Luchtvaartvertoning Höfte Ballooning 2019, Inspectie Leefomgeving en Transport

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de Stichting Höfte Ballooning van 19 juni 2019; Overwegende dat dit verzoek is getoetst aan het wettelijk kader, gesteld in:

  • artikel 17 van de Luchtvaartwet;

  • artikel 158 van de Regeling Toezicht Luchtvaart;

  • Regeling luchtvaartvertoningen;

Gezien de verklaring van geen bezwaar van 13 juni 2019, kenmerk 2019/1368, van de burgemeester van de gemeente Hof van Twente;

BESLUIT:

Artikel 1

De vergunning, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet, wordt verleend aan Stichting Höfte Ballooning, organisator van Höfte Ballooning 2019. De mevrouw M. Eerland-de Jong, treedt op als vertoningdirecteur.

Artikel 2

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 1, heeft betrekking op een locatie in de gemeente Hof van Twente, geografische positie 52°13'26.00"NB 006°36'18.00"OL, nader aangegeven op de bij deze beschikking behorende kaart (gemerkt 'bijlage 1').

  • 2. De vergunning geldt op zaterdag 13 juli 2019 van 17:00 uur tot 23:00 uur plaatselijke tijd.

  • 3. Indien de luchtvaartvertoning niet op de in het tweede lid genoemde datums kan worden gehouden, geldt er geen uitwijkdatum.

  • 4. Bij de voorbereiding en uitvoering van de luchtvaartvertoning wordt voldaan aan de Regeling luchtvaartvertoningen.

  • 5. Geen vluchten mogen plaatsvinden buiten de uniforme daglichtperiode – zie GEN 2.7 op www.ais-netherlands.nl.

  • 6. Ten minste een uur voor aanvang van de luchtvaartvertoning neemt de vertoningdirecteur contact op met de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel. 0577-458700); aan de voorwaarden van de Supervisor wordt voldaan.

  • 7. Het niet doorgaan of voortijdig beëindigen van de luchtvaartvertoning wordt door de vertoningdirecteur telefonisch doorgegeven aan de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel. 0577-458700), de Inspectie Leefomgeving en Transport (tel. 070-4563434), de meldkamer van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart (tel. 088-6023616) en de Operationele Helpdesk van de Luchtverkeersleiding Nederland (tel. 020-4062201).

Artikel 3

Indien de vaarroute van de deelnemende ballonnen door militair gecontroleerde TMA’s gaat, gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

  • a. de vertoningdirecteur zorgt ervoor dat voor alle deelnemers een vliegplan wordt ingediend; voor elke groep ballonnen volstaat een enkel vliegplan; de vertoningdirecteur draagt na de landing zorg voor het sluiten van de vliegplannen;

  • b. tijdens het uitvoeren van de vluchten is er een tweezijdige radioverbinding tot stand gebracht tussen de deelnemers aan de luchtvaartvertoning en de betrokken luchtverkeersleidingsdienst en wordt voortdurend op de aangewezen radiofrequentie geluisterd;

  • c. als deelnemers in (verschillende) groepen vertrekken, zal de vertoningdirecteur van het festival zorg dragen voor het aanwijzen van een leider van de groep; een serie deelnemers die tegelijkertijd of binnen een periode van 5 minuten na elkaar start, wordt gezien als een groep; na het verstrijken van deze periode zal een volgende start worden beschouwd als een nieuwe groep met een afzonderlijke leider; de eerste en de laatste deelnemer van de groep voeren gedurende de gehele vlucht een geactiveerde Mode S-transponder; hierbij dient de eerste deelnemer van de groep de code 6446 en de laatste deelnemer de code 6447 te voeren;

  • d. de vertoningdirecteur neemt ten minste een uur voor aanvang van de ballonvaart contact op met de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel. 0577- 458700); aan de voorwaarden van de Supervisor wordt voldaan;

  • e. deze voorschriften en beperkingen gelden als uitgangspunt voor de vluchten in de militaire gecontroleerde TMA’s; het is aan de dienstdoende luchtverkeersleider om af te wijken van deze voorwaarden in het kader van de handhaving van de veiligheid en de efficiëntie.

Artikel 4

Deelnemers met een categorie B demonstratietoestel als bedoeld in de Regeling luchtvaartvertoningen zijn uitgezonderd van de toepassing van artikel 18 van die regeling.

Artikel 5

De luchtvaartvertoning bestaat uit de onderdelen, vermeld in het programmaoverzicht dat als bijlage 2 bij deze beschikking is opgenomen.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van 13 juli 2019 en vervalt met ingang van 14 juli 2019. Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in artikel 2, kan aanleiding zijn de in deze beschikking bedoelde vergunning direct in te trekken.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, Inspecteur ILT team Rail Bedrijven en Luchtvaart Infra

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u hiertegen op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden, schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Tevens ontvangen wij graag uw telefoonnummer dan wel e-mailadres.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Afdeling Juridische zaken

Postbus 16191

2500 BD DEN HAAG

BIJLAGE 1:

Kaarten

BIJLAGE 2:

Programma

Opbouw en opstijging van maximaal 25 heteluchtballonnen op zaterdag 13 juli 2019 van 17.00 uur tot uiterlijk 23.00 uur plaatselijke tijd.

Naar boven