N983 - Rondweg Aduard - Verkeersbesluit - Tijdelijke bushaltes - 2019

Logo Groningen

Provincie Groningen, 18 juli 2019

Zaaknummer: K16860

Verzonden: 18 juli 2019

 

Inleiding

 

Nu de rondweg om Aduard gereed is, wordt de doorgaande weg door Aduard en de Albert Harkemaweg door de gemeente Westerkwartier heringericht. Deze herinrichtingswerkzaamheden nemen ruim een jaar in beslag en zijn naar verwachting voor de bouwvak van 2020 afgerond. Door deze werkzaamheden is het niet mogelijk dat buslijn 35 door Aduard blijft rijden. Om de reizigers uit Aduard zo goed mogelijk te bedienen, zijn in overleg met Qbuzz en de provincie Groningen twee locaties aangewezen waar een tijdelijke bushalte wordt geplaatst. Deze locaties zijn gelegen langs de nieuwe rondweg. Eén tijdelijke bushalte bij het knooppunt Nieuwklap en één tijdelijke bushalte ter hoogte van de nieuwe beweegbare brug gelegen in de nieuwe rondweg en over het van Starkenborghkanaal.

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is de gedeputeerde staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Groningen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen met een langere duur dan vier maanden.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Het is dan ook gewenst om op twee locaties langs de provinciale rondweg N983 bushaltes aan te brengen als tijdelijke voorziening voor de reizigers van buslijn 35(Groningen - Oldehove).

Locatie 1: N983 Albert Harkemaweg langs van Starkenborghkanaal

Er worden aan weerszijden van de rondweg N983 (Albert Harkemaweg) bushaltes geplaatst. Buslijn 35 richting Groningen kan halteren ten zuiden van de nieuwe brug over het van Starkenborgkanaal. De busreizigers kunnen de bushalte bereiken vanaf het voetpad dat is aangelegd vanaf de zijweg naar het zanddepot dat kruist met het gemeentelijke Albert Harkemaweg. Buslijn 35 richting Oldehove kan halteren op de Albert Harkemaweg ter hoogte van de afslag naar de loswal aan het van Starkenborgkanaal. De busreizigers kunnen de bushalte bereiken vanaf het voetpad dat is aangelegd vanaf het fietspad dat parallel ligt met de hoofdrijbaan.

Locatie 2: N983 Aansluiting op rotonde bij knooppunt Nieuwklap

Er worden aan weerszijden bushaltes geplaatst langs de rondweg N983 bij de rotonde bij het knooppunt Nieuwklap. Buslijn 35 richting Groningen kan aan de rondweg halteren aan de oostzijde van de afslag naar de gemeentelijke Friesestraatweg. De busreizigers kunnen de bushalte vanaf de Friesestraatweg bereiken via een aangelegd voetpad. Buslijn 35 in de richting van Oldehove kan aan de andere zijde van de rondweg halteren. Deze bushalte is te bereiken vanaf het parallel gelegen fietspad.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de Politie Noord-Nederland, DROS Infra/Verkeersadvies, die bij de brief van 5 juli 2019, kenmerk #6307-20190620000565, heeft bericht geen bezwaar te hebben tegen de voorgenomen verkeersmaatregelen.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is gedeputeerde staten van de provincie Groningen tot het besluit gekomen om de navolgende verkeerstekens te plaatsen overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekeningen 'Tijdelijke bushaltes Albert Harkemaweg-rondweg' en Tijdelijke bushaltes Nieuwklap". Namelijk:

  • Het plaatsen van vier borden L3, een bushalte.

De verkeerstekens worden geplaatst overeenkomstig de voorschriften van het Uitvoeringsbesluit BABW / RVV 1990.

 

Openbare bekendmakingen

 

Dit besluit bekend te maken in de Staatscourant (zie https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant/op_rubriek/verkeersbesluiten).

 

 

 

Groningen, 18 juli 2019.

Namens Gedeputeerde Staten van Groningen:

R. Bosma

Hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken na verzenddatum van deze brief een bezwaarschrift in te dienen. Meer informatie daarover vindt u in de digitale brochure "Bezwaar maken tegen een besluit", die u kunt vinden op de website van de provincie Groningen (www.provinciegroningen.nl).

Als u overweegt een bezwaarschrift in te dienen, zouden wij het op prijs stellen als u eerst contact met ons opneemt. Wellicht kunnen uw bezwaren door een toelichting van ons worden weggenomen.

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. U kunt daarvoor een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Meer informatie over het vragen van een voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

Naar boven