Kennisgeving voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport voor de Omgevingsvisie “Mijn Zwolle voor Morgen” van de gemeente Zwolle

Logo Zwolle

Burgmeester en wethouder van de gemeente Zwolle maken ingevolge artikel 7.9, lid 1 en 3 van de Wet milieubeheer het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 2 juli 2019 besloten dat een planMER wordt opgesteld en hebben de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) MER Omgevingsvisie “Mijn Zwolle van Morgen” vrijgegeven voor terinzagelegging.

Waarom een voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport?

Het MER omgevingsvisie “Mijn Zwolle van Morgen” wordt opgesteld in het kader van de omgevingsvisie “Mijn Zwolle van morgen”. 

In de omgevingsvisie wordt geanticipeerd op veranderingen binnen de maatschappij en de fysieke leefomgeving en wordt richting gegeven aan de beoogde stedelijke groei. Het doel van het MER is om het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming in te brengen.

Met de bekendmaking van de NRD MER omgevingsvisie “Mijn Zwolle van Moren” start de m.e.r.-procedure.

De omgevingsvisie Zwolle “Mijn Zwolle van Morgen” heeft een kaderstellend karakter voor mogelijke m.e.r.(-beoordelings)-plichtige activiteiten, waardoor een plan-m.e.r. verplicht is. Daarnaast vindt de gemeente het ook zelf van groot belang om voor de omgevingsvisie de milieueffecten in beeld te brengen.

Aangezien op dit moment niet duidelijk is of significante negatieve effecten op Natura 2000 gebieden uit te sluiten zijn, is een Passende Beoordeling wellicht noodzakelijk. Dit zal tijdens het opstellen van het MER duidelijk worden

Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD)

Als eerste stap in de m.e.r.-procedure is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Het doel van deze notitie is het beschrijven voor welke thema’s en op welke wijze onderzoek zal worden verricht in het MER. Het is de bedoeling dat de m.e.r. zich op een aantal manieren gaat richten op de vraagstukken die in de omgevingsvisie aan de orde komen of zouden kunnen komen. Het gaat om de volgende, kort samengevatte, onderzoeken:

 

  • 1.

    In het MER worden groeiscenario’s van Zwolle vertaald in ruimtelijke alternatieven, met daarbij een fasering. Bij de uitwerking van de alternatieven wordt onder andere gekeken naar (maatregelen die nodig zijn voor) mobiliteit en bereikbaarheid in relatie tot kansen en mogelijke voor andere ambities uit de Omgevingsvisie. ‘

  • 2.

    In het MER wordt de bestaande milieusituatie en de autonome ontwikkeling daarvan beschreven, waardoor knelpunten in de fysieke leefomgeving aan het licht komen die tot een afweging in de omgevingsvisie leiden.

  • 3.

    De keuze voor de ruimtelijke hoofdopgave (groei/woningbouw) vormt samen met de reeds gemaakte keuzes voor de overige ambities het voorgenomen beleid van de ontwerp-omgevingsvisie. Het MER onderzoekt de gevolgen van de keuzes die in de omgevingsvisie worden gemaakt op de fysieke leefomgeving.

  • 4.

    Bij de beschouwing van de effecten van het voorgenomen beleid wordt aandacht besteed aan de specifieke gevolgen per deelgebied ten behoeve van de verdere uitwerking.

  • 5.

    Voor de onderdelen waarvoor de omgevingsvisie nog geen keuzes zal bevatten vervult het MER een agenderende rol.

  • 6.

    Het MER legt een basis voor monitoring en evaluatie van de omgevingsvisie en voor de verdere uitwerking van de visie voor de verschillende deelgebieden (wijken) van Zwolle.

De Commissie m.e.r. wordt om advies gevraagd.

Het plangebied voor het MER bestrijkt het gehele grondgebied van de gemeente Zwolle.

 

Ter inzage

De notitie reikwijdte en detailniveau MER omgevingsvisie Zwolle met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 12 juli 2019 t/m 14 september 2019 voor een ieder ter inzage bij de gemeente Zwolle. U kunt de stukken inzien in het Stadhuis (Grote Kerkplein 15, Zwolle) , Stadskantoor (Lübeckplein 2, Zwolle) en de wijkservicepunten Oost (Simon van Slingelandtplein 36, Zwolle), West (Belvédèrelaan 2, Zwolle), Zuid (Gelijkheid 1, Zwolle) en Noord (Bachlaan 20, Zwolle) . De stukken zijn eveneens digitaal te raadplegen op de website van de gemeente Zwolle www.zwolle.nl/nrd.

 

Zienswijzen

Gedurende genoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze over de NRD naar voren brengen bij de gemeenteraad, Afdeling ZWLM, t.a.v. C. Blanken, Postbus 10007, 8000 GA Zwolle.

Ook bestaat de mogelijkheid voor een ieder om gedurende genoemde termijn zijn zienswijze mondeling naar voren te brengen. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken dient u voor 25 juli 2019 een afspraak te maken via de managementassistente, Annemieke van der Kamp. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 038-4982038.

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt.

 

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden de ontvangen zienswijzen en adviezen beantwoord in een Nota van beantwoording. U krijgt hierover schriftelijk bericht. De Nota van beantwoording zal vervolgens worden betrokken bij het op te stellen MER Omgevingsvisie.

Het MER Omgevingsvisie wordt ter inzage gelegd, gelijktijdig met het ontwerp van het omgevingsvisie Mijn Zwolle van Morgen. Over deze terinzagelegging wordt te zijner tijd kennis gegeven. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen.

 

Zwolle, 10 juli 2019

 

Burgemeester en wethouders,

 

Jan Willem Meijer

Burgemeester

 

Ingrid Geveke

Gemeentesecretaris

Naar boven