Definitieve vergunning Stichting Isala Klinieken, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 15 augustus 2019 tot en met 26 september 2019 ligt de definitieve vergunning van Stichting Isala Klinieken ter inzage. Tot en met 26 september 2019 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

De aanvraag heeft betrekking op een wijziging van de vergunning van Stichting Isala Klinieken, met kenmerk 2013/0305/08, laatstelijk gewijzigd op 27 juli 2018 met kenmerk 2018/0240-04. De gevraagde wijziging betreft uitbreiding van de vergunning met handelingen met ingekapselde radioactieve bronnen in een ‘Gamma Knife’ voor therapie van hersenmetastasen bij patiënten. Ook heeft de gevraagde wijziging betrekking op het voorhanden hebben van extra ingekapselde bronnen voor wisseling van de bronnen in het ‘Gamma Knife’ en voor hande­lingen met een toestel voor positionering van patiënten voorafgaand aan de behandeling. Tot slot wordt in de aanvraag verzocht om het schrappen van een radionuclidenlaboratorium.

De aangevraagde handelingen zullen plaatsvinden op de locatie van Stichting Isala Klinieken, gelegen aan de Dr. Van Heesweg 2 te Zwolle.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Stichting Isala Klinieken heeft op 24 oktober 2018 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op 26, 29 en 30 oktober 2018 en op 16 november 2018 heeft Stichting Isala Klinieken de aanvraag aangevuld. Op verzoek van het bevoegd gezag is de aanvraag op 23 november 2018, 29 januari 2019, 24 mei 2019 en 6 juni 2019 door Stichting Isala Klinieken nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 20 juni 2019 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 31 juli 2019. In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met de aangevraagde handelingen onder voorwaarden ingestemd.

De vergunning is verleend op grond van de artikelen 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8 van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 15 augustus 2019 tot en met 26 september 2019 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend op afspraak via telefoonnummer 088 – 489 05 00.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 26 september 2019 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 27 september 2019 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, website: www.raadvanstate.nl.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Stichting Isala Klinieken’.

Naar boven