Instellen van een stopverbod gedeelte Es in Neede

Logo Berkelland

Burgemeester en wethouders van Berkelland besluiten om:

-een stopverbod in te stellen op de Es in Neede, vanaf de Troa Stege tot de Buizerdstraat aan de westzijde van de straat. Het stopverbod wordt aangegeven door middel van het aanbrengen van een gele streep.

Aanleiding

Dit gedeelte van de Es is erg smal. Parkeren en/of stoppen op dit weggedeelte belemmert de doorstroming. Met name voor hulpdiensten en bevoorradend verkeer is dit een groot probleem.

Beleidskader

De gemeenteraad van Berkelland wil een Duurzaam Veilig wegennet. Burgemeester en wethouders van Berkelland hebben op 24 juni 2008 Wegcategorisering vastgesteld. De wegen zijn hierin verdeeld in verkeersaders en verblijfsgebieden. In verblijfsgebieden binnen de kom wordt 30 km/uur ingesteld als de wegen herkenbaar zijn als Erftoegangsweg.

Juridisch kader

Van toepassing zijn:

  • Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994)

  • Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

  • Besluit Administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW)

De weg in dit besluit zijn onder beheer van de gemeente Berkelland. Het college is bevoegd om verkeersbesluiten te nemen. (zoals vermeld in artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994). Voor het plaatsen of verwijderen verkeerstekens is een besluit van het college vereist. (zoals vermeld in artikel 15, eerste lid, van de wegenverkeerswet 1994 en in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer).

Bij besluit van 13 december 2016, aan te halen als Mandaatbesluit 2017, heeft het college besloten om het nemen van een verkeersbesluit als bedoeld in artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 te mandateren aan de behandelend ambtenaar.

De in dit besluit genoemde weg is benoemd als Erftoegangsweg.

(zoals vermeld in Wegcategorisering gemeente Berkelland, vastgesteld op 24 juni 2008)

Wij hebben overlegd met de korpschef van het regionale politiekorps. (zoals voorgeschreven in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer). De politie stemt in met een stopverbod in deze straat.

Belangenafweging

Volgens de gedachte van Duurzaam Veilig Verkeer dienen de voornoemde wegen zodanig te worden ingericht dat de maximumsnelheid redelijkerwijs zal voortvloeien uit de aard en de inrichting van de wegen. Uit observaties en klachten blijkt dat in dit gedeelte van de Es vaak auto’s hinderlijk staan geparkeerd. Dit belemmert enerzijds de doorstroming van het verkeer en anderszijds het (veilig) kunnen gebruiken van de weg. Met name hulpdiensten en bevoorradend verkeer heeft veel hinder van deze geparkeerde auto’s.

Voor dit besluit zijn de volgende belangen van toepassing:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers.

(zoals vermeld in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994)

Met dit besluit wordt de vrijheid van het verkeer beperkt. De vrijheid van het verkeer is ondergeschikt ten opzichte van de andere genoemde belangen. (afweging zoals bedoeld in artikel 21 van het BABW en in artikel 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht)

Inspraak

De Uniforme openbare voorbereidingsprocedure is gevolgd.

(zoals vermeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht)

Het ontwerp-verkeersbesluit heeft vanaf 13 november 2018 zes weken ter inzage gelegen.

Dat is op 13 november 2018 in Berkelbericht bekend gemaakt.

Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Bekendmaking

Wij maken dit besluit bekend in de digitale Staatscourant op 16 juli 2019.

In het Berkelbericht wordt op 16 juli 2019 kennis gegeven van het besluit.

 

 

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor in te zien via www.officielebekendmakingen.nl en www.overheid.nl, onderdeel Staatscourant.

Ook ligt het verkeersbesluit ter inzage in de publiekswinkel, Marktstraat 1 te Borculo. De Publiekswinkel is open dinsdag t/m vrijdag, van 8.30 tot 12.30 uur en extra op woensdagen van 17.00 tot 19.00 uur.

Naar boven