Jaarlijks verkeersbesluit Kermis Groesbeek

Logo Berg en Dal

Z-19-78600

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal;

OVERWEGENDE DE VOLGENDE ZAKEN:

Beschrijving van het gebied en achtergrond

Jaarlijks vindt in het centrum van Groesbeek de kermis plaats, rond eind augustus of begin september. In 2019 van zaterdag 31 augustus t/m donderdag 5 september.

Voor dit evenement is het nodig dat er enkele wegen en parkeerterreinen tijdelijk volledig worden afgesloten voor het verkeer. Ook is het daarbij wenselijk om plaatselijk eenrichtingsverkeer tijdelijk op te heffen en om op enkele omliggende wegen tijdelijk parkeerverboden in te stellen om het verkeer op een goede manier om de afgesloten wegen heen te leiden.

Het gaat om maatregelen op de volgende straten in Groesbeek: Kerkstraat, Spoorlaan en het daaraan gelegen parkeerterrein/marktterrein, Houtlaan, Kerkstraat en Dorpsplein.

Beheer en onderhoud

De Dorpstraat, Spoorlaan en het daaraan gelegen parkeerterrein/marktterrein, Houtlaan, Kerkstraat en Dorpsplein zijn in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg

De betreffende wegen hebben krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022 de volgende functie:

De Dorpsstraat, Spoorlaan en Houtlaan betreffen weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg+’.

De Kerkstraat, het Dorpsplein en het aan de Spoorlaan gelegen parkeerterrein/marktterrein betreffen weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg’.

De Dorpsstraat maakt onderdeel uit van de hoofdroute door het centrum van Groesbeek. Deze straat heeft voornamelijk een functie voor bestemmingsverkeer in het centrum van Groesbeek en in de omliggende straten/buurten. In zekere mate worden deze wegen in de praktijk ook gebruikt door doorgaand verkeer door Groesbeek, alhoewel de voorkeursroute hiervoor de rondweg rond Groesbeek is.

De Houtlaan maakt onderdeel uit van de parallelstructuren die mede het centrum van Groesbeek ontsluiten. Deze weg heeft voornamelijk een functie voor het ontsluiten van de straten en buurten aan de westkant van Groesbeek. In mindere mate heeft deze weg wegen ook een functie voor bestemmingsverkeer van/naar het centrum van Groesbeek en voor doorgaand verkeer door Groesbeek.

Beschrijving weggedrag

De genoemde wegen zijn normaal gesproken te berijden voor zowel gemotoriseerd

verkeer als fietsers.

Gevolgen van het huidige weggedrag

De doorgang van het bedoelde verkeer is onwenselijk op het moment dat de

Kermis in het centrum van Groesbeek plaatsvindt. Dit omdat het evenement dan niet op een ongestoorde en veilige manier kan plaatsvinden.

De gewenste maatregelen

A. Afsluitingen

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om gedeelten van de Dorpsstraat en de Spoorlaan en het daaraan gelegen parkeerterrein/marktterrein jaarlijks tijdelijk af te sluiten voor al het verkeer uitgezonderd voetgangers; en wel de volgende gedeelten met bijbehorende tijden:

Dorpsstraat, tussen Kerkstraat en Dorpsplein, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur;

Dorpsstraat, van Dorpsplein tot Kloosterstraat, van zaterdag 07:00 uur tot zondagavond 24:00 uur;

voor beide geldt: in 2019 van zaterdag 31 augustus tot donderdag 5 september

 

 

Vanwege het opbouwen van de kermis is het nodig om het parkeerterrein/marktterrein aan de Spoorlaan al in de week daarvoor af te sluiten, aansluitend aan de weekmarkt op de dinsdag vóór de kermis. Dus:

Spoorlaan, tussen Pompweg en Dorpsstraat, en het aan de Spoorlaan gelegen parkeerterrein/marktterrein voor al het verkeer uitgezonderd voetgangers, van de dinsdag vóór de kermis van einde weekmarkt (14:00 uur) tot donderdag in de week daarna 12:00 uur;

in 2019 van dinsdag 27 augustus tot donderdag 5 september

Hierdoor is het marktterrein niet beschikbaar voor de weekmarkt op de dinsdag in de week van de kermis. De markt wordt daarom eenmalig verplaatst naar het Dorpsplein. Om die reden is het wenselijk om op die dag ook de volgende weggedeelten tijdelijk af te sluiten voor al het verkeer uitgezonderd voetgangers op de genoemde tijden:

het Dorpsplein en het gedeelte van de Dorpsstraat van Dorpsplein tot Mooksestraat, op dinsdag van 06:00 uur tot 14:00 uur;

in 2019 op dinsdag 3 september

Bovenstaande afsluitingen kunnen gebeuren door het plaatsen van verkeersbord C1 (geslotenverklaring) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

B. Opheffen eenrichtingsverkeer

Om de bereikbaarheid van het centrum te waarborgen is het wenselijk om tijdelijk het eenrichtingsverkeer op te heffen op volgende plek en bijbehorende tijden:

 

op de Kerkstraat van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur

in 2019 van zaterdag 31 augustus tot donderdag 5 september

Bovenstaande kan gebeuren door het tijdelijk verwijderen of onzichtbaar maken van de verkeersborden C02 en C03 (eenrichtingsverkeer) uit bijlage I van het RVV 1990.

C. Parkeerverboden

Om de bereikbaarheid van het centrum te waarborgen is het tevens wenselijk om tijdelijk parkeerverboden in te stellen op de volgende plekken:

Houtlaan, aan beide zijden van de weg, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur.

Spoorlaan, tussen Nijverheidsweg en Pompweg, aan beide zijden van de weg, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur.

Kerkstraat, aan beide zijden van de weg, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur.

voor alle drie geldt: in 2019 van zaterdag 31 augustus tot donderdag 5 september

Deze parkeerverboden kunnen gerealiseerd worden door het plaatsen van verkeersbord E1 (parkeerverbod) uit bijlage I van het RVV 1990.

Wettelijke belangen

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub a van de WVW 1994.

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer, zoals genoemd in artikel 2, lid 2, sub a van de WVW 1994.

voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden, zoals genoemd in artikel 2, lid 2, sub b van de WVW 1994.

 

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

Door de afsluiting van de genoemde wegen is het centrum van Groesbeek alsmede enkele andere wegen en buurten in Groesbeek tijdelijk slechter bereikbaar. De gemeente hecht echter groot belang aan het plaatsvinden van deze en andere jaarlijks

terugkerende maatschappelijke evenementen. We maken dan ook de afweging dat de

plaatselijke en tijdelijke verminderde bereikbaarheid van diverse straten en buurten in

Groesbeek minder zwaar weegt dan de doorgang van dit evenement.

Legitimiteit

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

B e s l u i t e n :

Jaarlijks voor de kermis in het centrum van Groesbeek (rond eind augustus of begin september) de volgende tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen:

I. Tijdelijk afsluiten voor alle verkeer uitgezonderd voetgangers door het plaatsen van verkeersbord C1 (geslotenverklaring) uit bijlage I van het RVV 1990, op de volgende weggedeelten en bijbehorende tijden:

a. Dorpsstraat, tussen Kerkstraat en Dorpsplein, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur;

b. Dorpsstraat, van Dorpsplein tot Kloosterstraat, van zaterdag 07:00 uur tot zondagavond 24:00 uur;

voor beide geldt: in 2019 van zaterdag 31 augustus tot donderdag 5 september 

c. Spoorlaan tussen Pompweg en Dorpsstraat, en het aan de Spoorlaan gelegen parkeerterrein/marktterrein, vanaf de dinsdag vóór de kermis van einde weekmarkt (ca. 14:00 uur) tot donderdag in de week daarna 12:00 uur;

in 2019 van dinsdag 27 augustus tot donderdag 5 september

d. het Dorpsplein en het gedeelte van de Dorpsstraat van Dorpsplein tot Mooksestraat, op dinsdag van 06:00 uur tot 14:00 uur. 

in 2019 op dinsdag 3 september

II. Tijdelijk opheffen van het eenrichtingsverkeer op de Kerkstraat van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur, door het tijdelijk verwijderen of onzichtbaar maken van de verkeersborden C02 en C03 (eenrichtingsverkeer) uit bijlage I van het RVV 1990. 

in 2019 van zaterdag 31 augustus tot donderdag 5 september 

III. Tijdelijk instellen van parkeerverboden door het plaatsen van verkeersbord E1 (geslotenverklaring) uit bijlage I van het RVV 1990 op de volgende weggedeelten en bijbehorende tijden:

a. Houtlaan, aan beide zijden van de weg, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur.

b. Spoorlaan, tussen Nijverheidsweg en Pompweg, aan beide zijden van de weg, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur.

c. Kerkstraat, aan beide zijden van de weg, van zaterdag 07:00 uur tot donderdag 12:00 uur. 

voor alle drie geldt: in 2019 van zaterdag 31 augustus tot donderdag 5 september

 

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

G. Kwant

Manager afdeling Openbare Ruimte

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.

N.B.:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven