Besluit van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 16 juli 2019, nr. VO/9175859, houdende wijziging van de Beleidsregel pilot pro/vbo in verband met het opnemen van de mogelijkheid om te starten met een nieuwe onderbouwklas

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 25 van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel pilot pro/vbo wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt in de alfabetische rangschikking een begripsomschrijving ingevoegd, luidende:

schooljaar:

tijdvak dat aanvangt op 1 augustus en eindigt op 31 juli van het daaropvolgende kalenderjaar;.

B

In artikel 2 wordt onder vernummering van het tweede lid tot derde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Een combinatie van een pro-school en een vbo-school die voor schooljaar 2019–2020 is aangewezen om deel te nemen aan de pilot, mag voor schooljaar 2020–2021 opnieuw een aanvraag indienen om te starten met een tweede gemengde onderbouwklas in het pro en vbo.

C

Het opschrift van artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4. Aanvraag schooljaar 2019–2020

D

Na artikel 4 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4a. Aanvraag schooljaar 2020–2021

  • 1. Een aanvraag als bedoeld in artikel 2, tweede lid, kan tot en met 30 november 2019 worden ingediend bij de minister. De bevoegde gezagsorganen van een pro-school en van een vbo-school dienen een aanvraag gezamenlijk in.

  • 2. Een aanvraag wordt voorzien van:

    • a. een bewijsstuk dat de medezeggenschapsraad of ondernemingsraad van de pro-school en de school voor vbo om advies is gevraagd over deelname aan de pilot; en

    • b. een bewijsstuk van instemming van het samenwerkingsverband waartoe de pro-school behoort.

  • 3. Zeer zwakke scholen komen niet in aanmerking voor deelname aan de pilot.

E

Het opschrift van artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5. Aanwijzing scholencombinaties schooljaar 2019–2020

F

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a. Aanwijzing scholencombinaties schooljaar 2020–2021

  • 1. De minister beslist op uiterlijk 1 februari 2020 op de aanvragen, bedoeld in artikel 2, tweede lid.

  • 2. Het besluit tot aanwijzing van een combinatie van pro- en vbo-scholen voor deelname aan de pilot geldt vanaf 1 augustus 2020 voor de periode van drie schooljaren.

F

In artikel 8, eerste lid, wordt de eerste volzin vervangen door ‘De minister evalueert de beleidsregel na afloop van de schooljaren 2020–2021 en 2021–2022.’

G

In artikel 9 wordt ‘1 augustus 2022’ vervangen door ‘1 augustus 2023’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Met ingang van 30 november 2018 is de Beleidsregel pilot pro/vbo (hierna: de beleidsregel) in werking getreden. Op grond van deze beleidsregel kunnen 30 scholencombinaties een pro/vbo-onderbouwklas inrichten die voorbereidt op de bovenbouw van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo), om te bezien of dit tegemoet komt aan de behoefte aan meer maatwerk in het praktijkonderwijs (pro). Omdat de uitvoering in de praktijk lastig bleek voor scholen, wordt de beleidsregel ten aanzien van de volgende aspecten gewijzigd. Zo past de aanmeldperiode niet met de aanmeldtermijnen bij de scholen en leidt de instemming van de medezeggenschap tot hogere administratieve lasten dan verwacht.

De minister kan op grond van de beleidsregel 30 scholencombinaties aanwijzen om eenmalig een pro/vbo-onderbouwklas in te richten. Door artikel 2 aan te passen, wordt het mogelijk om de al aangewezen scholencombinaties nogmaals, in schooljaar 2020/2021 een pro/vbo-onderbouwklas te laten starten. Dit is aantrekkelijk voor de scholen, zij kunnen communiceren aan zowel ouders als leerlingen dat ze deze vorm van maatwerk aanbieden. Ze hebben immers investeringen gedaan om de pro/vbo onderbouwklas te kunnen starten. Om die reden is het onwenselijk om de pilot maar eenmalig uit te voeren. Daarnaast is het van belang om een pilot over meerdere jaren uit te voeren om te testen of de onderbouwklas daadwerkelijk tegemoet komt aan de behoefte aan meer maatwerk in het pro.

In de beleidsregel is geregeld, dat de aanvraag wordt voorzien van een schriftelijk bewijs van instemming van de medezeggenschapsraad van de pro-school, de school voor vbo en het samenwerkingsverband waartoe de pro-school behoort. Dit blijkt voor veel scholencombinaties lastig te realiseren. Daarom wordt de aanvraagprocedure vereenvoudigd: de scholen wordt enkel gevraagd om een schriftelijk bewijs dat de medezeggenschapsraad of de ondernemingsraad is gevraagd om advies met betrekking tot de pro/vbo-onderbouwklas.

De aanvragen om opnieuw deel te nemen aan de pilot kunnen worden ingediend vanaf 1 september tot en met 30 november 2019, vervolgens wordt op uiterlijk 1 februari 2020 een besluit genomen of scholen mogen deelnemen aan de pilot. Dit is ruim voor de start van het schooljaar 2020/2021.

Administratieve lasten

De administratieve lasten zullen voor de scholen verminderen, omdat er geen schriftelijk bewijs van instemming van de medezeggenschapsraad of ondernemingsraad meer is vereist.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven