besturing van het luchtvaartuig of het uitvoeren van de demonstratie.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van maandag 16 september 2019 en vervalt met ingang van donderdag 19 september 2019.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Op vrijdag 20 september 2019 wordt de oefening Bridge to the Liberation Experience (B2LX) gehouden.

Bridge to the Liberation Experience (B2LX) is een oefening van 11 luchtmobiele brigade. Tijdens deze oefening wordt door luchtvaartuigen van het type CH-47 lager gevlogen dan normaal, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de omgeving en mogelijke geluidsoverlast.

Naar boven