Intrekken verkeersbesluit en opheffen verplichte rijrichting Weeskinderendijk Beneden

Logo Dordrecht

 

Wettelijk kader

 

Op grond van artikel 2 lid 1 WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Op grond van artikel 15, lid 1, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd over de handhaafbaarheid van het verkeersbesluit met de verkeersfunctionaris van de eenheid Rotterdam, namens de korpschef van politie.

 

Motivering besluit

De Weeskinderendijk is een ontsluitingsweg in de bebouwde kom van Dordrecht. De weg is de verbinding tussen de Laan der Verenigde Naties en de Hugo de Grootlaan, de weg richting Krispijn en Zwijndrecht. Parallel aan de Weeskinderendijk Beneden ligt de Weeskinderendijk Boven. Dit is een éénrichtingsstraat welke aansluit op de Weeskinderendijk Beneden.

 

Aan de Weeskinderendijk Beneden ter hoogte van de kruising met de Weeskinderendijk Boven is een verplichte rijrichting ingesteld middels de borden D4 van bijlage 1 van het RVV 1990. Verkeer dient op de kruising rechtdoor te rijden, immers de Weeskinderendijk Boven is éénrichting naar de Weeskinderendijk Beneden.

 

Sinds maart 2019 is nabij de eerder genoemde kruising de nieuwe remise van de busvervoerder aanwezig. Het is onwenselijk om de voertuigen van de busvervoerder via de Weeskinderendijk Boven naar de remise te laten rijden. Om de remise te bereiken dienen bestuurders dus op de Weeskinderendijk Beneden af te slaan naar de remise.

 

Met de komst van de remise is het niet langer nodig om een verplichte rijrichting op de Weeskinderendijk Beneden te hanteren. Het besluit waarin dit is bekrachtigd, 8181-VKV uit 1996 dient daarbij ingetrokken te worden. Voor de Weeskinderendijk Boven blijft het éénrichtingsverkeer van kracht, welke nog altijd herkenbaar is door het bord C2 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de kruising. Het is echter wenselijk om de borden D4 op de Weeskinderendijk Beneden te verwijderen.

 

Op basis van bovenstaande overwegingen en met inachtneming van:

- de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

- de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

- het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

- het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

- het Algemeen Mandaatbesluit Dordrecht;

 

Besluit het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht:

het verkeersbesluit van 4 september 1996 met kenmerk 8181-VKV waarin de verplichte rijrichting op de kruising Weeskinderendijk Beneden met de Weeskinderendijk Boven is bekrachtigd in te trekken en daarmee de verplichte rijrichting op te heffen door het verwijderen van de verkeersborden model D4 van bijlage 1 van het RVV 1990.

 

Het college van burgemeester en wethouders,

namens dezen,

de heer J. Booij

Clustermanager

 

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening ervan schriftelijk

bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. U dient uw bezwaarschrift te richten aan: Het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht.

 

Op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. Verder moet het ten minste bevatten: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van uw bezwaar. Wilt u ook het telefoonnummer vermelden, waarop u overdag te bereiken bent?

 

Het indienen van een bezwaarschrift houdt de werking van het besluit niet tegen. In spoedeisende gevallen kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening brengt de Rechtbank een bedrag aan griffierecht in rekening.

Naar boven