BESTEMMINGSPLAN EN OMGEVINGSVERGUNNINGEN ‘WINDMOLENPARK ELZENBURG – DE GEER’, OSS

Logo Oss

 

De gemeenteraad van Oss heeft op 27 juni 2019:

- het bestemmingsplan ‘Windmolenpark Elzenburg – de Geer’ vastgesteld.

Burgemeester en wethouders van Oss hebben op 1 augustus 2019:

- de omgevingsvergunning verleend voor twee windturbines (deelpark gemeente Oss) voor de activiteiten: bouwen, uitvoeren van een werk of werkzaamheden, oprichten en in werking hebben van een inrichting, kappen en uitweg; en

- de omgevingsvergunning verleend voor twee windturbines (deelpark Raedthuys Windenergie B.V.) voor de activiteiten: bouwen, uitvoeren van een werk of werkzaamheden, oprichten en in werking hebben van een inrichting, kappen en uitweg . In totaal hebben burgemeester en wethouders voor vier windturbines omgevingsvergunning verleend.

Hieronder staat wat dit betekent. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan of de omgevingsvergunningen.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke ruimtelijke functies (‘bestemming’) een gebied, terrein of een perceel grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.

 

De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening.

Wat is een omgevingsvergunning

Wie wil bouwen of verbouwen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het bouwen of slopen van een woning, het kappen van een boom of het aanleggen van een inrit. Veel van deze vergunningen kunnen in één keer, in één procedure worden aangevraagd.

 

Burgemeester en wethouders verlenen de omgevingsvergunningen. Dit staat in artikel 2.4 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

Waar gaat het bestemmingsplan ‘Windmolenpark Elzenburg – de Geer’ over?

Het plangebied ligt ten noorden van bedrijventerrein Elzenburg - de Geer. Het plangebied wordt aan de zuidzijde globaal begrensd door de Merwedestraat, de Eemmeer en de Geerstraat. Aan de oostzijde vormen de Broekstraat, de Tussenrijtstraat en de Hertogswetering de globale begrenzing. Aan de noordzijde vormt de Hertogswetering de globale begrenzing van het plangebied en aan de westzijde de Huisdaalsestraat.

 

Het bestemmingsplan laat vier windmolens rechtstreeks toe: Drie van deze vier molens komen direct ten noorden van bedrijventerrein Elzenburg-De Geer en ten zuidwesten van de Broekstraat. De vierde molen komt ten westen van de Megensebaan.

Twee andere windmolens zijn opgenomen in een wijzigingsbevoegdheid (twee ten noorden van de Broekstraat en de Tussenrijtstraat). Om deze laatste twee windmolens te realiseren is later een aparte wijzigingsprocedure nodig. Het bestemmingsplan laat dus vier windmolens direct toe en twee windmolens via een wijzigingsbevoegdheid.

 

In het bestemmingsplan zijn onder meer regels opgenomen over de afmetingen van de windmolens (bijv. over de tiphoogte van maximaal 210 meter) en de bijbehorende bouwwerken en infrastructuur. Ook zijn er regels in het bestemmingsplan opgenomen over de uiterlijke verschijningsvorm, geluid, slagschaduw, externe veiligheid, verlichting op de windmolens en andere zaken.

 

Het plangebied is grotendeels in het buitengebied gesitueerd. Voor dit deel zijn niet alleen de bestemmingen en aanduidingen opgenomen die verband houden met de windmolens. Voor dit deel is ook een aantal bestemmingen en gebiedsaanduidingen uit het (in procedure zijnde) bestemmingsplan "Buitengebied Oss-2019" integraal overgenomen. Het deel van het plangebied dat in het buitengebied ligt, wordt dus integraal herzien. In dit plandeel is ook de bestaande situatie meegenomen. Zo sluiten de bestemmingsplannen voor het windpark en voor het buitengebied, waarvan de procedures nu min of meer gelijk op lopen, goed op elkaar aan, zonder dat er sprake is van overlap.

Waar gaan de omgevingsvergunningen voor windmolenpark Elzenburg-De Geer over?

Om de vier rechtstreeks bestemde windmolens te realiseren (zie voor de locaties de beschrijving hiervoor) zijn omgevingsvergunningen nodig voor twee deelparken. Ieder deelpark krijgt een eigen omgevingsvergunning voor twee windmolens. Burgemeester en wethouders hebben de omgevingsvergunningen verleend. Hierin stellen wij voorwaarden aan het bouwen van de windmolens, het in gebruik nemen van de windmolens, wegen aanleggen naar de windmolens en aan het kappen van drie bomen. Ook stellen wij voorwaarden in verband met de archeologische verwachtingswaarde van het gebied. Deze omgevingsvergunningen zijn tijdelijke omgevingsvergunningen voor 25 jaar.

Gelet op artikel 1.10 van het Activiteitenbesluit moet de oprichting van de twee inrichtingen (de twee deelparken) worden gemeld. De twee ingediende aanvragen zijn ten aanzien van de activiteiten die onder het Activiteitenbesluit vallen, aangemerkt als melding.

Milieueffectrapportage (MER)

Eerder is gekozen voor één m.e.r.-procedure voor zowel het bestemmingsplan als voor het verlenen van de omgevingsvergunningen. Vervolgens is een gecombineerd plan- en project-MER opgesteld. Het MER dient zowel ter onderbouwing van het bestemmingsplan als de omgevingsvergunningen.

 

Het MER is op 7 januari 2019 aangevuld naar aanleiding van het toetsingsadvies van de Commissie MER. De Commissie MER vond dat de effecten op vleermuizen onvoldoende waren onderbouwd. Op basis van het MER kon volgens de Commissie nog niet worden uitgesloten dat er belangrijke gevolgen voor vleermuizen optreden. Voor de zorgvuldigheid en volledigheid (en als extra toetsing) is aanvullend een onderzoek gedaan volgens de methode zoals door de Commissie m.e.r. is aangegeven. Dit aanvullende onderzoek bevestigt de conclusie uit het MER: Het windmolenpark heeft geen wezenlijk effect op vleermuizen. Aanvullende maatregelen zijn niet nodig. De aanvulling waarin dit is onderbouwd, is opgenomen bij het MER.

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen wijken af van het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp omgevingsvergunningen

Van donderdag 7 maart 2019 tot en met woensdag 17 april 2019 kon u reageren op het in die periode ter inzage gelegde ontwerp van het bestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunningen en het aangevulde milieueffectrapport. Het vastgestelde bestemmingsplan is op een aantal punten anders dan het ontwerpbestemmingsplan en de verleende vergunningen zijn op een aantal punten anders dan de ontwerp-omgevingsvergunningen. De belangrijkste wijzigingen in het bestemmingsplan staan in hoofdstuk 8 van de toelichting van het vastgestelde bestemmingsplan. De wijzigingen in de omgevingsvergunningen sluiten hierop aan. Verder is er in de omgevingsvergunningen een herplantplicht opgenomen voor de in totaal 3 te kappen bomen. De wijzigingen in het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen zijn ambtshalve aangebracht of naar aanleiding van ingediende zienswijzen.

U kunt het bestemmingsplan, de omgevingsvergunningen en de overige stukken bekijken

Vanaf donderdag 8 augustus 2019 tot en met donderdag 19 september 2019 liggen de volgende stukken ter inzage:

- het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan

- het bestemmingsplan

- andere stukken over het bestemmingsplan, zoals de toelichting. Het aangevulde milieueffectrapport met bijlagen is toegevoegd als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan

- de omgevingsvergunningen voor de activiteiten: bouwen, uitvoeren van een werk of werkzaamheden, oprichten en in werking hebben van een inrichting, kappen en uitweg

- andere stukken over de omgevingsvergunningen, zoals de aanvragen en alle bijbehorende stukken

- de ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen ontwerpbestemmingsplan, ontwerp omgevingsvergunningen en milieueffectrapport Windmolenpark Elzenburg-De Geer’

 

U kunt deze stukken bekijken:

- op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl (alleen het bestemmingsplan en het aangevulde MER)

- op de website www.oss.nl/windpark (alle stukken)

(op papier en digitaal) bij de balie Publieksvoorlichting in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss; de balie is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur

 

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op https://digitaleplannen.nl/0828/.

Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0828.BPwndmlnprkelzbrg-VG01.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan en/of de omgevingsvergunningen?

Bent u het niet eens met het bestemmingsplan of de omgevingsvergunningen? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het niet eens bent met de genomen besluiten. U kunt in één beroepschrift uw reactie geven op alle stukken van het Windmolenpark Elzenburg – De Geer die nu ter inzage liggen. U kunt dit doen van vrijdag 9 augustus 2019 tot en met donderdag 19 september 2019.

 

U kunt alleen een ontvankelijk beroep instellen als u:

- belang hebt bij het bestemmingsplan en/of de omgevingsvergunningen, én

- gereageerd hebt (een zienswijze hebt ingediend) op het ontwerpbestemmingsplan en/of de ontwerp-omgevingsvergunningen. Hebt u niet gereageerd? Dan kunt u soms toch beroep instellen. U moet dan wel aantonen dat u eerder redelijkerwijs niet hebt kunnen reageren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het niet eens bent met de wijzigingen in het bestemmingsplan en/of de omgevingsvergunningen in vergelijking met het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunningen.

 

Op dit bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing.

Dit betekent dat:

- u uw beroepsgronden in het beroepschrift moet opnemen

- uw beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, als u binnen de beroepstermijn geen gronden indient, en

- u deze gronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunt aanvullen.

- Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is

 

U stuurt uw beroepschrift aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA DEN HAAG

 

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit geldt alleen voor natuurlijke personen.

 

Stelt u uiterlijk 19 september 2019 beroep in? Dan kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een apart verzoek vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak doet over uw verzoek tot voorlopige voorziening. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.

De Voorzieningenrechter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is. Dit heet het spoedeisend belang.

 

Een verzoek om voorlopige voorziening kan worden gestuurd naar:

 

De Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA DEN HAAG

 

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

 

Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening en hoeveel dit kost.

Wij coördineren het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen

Op 1 juni 2017 heeft de gemeenteraad een coördinatiebesluit genomen. Dit besluit betekent dat de procedure van het bestemmingsplan gecoördineerd wordt met de procedure van de omgevingsvergunningen. De bekendmaking van de verschillende besluiten, de gelegenheid tot het indienen van zienswijzen en het instellen van beroep vinden hierdoor zoveel mogelijk gelijktijdig plaats. Vandaar dat uw beroepschrift kan gaan over het bestemmingsplan, en/of de omgevingsvergunningen, en de hierbij behorende bijlagen. Deze stukken liggen nu ter inzage.

Wanneer treden het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen in werking?

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen treden in werking op 20 september 2019. Maar ze treden nog niet in werking als er iemand vóór 20 september 2019 een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met Lynn den Exter van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 0412.

Naar boven