Subsidie voor Erasmus Universiteit, Stichting Forhanna, Stichting Argis en Stichting Open State Foundation, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft besloten:

  • Op 5 september 2018 een uitkering van maximaal € 53.500,– beschikbaar te stellen aan dr. Meike Slot (Erasmus Universiteit) voor haar onderzoek naar de rol van online technologieën rol in de relatie tussen Nederlandse journalisten en nieuwsgebruikers? En daaropvolgend: Hoe kan de gedigitaliseerde relatie tussen journalisten en nieuwsgebruikers verbeterd worden? De totale kosten van het onderzoek bedragen € 107.000,–

  • Op 20 maart 2019 een uitkering van maximaal € 12.500,– beschikbaar te stellen aan Stichting Forhanna voor onderzoek naar nieuwe verdienmodellen voor journalistieke fotografie. Het doel van dit onderzoek is verschillende succesvolle business cases en de markt daarvoor bij wijze van ‘best practices’ te onderzoeken, beschrijven en vergelijken. Daaruit wordt een praktisch stappenplan gedestilleerd, dat toepasbaar is voor documentair fotografen die zoeken naar een alternatief voor of een aanvulling op een verdienmodel via de traditionele media. De totale kosten van het onderzoek bedragen € 25.498,–

  • Op 17 april 2019 een uitkering van maximaal € 4.950,– beschikbaar te stellen aan Stichting Archis voor onderzoek naar de rol van de sociale implicaties van blockchain technologie. Dat gebeurt a.d.h.v. interviews en de bouw van een web-platform waar denkers, coders, ontwerpers, kunstenaars, en data-activisten de Blockchain onderzoeken vanuit hun dagelijkse praktijk. De totale kosten van het onderzoek bedragen € 124.285,–

  • Op 22 mei 2019 een uitkering van maximaal € 10.000,– beschikbaar te stellen aan de Stichting Open State Foundation (OSF) voor onderzoek naar overheidsdata die voor (regionale/lokale) journalisten van groot belang zijn en in welke vorm (bv wat voor tools) die data na ontsluiting moeten worden presenteren om optimale bruikbaarheid te garanderen. De totale kosten van het onderzoek bedragen € 24.800,–.

De subsidies zijn verleend op basis van artikel 8.15 van de Mediawet 2008 en de Regeling subsidieplafonds 2018 en 2019, die aan het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek de mogelijkheid bieden om tot maximaal de helft van de kosten subsidie te verstrekken aan een onderzoek dat betrekking heeft op de bedrijfstak in zijn geheel en dat zeer van belang is voor de pluriformiteit van de pers of de Nederlandse journalistieke infrastructuur.

Wij hebben vastgesteld dat:

  • Het onderzoek van de Erasmus Universiteit een belangrijke bijdrage kan leveren aan de journalistiek, als langs deze wijze meer inzicht ontstaat in de – vaak door technologie gedomineerde – relatie tussen media en publiek.

  • Het onderzoek van de Stichting Forhanna een belangrijke bijdrage kan leveren aan de positie van beeld/fotografie in media.

  • Het onderzoek van Stichting Argis kan helpen om op aansprekende wijze complexe materie (blockchain) inzichtelijk te maken.

  • Het onderzoek van de Stichting Open State Foundation journalisten kan helpen om beter toegang te krijgen tot en meer inzicht in het gebruik van data.

Daarnaast hebben we vastgesteld dat met bovenstaande projecten een bijdrage wordt geleverd aan de doelstelling van ons Fonds, te weten: het handhaven en bevorderen van de pluriformiteit van de pers.

Verder heeft het Fonds de opzet en uitvoering van bovenstaande onderzoeken goedgekeurd.

Het Fonds heeft vastgesteld dat aan de criteria van de regelingen is voldaan. De subsidieverlening zal in tranches plaatsvinden en is gekoppeld aan de voorwaarde dat de onderzoeksresultaten voor de gehele branche ter beschikking komen.

(Mededeling ingevolge artikel 8.19 Mediawet 2008)

Naar boven