Verkeersbesluit Herinrichting Oude Molenbuurt

Logo Assen

Team Ruimte

Nr. 62592-2019

Onderwerp: Verkeersbesluit herinrichting Oude Molenbuurt fase 2

Burgemeester en wethouders van Assen:

hierbij het volgende overwegende:

Herinrichting Oude Molenbuurt fase 2

In de Oude Molenbuurt worden op een aantal plaatsen nieuwe woningen gerealiseerd als vervanging van bestaande bouw. Daarnaast zijn werkzaamheden aan de riolering voorzien. Dit biedt kansen om de openbare ruimte opnieuw in te richten, waarbij de inrichting van de openbare ruimte aansluit bij de wensen vanuit de buurt met betrekking tot parkeren, groen en afwatering. Dit met als doel een prettige en leefbare omgeving te realiseren. Fase twee van de Oude Molenbuurt betreft het gebied van de Oude Molenbuurt tussen de Nobellaan, Thorbeckelaan, Molenstraat en Het Kanaal.

Maatregelen

De besluitplichtige maatregelen genoemd in dit besluit zijn:

  • Fysieke maatregelen om het doorgaande gemotoriseerde verkeer te weren van het plantsoen Molenstraat – Meester P.J. Troelstralaan

  • Het instellen van tweerichtingen verkeer op de Dr. Schaepmanstraat

  • Het verwijderen van de voorrangstekens en bijbehorende bebording op de Meester P.J. Troelstralaan ter plaatse van de parkeerweg nabij het winkelcentrum Nobellaan.

In de bijlage staat de locatie van de borden aangegeven. Eveneens biedt de bijlage inzicht in de voorgenomen herinrichting.

Belangenafweging

Het verkeersbesluit wordt genomen in het belang van de veiligheid van de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

De Meester P.J. Troelstralaan krijgt een inrichting dat past bij een 30 km-zone. Op een aantal kruispunten komen verhoogde kruispuntplateaus die deze gewenste inrichting ondersteunen en de gewenste snelheid afdwingen. Het aantal parkeerplaatsen voldoet aan de norm die past bij het type nieuwbouw en de bestaande bebouwing.

Ten behoeve van de leefbaarheid en de wens om de groenstructuur te versterken wordt het doorgaande gemotoriseerde verkeer ter plaatse van het plantsoentje Molenstraat-Meester P.J. Troelstralaan geweerd. Dit betekent dat De Prins Bernhardstraat ten noorden van de Doctor Schaepmanstraat een doodlopende weg wordt. Ten behoeve van de ontsluiting van carports en garages aan het plantsoen wordt een verhard pad aangebracht vanaf de Molenstraat. Om te voorkomen dat onnodig omrijden van het gemotoriseerde verkeer en daardoor sluipverkeer ontstaat, wordt de Doctor Schaepmanstraat een tweerichtingenstraat. De ontsluiting van de garageboxen Nansenstraat wordt door middel van een uitritconstructie vormgegeven. Het ontwerp is in nauwe samenspraak met de buurt tot stand gekomen.

Wet- en regelgeving

Voor bovengenoemde verkeersmaatregelen op basis van artikel 15 en artikel 18 van de Wegen-verkeerswet (WVW 1994) en de nadere voorschriften in het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen. Voor de uitvoering van de bovengenoemde maatregelen moeten, in het belang van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg, het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en de vrijheid van het verkeer, verkeerstekens als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 worden geplaatst.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeers-wet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. In het op 1 september 2016 vastgestelde en op 6 september 2016 in werking is getreden Mandaatbesluit gemeente Assen 2016 is deze bevoegdheid gedelegeerd aan de concernmanager.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de eenheidschef van de politie Noord Nederland.

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeers-tekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

b e s l u i t e n :

Overeenkomstig op de bij dit besluit behorende situatieschets worden de volgende maatregelen voorgesteld:

  • De fysieke maatregelen om het doorgaande gemotoriseerde verkeer te weren van het plantsoen Molenstraat – Meester P.J. Troelstralaan

  • 2 x Plaatsen bord L08 en OB0101: “Doodlopende weg” met onderbord “uitgezonderd fietsers” ter hoogte van de Prins Bernhardstraat en de Molenstraat

  • 2 x plaatsen bord G07: “Voetpad” ter hoogte van de Meester P.J. Troelstralaan en de Prins Bernhardstraat

  • Het instellen van tweerichtingen verkeer op de Doctor Schaepmanstraat, hiertoe het verwijderen van de borden C02 en C03 met onderbord OB0103 “Eenrichtingsweg”

  • Het verwijderen van de voorrangstekens (haaientanden) en bijbehorende bebording (bord B06 “verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg” op de Meester P.J. Troelstralaan ter plaatse van de parkeerweg nabij het winkelcentrum Nobellaan.

Datum: 23 juli 2019

Burgemeester en wethouders van Assen,

namens hen,

R. Dekker

Teamleider Team Ruimte

Dit besluit treedt in werking op de dag na de openbare bekendmaking ervan. Iedere belanghebbende die het met dit besluit niet eens is kan daartegen binnen zes weken na de datum van openbare bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Deze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van de gemeente Assen, Team Ruimte, Postbus 30018, 9400 RA Assen.

Naar boven