Ontwerpbestemmingsplan ‘Uitbreiding Dorp’ en ontwerpbesluit hogere waarden geluid, gemeente Zoetermeer

Logo Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend dat zij op 16 juli 2019 hebben ingestemd met de volgende ontwerpbesluiten:

 

  • Ontwerpbestemmingsplan ‘Uitbreiding Dorp’;

  • Ontwerpbesluit hogere waarden geluid.

De ontwerpbesluiten liggen met ingang van 16 augustus 2019 ter inzage, op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Bij het ontwerpbestemmingsplan hoort geen exploitatieplan. De Crisis-en Herstelwet is van toepassing.

Toelichting

 

Ontwerpbestemmingsplan

Het voormalig Nutricia-terrein is aangewezen als ontwikkellocatie voor woningbouw.

De ontwikkellocatie is circa 6 hectare groot en grenst aan het oude dorp, de A12, de fabrieken van Nutricia en bedrijventerrein Rokkehage. Het betreffende terrein heeft in het geldende bestemmingsplan een bedrijfsbestemming. De beoogde woningbouw past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Daarom is een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Het bestemmingsplan ‘Uitbreiding Dorp’ maakt de bouw van 190 woningen en de realisatie van de bijbehorende openbare ruimte planologisch mogelijk. Hiervoor wordt de geldende bedrijfsbestemming vervangen voor de bestemming ‘woongebied’ en ‘groen’. Bij het ontwerpbestemmingsplan behoort ook het Beeldkwaliteitsplan Uitbreiding Dorp.

 

Ontwerpbesluit hogere waarden

In het kader van het opstellen van het bestemmingsplan ‘Uitbreiding Dorp’ worden voor de  woningen de voorkeurswaarden uit de Wet geluidhinder overschreden. Dit is vanwege de geluidbelasting van het wegverkeer en industrielawaai. Burgemeester en wethouders zijn voornemens om voor deze woningen hogere waarden geluid vast te stellen.

 

In het bestemmingsplan worden nieuwe woningen mogelijk gemaakt binnen de geluidzone van een aantal wegen en industrie. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de geluidbelasting op een aantal gevels hoger ligt dan de voorkeursgrenswaarde. De cumulatieve geluidbelasting als gevolg van wegverkeerslawaai en industrielawaai ten gevolge van de relevante wegvakken en het gezoneerde industrieterrein Nutricia bedraagt binnen het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp ten hoogste 58 dB.

 

Het ontwerpbesluit hogere waarden geluid wordt tegelijkertijd met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd voor zienswijzen.

  

Indienen van zienswijzen op de genomen besluiten

 

De genoemde ontwerpbesluiten liggen met ingang van 16 augustus 2019 voor een periode van zes weken ter inzage (tot en met 26 september 2019).

  

Ontwerpbestemmingsplan

In de periode van terinzagelegging kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan.

 

Schriftelijke zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan kunt u richten aan de gemeenteraad van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Voorhet kenbaar maken van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.

 

Ontwerpbesluit hogere waarden geluid

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een belanghebbende schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze omtrent het ontwerpbesluit hogere waarden voor geluid naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer.

Voor het kenbaar maken van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.

Wij verzoeken u in uw brief duidelijk te vermelden of uw zienswijze betrekking heeft op het ontwerpbestemmingsplan of op het ontwerpbesluit hogere waarden geluid.

 

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. U dient een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en in kunt vullen op www.zoetermeer.nl.

Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u bellen naar telefoonnummer 14 079.

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

www.zoetermeer.nl/nutrihage .   

 

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken is digitaal raadpleegbaar op:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00040-0002  

 

Het ontwerpbesluit hogere waarden geluid is in de plandocumenten onder ‘ontwerpbesluiten B&W 16 juli 2019’ bij het ontwerpbestemmingsplan digitaal raadpleegbaar gemaakt.

 

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld via https://validator.ruimtelijkeplannen.nl/web-roi/index/showManifest?organizationId=zoetermeer&striVersion=STRI2008 (onder NL.IMRO.0637.BP00040-0002).

  

Zoetermeer, 15 augustus 2019

 

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer,

de secretaris,

B.J.D. Huykman

 

de burgemeester,

Ch.B. Aptroot

Naar boven