Ondertekening IMVO-convenant metaalsector

In het advies “IMVO-convenanten” bepleit de SER dat sectoren en bedrijven het initiatief nemen om convenanten over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen te sluiten met de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties teneinde internationale ketens te verduurzamen. Het kabinet heeft dit advies onderschreven.

Op 23 mei 2019 is door brancheorganisaties, individuele bedrijven, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de Rijksoverheid het IMVO-convenant voor de metaalsector ondertekend. Met dit IMVO-convenant zet de Nederlandse metaalsector zich gezamenlijk in om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen en om misstanden op het gebied van mensenrechten en milieu in de metaalsector terug te dringen. In het convenant zijn afspraken gemaakt die invulling geven aan de internationale richtlijnen van de OESO en de VN. Met het IMVO-convenant bereidt de sector zich tevens voor op de Europese Verordening conflictmineralen.

Het IMVO-convenant is van toepassing op alle metalen en hulpstoffen. Ook in de metaalrecyclingsector willen de aangesloten bedrijven verbeterpunten in kaart brengen. Met het oog op het vergroten van de zichtbaarheid van de hele toeleveringsketen en de impact van de gezamenlijke activiteiten, richten de aangesloten deelnemers zich nadrukkelijk op nationale en internationale metaalbedrijven.

Vanuit de sector is het IMVO-convenant ondertekend door brancheorganisaties (Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie en Eurometaux), individuele bedrijven (Century Aluminum Vlissingen, Climax Molybdenum, E-MAX Aluminium Profielen, Hunter Douglas Europe, Tata Steel Nederland, Uzimet en Wupperman Staal Nederland), maatschappelijke organisaties (Global March against Child Labour, IUCN Nederland en UNICEF Nederland) en vakbonden (CNV en FNV). Namens de Rijksoverheid hebben de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat het IMVO-convenant voor de metaalsector ondertekend. De steunbetuigers zijn Bettercoal, FME, International Tin Association, International Zinc Association, Metaal Recycling Federatie en Terre des Hommes.

Het convenant heeft een looptijd van vijf jaar. Een gedetailleerde uitwerking van de afspraken is na te lezen in de volledige tekst. De totstandkoming van een aantal IMVO-convenanten is gefaciliteerd door de SER, waar ook nadere inlichtingen kunnen worden verkregen. Adres: Bezuidenhoutseweg 60, Postbus 90405, 2509 LK Den Haag, info@ser.nl. Voor een aantal andere sectoren zijn al convenanten afgesloten op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (voor meer informatie zie: www.imvoconvenanten.nl).

Naar boven