Heerlen, Raboronde, vrijdag 2 augustus 2019

Logo Heerlen

 

VERKEERSBESLUIT

 

Burgemeester en Wethouders van Heerlen;

 

Gelet op :

De bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, de Algemene wet Bestuursrecht en het meest recente mandaatbesluit.

 

Overwegende dat:

Op vrijdag 2 augustus 2019 wordt het evenement Raboronde georganiseerd door de Stichting Cyclocross Heerlen. De Raboronde is een wielerronde die jaarlijks plaatsvindt in het centrum van Heerlen en bezocht word door ca. 40.000 mensen. De toegang van de Raboronde Heerlen is gratis.

 

Om het verkeer te reguleren worden op verschillende plaatsen verkeersmaatregelen genomen om de bezoekers en de inwoners van Heerlen en omstreken zo weinig mogelijk last te laten hebben van dit evenement. Onder andere worden een aantal wegen afgesloten. Ten behoeve van de bewoners worden de afzettingen bezet door verkeersregelaars die in overleg met de organisatie ervoor zorgen dat zij kunnen passeren. Vooraankondigingen worden geplaatst en omleidingsroutes voor het doorgaande verkeer worden ingericht.

 

Het parcours van de Raboronde wordt gevormd door de volgende wegen en weggedeeltes: De Geerstraat, de Geleenstraat, de Raadhuisstraat, het Raadhuisplein, de Dr. Poelsstraat, de Akerstraat, het Pancratiusplein, de Bongerd, de Saroleastraat, de Stationstraat en de Honigmannstraat.

 

Uit oogpunt van

het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden,

 

is het gewenst om:

1) de Geerstraat tussen de Schinkelstraat en de Geleenstraat gesloten te verklaren in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee van donderdag 1 augustus 2019 7:45 uur tot zaterdag 3 augustus 2019 12:00 uur.

 

2) de volgende straten gesloten te verklaren in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur: de Apollolaan tussen Homerusstraat en Burg. Van Grunsvenplein, het Burg, van Grunsvenplein, de Geerstraat tussen Parallelweg en Schinkelstraat, de Parallelweg tussen de Eikenderweg en de Geerstraat, de Honigmannstraat tussen Geerstraat en Schinkelstraat, de Stationstraat tussen Stationsplein en Honigmannstraat, de Schinkelstraat tussen Honigmannstraat en de Geerstraat, de Geleenstraat, de Raadhuisstraat, het Raadhuisplein, de Coriovallumstraat tussen Kruisstraat en Raadhuisplein, de Dr. Poelsstraat, de Akerstraat tussen Ruys de Beerenbroucklaan en de Putgraaf, de Putgraaf en de Schakelweg;

 

3) de maximumsnelheid te verlagen naar 30 km/uur van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur op de Looierstraat tussen de Pater Beatusstraat en de Schakelweg en wel voor de rijbaan richting Schakelweg, op de Apollolaan tussen Euterpelaan en Homerusstraat en wel voor de rijbaan richting de Homerusstraat, op de Akerstraat tussen huisnummer 77 en de Ruys de Beerenbroucklaan én op de Parallelweg tussen de huisnummer 53 en de Eikenderweg;

 

4) een verbod voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen in te stellen van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur op de Looierstraat tussen de Homerusstraat en de Schakelweg en wel voor de rijbaan richting Schakelweg;

 

5) een gebod voor alle bestuurders in te stellen om het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur op de Looierstraat op de rijbaan richting Schakelweg en wel ter hoogte van huisnummer 34 én op de Groene Boord tussen Gasthuisstraat en Putgraaf op de rijbaan richting Putgraaf en wel ter hoogte van de Gasthuisstraat.

 

6) een gebod in te stellen tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur voor alle bestuurders op het kruispunt Raadhuisplein - Coriovallumstraat voor het verkeer komende uit de richting van de Uilestraat.

 

Motivering:

Door de bovengenoemde maatregelen wordt op de parkoers van de Raboronde en de toe leidende wegen de verkeersveiligheid bevorderd en de doorstroming van het verkeer via de omliggende straten gewaarborgd.

 

Belangenafweging:

De Raboronde van Heerlen is van grote promotionele waarde voor de stad. Het is derhalve van groot belang dat deze wielerronde plaatsvindt. Belanghebbenden worden niet onevenredig benadeeld door het treffen van de maatregel en er ontstaat geen onduidelijke verkeerssituatie. De verminderde bereikbaarheid is van tijdelijke aard en staat in geen verhouding tot het belang van de Raboronde voor de stad. De gemeentelijke belangen wegen derhalve zwaarder dan de belangen van overige belanghebbenden.

 

Gehoord/Overleg:

Ingevolge artikel 24 van het BABW is vooraf overleg gepleegd met de korpschef van het

regionale politiekorps;

De genoemde straten zijn in beheer van de gemeente Heerlen.

 

Besluiten:

1) Door middel van de plaatsing van de borden C01 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op afzethekken op de Geerstraat ter hoogte van de Geleenstraat, op de Geerstraat ter hoogte van de Schinkelstraat, op de Geerstraat ter hoogte van de Laanderstraat én op de Schakelweg ter hoogte van de Geerstraat, de Geerstraat tussen de Schinkelstraat en de Geleenstraat gesloten te verklaren voor in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee van donderdag 1 augustus 2019 7:45 uur tot zaterdag 3 augustus 2019 12:00 uur.

 

2) Door middel van de plaatsing van de borden C01 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op afzethekken op de Parallelweg ter hoogte van de Eikenderweg, op de Parallelweg ter hoogte van huisnummer 2b, op de Parallelweg ter hoogte van de Geerstraat, op de uitrit van de parkeergarage Corio Center ter hoogte van de Stationstraat, op de Schakelweg ter hoogte van de Looierstraat, op de Laanderstraat ter hoogte van de Geerstraat, op de Apollolaan ter hoogte van de Homerusstraat, op de Geerstraat ter hoogte van de Geleenstraat, op de Coriovallumstraat ter hoogte van de Kruisstraat, op het Tempsplein ter hoogte van het Raadhuisplein, op de Akerstraat ter hoogte van de Putgraaf, op de Akerstraat ter hoogte van de Ruys de Beerenbroucklaan, op de Putgraaf ter hoogte van de Rector Driessenstraat én op de Putgraaf ter hoogte van de Groene Boord het parkoers van de Raboronde end e directe omgeving gesloten te verklaren voor gesloten te verklaren in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur.

 

3) Door middel van de plaatsing van de borden A1 (30 km/uur) van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op de Looierstraat ter hoogte van de Pater Beatusstraat, op de Apollolaan ter hoogte van de Euterpelaan, op de Akerstraat ter hoogte van huisnummer 77 én op de Parallelweg ter hoogte van huisnummer 53, de maximumsnelheid te verlagen naar 30 km/uur op de Looierstraat tussen de Pater Beatusstraat en de Schakelweg en wel voor de rijbaan richting Schakelweg, op de Apollolaan tussen Euterpelaan en Homerusstraat en wel voor de rijbaan richting de Homerusstraat, op de Akerstraat tussen huisnummer 77 en de Ruys de Beerenbroucklaan én op de Parallelweg tussen de huisnummer 53 en de Eikenderweg van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur;

 

4) Door middel van de plaatsing van een bord F1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op de Looierstraat tussen de Homerusstraat en de Schakelweg en wel voor de rijbaan richting Schakelweg een verbod in te stellen voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur;

 

5) Door middel van plaatsen van borden D02-LO van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op de Looierstraat op de rijbaan richting Schakelweg en wel ter hoogte van huisnummer 34 én op de Groene Boord tussen Gasthuisstraat en Putgraaf op de rijbaan richting Putgraaf en wel ter hoogte van de Gasthuisstraat alle bestuurders te gebieden dit bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur.

 

6) Door middel van het plaatsen van het bord D05r van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op het Raadhuisplein ter hoogte van de Coriovallumstraat alle bestuurders rijdende over het Raadhuisplein en komende uit de richting van de Uilestraat te gebieden rechtsaf naar de Coriovallumstraat te rijden en wel van vrijdag 2 augustus 2019 14:00 uur tot vrijdag 2 augustus 2019 24:00 uur.

 

Heerlen,

Burgemeester en wethouders van Heerlen,

namens dezen,

Specialist Verkeerstechniek,

R.M.H. Schmeitz,

Ter inzage legging en bezwaar:

Het verkeersbesluit + tekeningen liggen eveneens ter inzage bij het Klantcontactcentrum van de afdeling Publiekszaken in de hal van het stadhuis, Geleenstraat 27 in Heerlen.

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift bij ons indienen. Dit kunt u op twee manieren doen : digitaal of schriftelijk.

Een bezwaarschrift moet u indienen binnen 6 weken na de datum van het besluit. Let op : doe dit op tijd, anders wordt uw bezwaar niet inhoudelijk afgehandeld. Dit geldt ook als u nog in overleg bent met de behandelend ambtenaar. Stuur desnoods een voorlopig bezwaarschrift. Hierin kunt u aangeven dat u uw bezwaar op een later moment nog verder zal toelichten.

Digitaal indienen

U kunt niet via e-mail een bezwaarschrift bij ons indienen. U kunt met het formulier voor bezwaarschriften tegen een besluit van de gemeente Heerlen uw bezwaar digitaal indienen. Door het digitale formulier te gebruiken, doorloopt u op eenvoudige wijze de verschillende stappen bij het indienen van een bezwaarschrift. In het formulier vragen wij u of u er mee kunt instemmen dat de verdere correspondentie met u via e-mail plaatsvindt. De gemeente Heerlen kan u dan eenvoudig en efficiënt op de hoogte houden van het verloop van de verdere procedure. U ontvangt dan geen papieren post meer.

Schriftelijk indienen

Wilt u of kunt u geen gebruik maken van het digitale formulier? Dan kunt u uw bezwaarschrift ook per post of fax sturen naar : Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen,

Postbus 1, 6400 AA, Heerlen, fax : (045) 560 3953.

 

Zet in uw bezwaarschrift ten minste :

- tegen welk besluit u bezwaar maakt;

- de datum en het kenmerk van het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur bij voorkeur een kopie mee);

- uw naam, adres en woonplaats;

- waarom u bezwaar maakt;

- uw handtekening

- als u voor iemand anders bezwaar maakt, bijvoorbeeld namens een bedrijf, stuur dan een machtiging mee.

Het bezwaar heeft geen schorsende werking.

Indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kan -nadat bezwaar is gemaakt bij het College van Burgemeester en Wethouders- aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, bestuursrechtelijke zaken, postbus 950, 6040 AZ Roermond, worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Hieraan zijn griffierechten verbonden.

 

 

Bijlagen:

1) RaboRonde Heerlen, Afsluiting wedstrijddag, Situatietekening verkeersmaatregelen afzettings/omleidingsplan, d.d. 11-04-2019.

2) RaboRonde Heerlen, Afsluiting Finishstraat, Situatietekening verkeersmaatregelen afzettings/omleidingsplan, d.d. 11-04-2019.

 

Naar boven