Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit aansluiting fietspad Cartografielaan/rotonde Koningin Máximalaan - Uithoorn

Logo Uithoorn

Uithoorn, kenmerk 2019-046913

 

Burgemeester en Wethouders van Uithoorn;

Formeel kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.

Horen

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is de eigenaar van de wegen/het terrein bij het gezondheidscentrum gehoord over dit verkeersbesluit met betrekking tot het instellen van een 30 km/uur-zone op betreffende wegen/terrein.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Motivering

Aansluiting fietspad Cartografielaan/rotonde Koningin Máximalaan

Vanuit Park Krayenhoff is vanaf de Cartografielaan het fietspad doorgetrokken tot aan de rotonde bij het gezondheidscentrum de Waterlinie aan de Koningin Máximalaan te Uithoorn. Voor fietsers is het nu mogelijk vanuit twee richtingen het terrein van het gezondheidscentrum op te rijden, waarbij dit voorheen slechts vanuit één richting kon. Hierdoor ontstaat de noodzaak om de voorrangsregeling, die geldt op de rotonde voor fietsers, uit te breiden en tevens overig verkeer bij de afslag van/naar het gezondheidscentrum erop te attenderen dat uit beide richtingen fietsers te verwachten zijn.

Deze maatregelen worden bewerkstelligd door het aanbrengen van haaientanden op het wegdek bij zowel de toegang als de uitgang van het terrein bij het gezondheidscentrum; het plaatsen van borden B06 (voorrang verlenen aan kruisend verkeer) en G11 (aanwijzing verplicht fietspad).

Tevens worden het bord B06 (voorrang verlenen aan kruisend verkeer, D05r (verplichte rijrichting rechtsaf) en haaientanden op het fietspad aan de Noordwestzijde nabij de ingang van het gezondheidscentrum verwijderd.

Ter extra attentie wordt het waarschuwingsbord J24 (let op fietsers) met onderbord OB503 (tweerichtingsverkeer) geplaatst bij de uitgang van het terrein bij het gezondheidscentrum

Aanpassen snelheid terrein gezondheidscentrum

Het parkeerterrein en de wegen bij het gezondheidscentrum de Waterlinie betreffen een verblijfsgebied waarbij voetgangers ook over de weg naar de ingang van het gezondheidscentrum lopen. Gezien het gebruik van de weg, de functie en de inrichting is het daarom passend om de maximale toegestane snelheid te verlagen naar 30 km/uur, zodra men de rotonde verlaat en het terrein oprijdt.

Deze maatregel wordt bewerkstelligd door het plaatsen van 30 km/uur-zone borden (begin en einde zonde) bij de in- en uitgang van de rotonde naar het gezondheidscentrum.

Tweerichtingsfietspad

Het doorgetrokken fietspad aan de Cartografielaan, parallel aan de Koningin Máximalaan, is een verplicht fietspad welke is aangeduid met de verkeersborden G11 van bijlage 1 van het reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV). Uit de huidige plaatsing en gebruikte borden is onvoldoende duidelijk dat het een tweerichtingsfietspad betreft. Om deze reden zal een onderbord toegevoegd worden om het tweerichtingsverkeer aan te duiden. Tevens worden onjuist geplaatste borden met de aanwijzing voetpad en onderborden bromfiets en rijrichting verwijderd.

De genoemde maatregelen worden bewerkstelligd door het plaatsen van onderborden OB502 (tweerichtingen) onder de bestaande G11 (verplicht fietspad) borden en het verwijderen van de borden G07 (voetpad) en onderborden OB03 (bromfiets) en OB501r (pijl rechts).

Het instellen van genoemde maatregelen strekt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (art. 2 lid 1 sub a, b en c Wegenverkeerswet 1994).

Doel

Met het aansluiten van het fietspad vanaf de Cartografielaan op de rotonde aan de Koningin Máximalaan, ter hoogte van het gezondheidscentrum de Waterlinie, krijgt de rotonde voor fietsers een volledig karakter. Dit betekent dat voor automobilisten ook een eenduidigere situatie ontstaat, omdat zowel op de afslag naar de Faunalaan, de kruising op de doorgaande route van de Koningin Máximalaan én de afslag naar het gezondheidscentrum vanuit beide richtingen fietsverkeer kan kruisen dat daarbij voorrang heeft op het overige verkeer. Het gezondheidscentrum is nu vanuit Park Krayenhoff voor fietsers makkelijk bereikbaar zonder dat zij via het fietspad aan de overzijde van de Koningin Máximalaan hoeven om te rijden.

Belangenafweging

Het belang van een veilige fietsroute is doorslaggevend. Door voor een eenduidige voorrangsregeling te kiezen op de rotonde wordt de veiligheid op de rotonde bewerkstelligd. Met de aansluiting van het fietspad vanuit Park Krayenhoff op de rotonde bij het gezondheidscentrum wordt de bereikbaarheid verbeterd. De snelheidsverlaging op het parkeerterrein sluit aan bij de gewenste snelheid die passend is voor een verblijfsgebied, zoals deze ook in andere delen van Uithoorn is ingesteld.

 

Besluiten

  • 1.

    De voorrangsregeling op de rotonde, ter hoogte van de in- en uitgang tot het gezondheidscentrum, aan te passen door het aanbrengen van haaientanden en het plaatsen van de borden B06 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990, conform dit bij dit besluit behorende tekening (NS).

  • 2.

    De voorrangsregeling op het fietspad van de rotonde aan de Koningin Máximalaan, vanuit de noordwestelijke richting op te heffen door het verwijderen van de haaientanden op het wegdek en het verwijderen van de borden B06 en D05r van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990, conform dit bij dit besluit behorende tekening (BS).

  • 3.

    Het fietspad vanaf de (nieuwe) aansluiting op de rotonde aan de Koningin Máximalaan, ter hoogte van de uitgang van het gezondheidscentrum, in de richting van Park Krayenhoff/Cartografielaan aan te wijzen als verplicht fietspad door het plaatsen van het bord G11 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990, conform dit bij dit besluit behorende tekening (NS).

  • 4.

    Het instellen van een 30km/uur-zone op de wegen en het terrein van het gezondheidscentrum door het plaatsen van de borden A0130zb en A0130ze van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990 bij de ingang en de uitgang van de rotonde naar het gezondheidscentrum, conform de bij dit besluit behorende tekening (NS).

  • 5.

    Het aanwijzen van tweerichtingsverkeer op het fietspad langs de Cartografielaan door het aanbrengen van onderborden OB502 onder de bestaande borden G11 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990, conform de bij dit besluit behorende tekening (NS).

  • 6.

    Het verwijderen van de aanwijzing voetpad en de aanwijzing bromfiets en richtingpijl rechts door het verwijderen van de borden G07, OB03 en OB501r van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990, conform de bij dit besluit behorende tekening (BS).

Uithoorn, 17 juli 2019

Namens dezen,

 

 

 

M.R. Kooymans

Afdelingshoofd,

afdeling Buurt,

Uitvoeringsorganisatie Duo+

 

 

 

 

MEDEDELINGEN

Bezwaar

Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • 1.

    naam en adres,

  • 2.

    datum bezwaarschrift,

  • 3.

    omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,

  • 4.

    de reden(en) waarom u bezwaar maakt,

  • 5.

    schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,

  • 6.

    (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. De mogelijkheid bestaat om – zodra het bezwaarschrift is ingediend – tevens een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Er moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

 

Naar boven