Verkeersbesluit rotonde N231 - Achttienkavels

Logo Zuid-Holland

PZH-2019-697848140 / DOS-2019-0005115

Inleiding

Het kruispunt N231 – Achttienkavels in de gemeente Nieuwkoop is in de huidige situatie een voorrangskruispunt waarbij het verkeer op de provinciale weg N231 voorrang heeft op verkeer vanuit de zijwegen. In het verleden zijn op deze kruising al maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit betreft het instellen van een snelheidsbeperking tot 50 km/h voor verkeer dat de kruising nadert. Daarnaast is er een gebod ingesteld voor verkeer op de N231 om uitsluitend rechtdoor of rechtsaf verder te rijden. Linksafslaan is hiermee dus niet toegestaan. Door de aanwezigheid van zowel geleiderails als bomen is het zicht vanuit Achttienkavels op de N231 beperkt. Dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt het voorrangskruispunt aangepast naar een enkelstrooksrotonde.

Bevoegdheid

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) verkeersbesluiten te nemen voor wegen die bij haar in beheer zijn. Krachtens het ambtelijk mandaatbesluit voor de provinciale organisatie 2019, het ondermandaatbesluit secretaris 2019 en het ondermandaatbesluit directeur Dienst Beheer Infrastructuur 2019, is deze bevoegdheid door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gemandateerd aan het hoofd van de eenheid Advies Beheer Assets.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 lid 1 van de WVW dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Daarnaast moet een verkeersbesluit worden genomen krachtens artikel 15 lid 2 van de WVW voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het gewenst om het kruispunt N231 – Achttienkavels aan te passen naar een enkelstrooksrotonde met bijbehorende verkeersmaatregelen.

Belangenafweging

Op het voorrangskruispunt N231 - Achttienkavels doen zich onveilige situaties voor door kruisende verkeersstromen vanaf Achttienkavels met de provinciale weg. Hoewel ter hoogte van het kruispunt een snelheidsbeperking tot 50 km/h is ingesteld op de provinciale weg wordt in de praktijk deze snelheid door veel weggebruikers overschreden. Daarnaast is voor verkeer op de N231 een gebod ingesteld om rechtdoor te rijden. Daarmee is het vanaf de N231 niet toegestaan om af te slaan, waarmee de kans op kop-staartbotsingen verkleind wordt. Het aanpassen van het voorrangskruispunt naar een enkelstrooksrotonde vormt een verbetering van de verkeersveiligheid op het kruispunt. Voordelen van een rotonde zijn dat de snelheid van het verkeer vanuit alle richtingen wordt geremd, het zicht op conflicterend verkeer toeneemt en het verkeer dat de N231 kruist niet meer twee rijstroken hoeft over te steken.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg gepleegd met de korpschef van de Nationale Politie. Deze heeft ingestemd met de maatregelen.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het voorgaande besluiten:

  • 1.

    Alle eerder genomen verkeersbesluiten in te trekken die strijdig of gelijk zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

  • 2.

    Voor de in de gemeente Nieuwkoop buiten de bebouwde kom gelegen rotonde N231 – Achttienkavels de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen overeenkomstig bijgaande tekeningen met tekeningnummer 403:

    • a.

      Door plaatsing van borden D1 uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) de verplichte rijrichting op de rotonde aan te geven;

    • b.

      Door plaatsing van borden B6 uit bijlage I van het RVV en door het aanbrengen van haaientanden op het wegdek, zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV, aan te geven dat verkeer dat de rotonde vanaf alle takken nadert voorrang dient te verlenen aan het verkeer op de rotonde;

    • c.

      Door plaatsing van borden G12a uit bijlage I van het RVV het vrijliggende het pad om de rotonde aan te wijzen als verplicht (brom-)fietspad.

    • d.

      Door plaatsing van borden B6 uit bijlage I van het RVV en het aanbrengen van haaientanden op het (brom-)fietspad, zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV, aan te geven dat bestuurders op het (brom-)fietspad voorrang dienen te verlenen aan het overige verkeer;

    • e.

      Door plaatsing van bord D2 uit bijlage I van het RVV op de middengeleiders van alle toeleidende wegen van de rotonde, alle weggebruikers te verplichten het bord voorbij te gaan aan de rechterzijde.

  • 3.

    Voor de in de gemeente Nieuwkoop buiten de bebouwde kom gelegen wegvakken ten westen en oosten van de rotonde N231 – Achttienkavels de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen:

    • a.

      Door plaatsing van borden B1 uit bijlage I van het RVV de hoofdrijbaan van de N231 aan te wijzen als voorrangsweg buiten de bebouwde kom;

    • b.

      Door plaatsing van borden C9 uit bijlage I van het RVV de hoofdrijbaan gesloten te verklaren voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen;

  • 4.

    Te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant;

  • 5.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant.

Bezwaar en beroep

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit worden toegezonden, onder vermelding van “Awb-Bezwaar” in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

 

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • dagtekening;

  • omschrijving van het besluit waar tegen het bezwaar is gericht;

  • gronden van het bezwaar.

 

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit bezwaar wordt aangetekend – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de Voorzieningen rechter van de Rechtbank ’s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag), een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Naar boven