Ontwerpbeschikking Baggermaatschappij Boskalis B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Kennisgeving Kernenergiewet

Vanaf 18 juli 2019 tot en met 28 augustus 2019 ligt de ontwerpvergunning aan Baggermaatschappij Boskalis B.V. ter inzage. Tot en met 28 augustus 2019 kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.

Achtergrond van de beschikking

Door Baggermaatschappij Boskalis B.V. is een wijziging van de op 21 juli 2014 verleende vergunning met kenmerk 2014/0246-09 aangevraagd.

Baggermaatschappij Boskalis B.V. houdt zich onder andere bezig met het uitvoeren van baggerwerkzaamheden. Met behulp van concentratiemetingen kan de samenstelling van het opgepompte mengsel bepaald worden. Met deze informatie kan het productieproces positief beïnvloed worden en kan de slijtage van de installatie en het materiaal en brandstofverbruik worden verminderd. Voor de concentratiemetingen wordt gebruikgemaakt van radioactieve bronnen. Deze bronnen worden op dit moment opgeslagen in Moerdijk, maar deze opslag wordt verplaatst naar de Deltaweg 150 te Vlaardingen. Daarnaast wil Baggermaatschappij Boskalis B.V. het aantal cesium-137 bronnen die op deze locatie mogen worden opgeslagen, verhogen van 10 naar 15 bronnen. Om deze redenen moet de vergunning worden gewijzigd.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Baggermaatschappij Boskalis B.V. heeft op 18 februari 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag door Baggermaatschappij Boskalis B.V. nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is met de aangevraagde wijziging van de locatie van de bergplaats en het verhogen van het aantal ingekapselde bronnen onder voorwaarden ingestemd. De vergunning zal worden verleend op grond van artikel 29 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8, eerste en derde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 18 juli 2019 tot en met 28 augustus 2019 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak: 088 – 489 05 00.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning reageren?

Eenieder kan tot en met 28 augustus 2019 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpvergunning naar voren brengen. Zienswijzen kunnen schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend:

  • Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij de ANVS, o.v.v. Zienswijze Baggermaatschappij Boskalis B.V., Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. Zienswijze Baggermaatschappij Boskalis B.V.

  • Mondelinge zienswijzen kunnen tijdens kantooruren worden ingediend bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Wie zienswijzen indient, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd.

Ook van de definitieve vergunning wordt openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Baggermaatschappij Boskalis B.V.’.

Naar boven