Mededeling voornemen Milieueffectrapport Gaswinning N05-A, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

KENNISGEVING

Voornemen om een milieueffectrapport op te stellen

Van vrijdag 9 augustus 2019 tot en met donderdag 19 september 2019 ligt de mededeling voornemen milieueffectrapportage ter inzage voor de door ONE-Dyas B.V. voorgenomen gaswinning in veld N05-A. De mededeling is de eerste formele stap om tot besluiten over de m.e.r.-(beoordelings)plichtige vergunningen te komen. In de mededeling staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport (MER) voor gaswinning in N05-A. Iedereen kan vanaf 9 augustus 2019 gedurende zes weken op de inhoud van de mededeling reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

ONE-Dyas B.V. wil gas winnen in veld N05-A in de Noordzee. Om winning van gas uit veld N05-A mogelijk te maken wil ONE-Dyas B.V. boven het veld een gaswinningsplatform in zee plaatsen. De beoogde locatie van het platform bevindt zich in het Nederlandse deel van de Noordzee, ongeveer twintig kilometer uit de kust van Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Borkum. Vanaf deze locatie worden maximaal twaalf putten geboord, waarvan een deel naar veld N05-A en een deel naar een aantal naastgelegen velden (prospects) die mogelijk gas bevatten.

Welke procedure wordt gevolgd?

Voor het oprichten van een platform, het uitvoeren van diepboringen en het aanleggen van een pijpleiding zijn vergunningen van de Minister van Economische Zaken en Klimaat nodig. Ter voorbereiding op deze vergunningverlening wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld om potentiële effecten op het milieu gedegen te onderzoeken. De eerste stap in de m.e.r.-procedure is het indienen van de mededeling voornemen milieueffectrapportage door ONE-Dyas B.V. De mededeling bevat de onderzoeksopzet voor het toekomstige MER. In de mededeling staat beschreven hoe het milieuonderzoek wordt uitgevoerd en hoe dit in het MER wordt opgenomen. Tevens wordt de passende beoordeling in verband met mogelijke significante gevolgen voor een of meer Natura 2000-gebieden in het MER opgenomen.

Wat is een milieueffectrapport?

Een milieueffectrapport (MER) brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op leefomgeving (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Tevens worden in het MER de onderzochte alternatieven beschreven. Op deze wijze kan informatie over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming.

Grensoverschrijdende milieueffecten

Het kan voorkomen dat activiteiten in het ene land ook milieueffecten veroorzaken in een buurland. Het internationale ‘Verdrag over grensoverschrijdende milieueffectrapportage’ (het Espoo-verdrag) ziet erop toe dat in deze gevallen ook het publiek en de autoriteiten in het buurland gebruik kunnen maken van de formele inspraakmomenten. Nederland en Duitsland hebben in aanvulling op het Espoo-verdrag specifieke afspraken gemaakt over grensoverschrijdende milieueffectrapportage.

De beoogde locatie van gaswinningsplatform van ONE-Dyas B.V. bevindt zich op circa vijfhonderd meter van de Duitse territoriale zee. Daarnaast liggen zowel veld N05-A als een aantal mogelijke gasvelden (prospects) rond N05-A (gedeeltelijk) op Duits grondgebied. In het MER wordt daarom onderzoek gedaan naar grensoverschrijdende milieueffecten in Duitsland.

Zowel in Nederland als in Duitsland kan iedereen de mededeling inzien en een zienswijze indienen, zoals hiernaast aangegeven. Het Nedersaksische Landesamt für Bergbau, Energie und Geologie (LBEG) zal als bevoegd gezag de inspraakprocedure in Duitsland coördineren.

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert.

Deze bijeenkomsten vinden plaats op:

  • woensdag 28 augustus 2019, van 18.00 uur tot 21.00 uur,

    Hotel Ekamper, Radsweg 12, 9983 RC Roodeschool, telefoon 0596 – 51 63 55.

  • woensdag 4 september 2019, van 19.00 uur tot 21.00 uur,

    Kulturinsel, Goethestrasse 25, 26757 Borkum (D), telefoon +49 4922 933-710.

  • dinsdag 10 september 2019, van 13.00 uur tot 17.00 uur,

    Cultureel Centrum De Stag, Langestreek 23, 9166 LA Schiermonnikoog.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Bij de inloopbijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Er zijn medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aanwezig die uw vragen over de procedure kunnen beantwoorden. Medewerkers van ONE-Dyas B.V. kunnen uw vragen over het project beantwoorden. Op de bijeenkomsten is ook Duitstalige informatie aanwezig en kunt u ook in het Duits te woord gestaan worden.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

De mededeling met de onderzoeksopzet wordt ook voorgelegd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage en adviseurs met een wettelijke taak in het kader van de te verlenen vergunningen. De zienswijzen en wettelijke adviezen worden betrokken in het advies reikwijdte en detailniveau dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan ONE-Dyas B.V. stuurt. Mede op basis van dit advies wordt het MER opgesteld. Het toekomstige MER zal opnieuw ter advies aan de Commissie voor de milieueffectrapportage worden voorgelegd. Te zijner tijd wordt het MER met de Passende Beoordeling samen met de ontwerpbesluiten ter inzage gelegd. Hierover kunt u dan wederom zienswijzen naar voren brengen.

UW ZIENSWIJZEN INDIENEN

Van vrijdag 9 augustus 2019 tot en met donderdag 19 september 2019:

  • 1. vindt u alle stukken op:

    www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Gaswinning N05-A’ en uvp.niedersachsen.de.

  • 2. kunt u de documenten inzien tijdens de reguliere openingstijden bij de gemeenten:

    • Gemeente Schiermonnikoog, Nieuwestreek 5, Schiermonnikoog, telefoon 0519 – 53 50 50.

    • Stadt Borkum, Neue Strasse 1, Borkum (D), telefoon +49 (4922) 303-205.

    • Gemeinde Krummhörn, Rathausstraße 2, 26736, Krummhörn, telefoon +49 (4923) 916 – 0.

    • Gemeente Het Hogeland, Hoofdstraat-West 1, Uithuizen, telefoon 088 – 345 88 88.

    Op afspraak kunnen inwoners van gemeente Het Hogeland de documenten op een van de andere gemeentelocaties (in Bedum, Leens of Winsum) inzien. Belt u hiervoor eerst met de gemeente via telefoonnummer 088 – 345 88 88.

  • 3. vindt u meer informatie op: www.gemsnoordzee.com.

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen:

Bij voorkeur digitaal

Via het reactieformulier op: www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Gaswinning N05-A’. U krijgt dan per brief een ontvangstbevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

Per post naar

Bureau Energieprojecten,

Inspraakpunt Gaswinning N05-A,

Postbus 248, 2250 AE Voorschoten.

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Persoonlijk

Voor het opnemen van mondelinge ziens­wijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig.

Telefonisch

Op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de mededeling. U kunt hierbij denken aan aanvullende vragen over onderwerpen die niet zijn beschreven of onjuistheden. We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de notitie u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft aangeleverd. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacybeleid op: www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven