Verkeersbesluit voor het instellen van haaientanden bij de uitrit van het parkeerterrein Melksterweide, kenmerk 9611-2019.

Logo Deventer

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• het opnemen van haaientanden bij de uitrit van het parkeerterrein Melksterweide op de Worp om de voorrangssituatie op de aansluiting met de bestaande weg (de Twelloseweg) te verduidelijken.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanleiding verkeersbesluit

De aanleiding van dit verkeersbesluit is de onduidelijke situatie die is ontstaan na het aanleggen van een parkeerterrein op de Melksterweide met ruim 200 parkeerplaatsen.

 

Motivering en belangenafweging

De Twelloseweg in het Worpplantsoen en de Bolwerksweg zijn in eigendom en beheer van de gemeente Deventer.

In februari 2019 is er een nieuw parkeerterrein met ruim 200 parkeerplaatsen op de Melksterweide aangelegd.

 

De aansluiting van het nieuwe parkeerterrein met de bestaande weg (de Twelloseweg) is onduidelijk voor weggebruikers. Op deze gelijkwaardige kruising neemt het verkeer op de Twelloseweg in de praktijk voorrang terwijl het een gelijkwaardige kruising is.

Om de onduidelijke voorrangssituatie op te lossen en de veiligheid te verbeteren worden haaientanden geplaatst op de kruising zodanig dat het verkeer komende vanaf het parkeerterrein geen voorrang heeft.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

- het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Door het opnemen van de haaientanden wordt de voorrangssituatie bij de toegang van het parkeerterrein op de Melksterweide verduidelijkt. Dit komt de veiligheid op de weg en de weggebruikers ten goede.

- het in standhouden van de weg

niet van toepassing;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

niet van toepassing;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer

niet van toepassing;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

niet van toepassing.

 

Zienswijzen/draagvlak

Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef. De politie gaat akkoord met de voorgestelde verkeersmaatregel.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 19 juli 2019 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daartegen binnen zes weken na de dag van verzending schriftelijk of via het digitaal loket op deventer.nl/bezwaar bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Houdt u er rekening mee dat bij overschrijding van deze termijn het bezwaarschrift niet inhoudelijk in behandeling wordt genomen. Het bezwaarschrift moet een datum en uw naam en adres vermelden en moet worden ondertekend. Ook vragen wij u het besluit te vermelden waartegen u bezwaar maakt (graag datum en kenmerk van het besluit vermelden).

 

Deventer, 8 juli 2019

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

R. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

Naar boven