Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 10 juli 2019 nr. 1242156/1242177, tot het benoemen van diverse wegen in Noord-Holland, bekend als de “N23 Westfrisiaweg”.

Logo Noord-Holland

Aanleiding

Al lang is er de wens om een veilige en snelle Oost-Westverbinding in Noord-Nederland te realiseren. Na een lange periode van voorbereiding en overleg is besloten om de N23 Westfrisiaweg te realiseren. De N23 Westfrisiaweg vormt na realisatie een nieuwe Oost-Westverbinding die loopt van Alkmaar tot aan Zwolle. Voor de aanleg van deze weg is door de provincie Noord-Holland samengewerkt met de provincies Flevoland en Overijssel.

De N23 Westfrisiaweg verbetert de doorstroming, leefbaarheid en verkeersveiligheid in de noordvleugel regio. Daarnaast geeft de weg een impuls aan de economische structuur en werkgelegenheid. Deze weg vermindert de belasting van de onderliggende wegen en ontlast diverse bebouwde kommen. Daarnaast worden de aansluitingen op het rijkswegennet verbeterd.

De diverse partijen die belang hebben bij deze verbinding hebben een realisatieovereenkomst getekend. Daarin is afgesproken dat de provincie Noord-Holland het deel van de verbinding in Noord-Holland aanlegt. Flevoland en Overijssel regelen elk de taken die binnen hun provincie vallen. Gedurende de realisatie is er voortdurend afstemming.

De N23 Westfrisiaweg loopt voor een groot deel over bestaande N-wegen. Een deel loopt over de N507, de N243, de N302 en de N506.

Om een logisch geheel te krijgen dat goed aansluit op de provincies Flevoland en Overijssel, is besloten om nieuwe wegnummers te kiezen.

Lange tijd is gecommuniceerd dat de N23 Westfrisiaweg het nummer N23 zou krijgen. Gelet op de systematiek van het nummeren van wegen in Nederland, komt een dergelijk ‘laag’ cijfer echter alleen in aanmerking voor rijkswegen. In overleg met de Nationale Bewegwijzeringsdienst, Flevoland en Overijssel is een plan gemaakt om de N23 Westfrisiaweg zodanig te benoemen dat deze aansluit op de wegen in Flevoland en Overijssel. Onder “Maatregelen” is beschreven hoe de benoeming vormgegeven wordt.

Vanwege deze wijzigingen in het Noord-Hollandse wegennet, dient er een GS-besluit te worden genomen waarin deze wegen benoemd worden.

 

Grondslag Besluit

De weggedeelten die deze nieuwe wegnummers krijgen zijn in beheer en onderhoud van de provincie Noord-Holland. Op grond van artikel 105 Provinciewet wordt de bevoegdheid tot regeling en bestuur inzake de huishouding van de provincie aan het provinciebestuur overgelaten. Het benoemen van (haar) provinciale wegen valt onder deze ‘regeling en bestuur inzake de huishouding van de provincie’, waardoor Gedeputeerde Staten bevoegd is om een dergelijk besluit te nemen.

 

Maatregelen

Het Noord-Hollandse deel van de N23 Westfrisiaweg loopt van Heerhugowaard tot en met Enkhuizen. Hieronder wordt per wegdeel aangegeven wat de wegnummering wordt:

 

  • de N507 (plaatselijk genaamd De Braken) en het deel van de N243 tussen de aansluiting van de N507 en de kruising met de A7 krijgen het wegnummer N194;

  • de Westfrisiaweg krijgt tussen de A7 en de grens met de provincie Flevoland het wegnummer N307. De provincie Flevoland zal de aansluitende N302 eveneens het nummer N307 geven. Het “oude” deel van de N302 (plaatselijk genaamd Drechterlandseweg en Randweg) tussen de kruising met de N240 en de aansluiting aan dijk Enkhuizen/Lelystad krijgt het wegnummer N505;

 

Eén en ander is weergegeven op de bij dit besluit behorende tekening:

    

Overleg

Er is overleg geweest met provincie Flevoland, Overijssel en met de Nationale Bewegwijzeringsdienst. De nieuwe wegnummers zullen worden opgenomen in de bewegwijzering en de bewegwijzering zal worden aangepast aan de vastgestelde routevisie.

 

Besluit

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

  • 1.

    het tracé van de N23 Westfrisiaweg tussen de A7 en de grens met de provincie Flevoland te benoemen met het wegnummer N307;

  • 2.

    het (oude) deel van de N302 tussen de kruising met de N240 en de aansluiting op de dijk Enkhuizen/Lelystad, te benoemen met het wegnummer N505;

  • 3.

    de N507 (plaatselijk genaamd De Braken) en het deel van de N243 tussen de aansluiting van de N507 en de kruising met de A7 te benoemen met het wegnummer N194;

    Eén en ander conform de in dit besluit opgenomen tekening.

  • 4.

    van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

  

Haarlem, 10 juli 2019,

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

  

provinciesecretaris

voorzitter

      

Deze beslissing is namens Gedeputeerde Staten genomen door het lid van het college dat met dit onderwerp is belast. 

 

     

Rechtsmiddelen

  • 1.

    Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

     

    Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

     

  • 2.

    Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met de provincie Noord-Holland, servicepunt Wegen, telefoon: 0800-0200 600.

  

Naar boven