Gemeente Leiden - Bestemmingsplan Oude Rijnlocatie en besluit hogere waarde Hoge Morsweg 160

Logo Leiden

 

Op 15 juli 2019 heeft de gemeenteraad van Leiden het bestemmingsplan ‘Oude Rijnlocatie’ (NL.IMRO.0546.BP00147-0301) gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de bouw van circa 38 woningen, waarvan ten miste 11 sociale huurwoningen, mogelijk op de voormalige Rijkswaterstaatlocatie aan de Oude Rijn (hoek Hoge Morsweg / Haagse Schouwweg), te Leiden.

Toelichting

De wijzigingen aan het bestemmingsplan hebben te maken met de geluidbelasting op nieuwe woningen. In de toelichting is ten aanzien van dit aspect e.e.a. verduidelijkt en in de planregels is een voorwaardelijke verplichting opgenomen, waarmee geborgd wordt dat oprichting en verbouwing van woningen alleen toegestaan is wanneer wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde, danwel de verleende hogere waarde. Tevens is in de bouwregels mogelijk gemaakt dat geluidwerende voorzieningen ten behoeve van een rustig binnenterrein kunnen worden gerealiseerd.

Besluit Hogere Waarde Wet geluidhinder

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde uit de Wgh wordt overschreden. De Omgevingsdienst West-Holland heeft namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden een besluit genomen om een hogere waarde vast te stellen voor de woningen op de planlocatie. Het vaststellen van hogere waarde betekent niet dat spoorwegen of autowegen meer geluid mogen produceren, maar dat voor een specifieke locatie een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

Inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan, het besluit hogere waarde en overige bijbehorende stukken liggen vanaf vrijdag 19 juli tot en met donderdag 29 augustus 2019 ter inzage. De digitale stukken zijn raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl of via de website van de gemeente Leiden, www.leiden.nl/gemeente onder ‘inwoners en ondernemers’, vervolgens ‘wonen en bouwen’ en ten slotte ‘bestemmingsplannen’.

In het stadhuis (Stadhuisplein 1) en het Stadsbouwhuis (Langegracht 72) kan een papieren versie van de stukken worden ingezien.

Beroep instellen

De beroepstermijn loopt van zaterdag 20 juli tot en met vrijdag 30 augustus 2019. Tijdens deze termijn kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State:

- Belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Leiden, of in het geval van het ontwerpbesluit hogere waarde bij de Omgevingsdienst West-Holland.

- Belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze kenbaar te maken.

- Belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dat betekent dat belanghebbenden bij het aantekenen van beroep moeten aangeven welke beroepsgronden er aangevoerd worden tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen tevens verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de inzagetermijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treden de besluiten niet in werking voordat er op het verzoek is beslist.

Informatie

Nadere informatie met betrekking tot het bestemmingsplan kunt u inwinnen bij Servicepunt Bouwen en Wonen, tel. 14 071 of via www.leiden.nl/contact. Nadere informatie met betrekking tot het besluit hogere waarde kunt u inwinnen bij de Omgevingsdienst West-Holland, tel. (071) 4083100.

Naar boven