Definitieve vergunning Dana Petroleum Netherlands B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 3 augustus 2019 tot en met 15 september 2019 ligt de definitieve vergunning van Dana Petroleum Netherlands B.V. ter inzage. Tot en met 15 september 2019 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

Dana Petroleum Netherlands B.V. is actief in de olie- en gasproductie en heeft daarvoor een kernenergiewetvergunning. Kalium-40 houdende materialen worden gebruikt bij putboringen en putinterventies en zijn onlosmakelijk verbonden met de winning van olie en gas. Na inwerkingtreding van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming in 2018 zijn deze handelingen met en lozingen van kalium-40 houdende materialen vergunningplichtig geworden. Om deze activiteiten te kunnen blijven uitvoeren heeft Dana Petroleum Netherlands B.V. een wijziging van de vergunning aangevraagd.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Dana Petroleum Netherlands B.V. heeft op 23 januari 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 7 en 26 maart 2019 en op 12 april 2019 door Dana Petroleum Netherlands B.V. nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 5 juni 2019 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 17 juli 2019. In deze periode is geen zienswijze ontvangen. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met de aangevraagde handelingen met en lozing van kalium-40 onder voorwaarden ingestemd. De vergunning is verleend op grond van artikel 29 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.4, 3.5 en 3.8 eerste, derde en vierde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 3 augustus 2019 tot en met 15 september 2019 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend op afspraak: per telefoon 088 – 489 0500.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 15 september 2019 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 16 september 2019 in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State: website www.raadvanstate.nl.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 0500.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact, onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Dana Petroleum Netherlands B.V.’.

Naar boven