Verkeersbesluit

Logo Borne

Burgemeester en wethouders van de gemeente Borne;

Overwegende:

De woonwijk Bornsche Maten (hierna de wijk) ontwikkelt zich in hoog tempo. Voor de wijk is een volwaardige aansluiting op het hoofdwegennet nodig. Eén van de aansluitingen is voorzien via de Bornsche Beeklaan op de N743 in de nabijheid van de Grotestraat. Deze locatie wordt ook wel de “Poort van Borne” genoemd, omdat bezoekers komend vanaf de snelweg A1 hier het dorp binnen komen.

De bereikbaarheid van de wijk is gediend met een vlotte en veilige afwikkeling van het verkeer van en naar de wijk. Er is door Royal HaskoningDHV onderzoek gedaan naar de verbetering van de aansluiting van de Bornsche Beeklaan op de N743. Verschillende alternatieven zijn daarbij beoordeeld. Een bajonetaansluiting op de N743 – Bornsche Beeklaan is aangewezen als voorkeursalternatief om de capaciteit om de verkeersafwikkeling te waarborgen te vergroten. Wij hebben dit alternatief overgenomen. De planologische aspecten van de bajonetaansluiting zijn in het bestemmingsplan Algemene herziening Borne opgenomen, welk bestemmingsplan inmiddels onherroepelijk is geworden.

Op grond van artikel 15, lid 1, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op bijgaande overzichtstekening is het totale werk aangegeven. Het uit te voeren werk omvat het realiseren van een bajonetaansluiting op de N743 - Bornsche Beeklaan en het realiseren van een verkeersregelinstallatie (VRI) op de N743 ter hoogte van hectometerpunt 58,15. Er zullen aanpassingen plaatsvinden aan en verkeerstekens worden geplaatst op de Bornsche Beeklaan, de Visserij, de Grotestraat en de N743. De N743 is bij de provincie Overijssel in beheer. De overige wegen zijn bij de gemeente Borne in beheer. Het verkeer op andere openbare wegen dan die waarop dit besluit betrekking heeft, wordt niet rechtstreeks en ingrijpend beïnvloed als gevolg van deze maatregel.

Op de overzichtstekening zijn alle verkeerstekens opgenomen die worden geplaatst. Hieronder zijn overigens ook verkeerstekens die al geplaatst waren vóórdat er sprake was van een bajonetaansluiting. Daarnaast is bij de verkeerstekens nog een onderscheid te maken tussen verkeerstekens voor de plaatsing waarvan ingevolge artikel 12 BABW een verkeersbesluit is vereist, en verkeerstekens voor de plaatsing waarvan geen verkeersbesluit is vereist.

Dit verkeersbesluit betreft alleen de verkeerstekens:

 

  • 1.

    voor de plaatsing waarvan ingevolge artikel 12 BABW een verkeersbesluit is vereist, en

  • 2.

    waarvoor nog niet eerder een verkeersbesluit is genomen, en

  • 3.

    op de wegen die bij de gemeente Borne in beheer zijn.

 

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 worden deze maatregelen genomen om de veiligheid op de weg te verzekeren, de vrijheid van het verkeer zoveel mogelijk te waarborgen, weggebruikers en passagiers te beschermen en de weg in stand te houden en de bruikbaarheid daarvan te waarborgen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente.

 

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer,

 

besluiten tot de volgende verkeersmaatregelen in het kader van de aanleg van de bajonetaansluiting op de N743 – Bornsche Beeklaan, allen zoals aangegeven op bijgaande overzichtstekening en drie situatietekeningen die allen behoren bij en onderdeel uitmaken van dit besluit:

 

Bij de aansluiting van de Grotestraat en Visserij op de N743 (tekening 1/3):

- de voorrang wordt geregeld met de borden B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg). De borden worden ondersteund met haaientanden op het wegdek, zoals bedoeld in artikel 80 van het RW 1990;

- er worden weggedeelten aangewezen als verplicht fiets/bromfietspad, met de borden G12a met onderbord OB505;

- op de middengeleiders worden borden D2 geplaatst, om aan te geven dat bestuurders het bord voorbij dienen te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft.

 

Bij de aansluiting van de Visserij op de Bornsche Beeklaan (tekening 2/3):

- de voorrang wordt geregeld met de borden B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) en B1 (voorrangsweg). De borden worden ondersteund met haaientanden op het wegdek, zoals bedoeld in artikel 80 van het RW 1990;

- borden begin 30 km zone (A0130 zb) en einde 30 km zone (A0230 ze) worden geplaatst;

- bord C13 (gesloten voor bromfietsers, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen) wordt geplaatst;

- Op de middengeleiders worden borden D2 geplaatst, om aan te geven dat bestuurders het bord voorbij dienen te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft.

 

Bij de aansluiting van de Bornsche Beeklaan op de N743 (tekening 3/3):

  • 1.

    de voorrang wordt geregeld met de borden B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg). De borden worden ondersteund met haaientanden op het wegdek, zoals bedoeld in artikel 80 van het RW 1990;

  • 2.

    er worden weggedeelten aangewezen als verplicht fiets/bromfietspad, met de borden G12a met onderbord OB505;

  • 3.

    op de middengeleiders worden borden D2 geplaatst, om aan te geven dat bestuurders het bord voorbij dienen te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft.

  

Borne, 5 juli 2019

 

Namens burgemeester en wethouders van Borne,

de teamcoördinator Uitvoering,

  

C.O. Prins

 

Inzage

Het verkeersbesluit en de stukken liggen gedurende de bezwaartermijn ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Bezwaar

Als belanghebbende kunt u bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit.

U kunt tot uiterlijk zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift indienen door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 7620 AE Borne.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, en de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Als u een bezwaarschrift indient blijft het verkeersbesluit geldig. Wilt u dat het verkeersbesluit wordt geschorst? Dan kunt u bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel vragen om een voorlopige voorziening. U kunt uw verzoek sturen naar de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Let er op dat u een kopie van het bezwaarschrift meestuurt. Voor dit verzoek moet u griffierecht betalen. U krijgt hierover een brief van de rechtbank. U kunt ook digitaal om een voorlopige voorziening vragen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven