Gemeente Maastricht, vooraankondiging voorbereiding omgevingsvisie.

Logo Maastricht

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geven burgemeester en wethouders van Maastricht kennis dat zij een Omgevingsvisie voorbereiden ten behoeve van het strategische lange termijn beleid van de gemeente Maastricht voor de fysieke leefomgeving richting 2040.

Inhoud

De Omgevingsvisie betreft de strategische langetermijnvisie voor de fysieke leefomgeving van Maastricht richting 2040. De toekomst van de fysieke leefomgeving wordt daarbij vanuit een integraal perspectief benaderd. Dat wil zeggen dat sociale, economische en fysieke vraagstukken in samenhang worden beschouwd en vervolgens vertaald naar de fysieke leefomgeving. De Omgevingsvisie is daarmee een brede visie op een groot aantal onderwerpen. Belangrijk voor een gemeente zijn dan vooral zaken als mobiliteit, groen, natuur, water, infrastructuur, werklocaties, veiligheid, cultureel erfgoed, cultuur, gezondheid, milieu, gemeentelijk vastgoed en ontwikkellocaties. De Omgevingsvisie beschrijft de samenhang tussen deze onderwerpen. Vertrekpunt daarbij zijn de maatschappelijke opgaven.

De Omgevingsvisie wordt opgesteld in de geest van de nieuwe Omgevingswet, die per 1 januari 2021 in werking treedt. Binnen het huidige wettelijke kader van de Wro (art. 2.1) kiest de gemeente ervoor om de Omgevingsvisie feitelijk de Structuurvisie voor Maastricht te laten zijn. De Omgevingsvisie vormt de basis voor het nog op te stellen toekomstige Omgevingsplan. Het Omgevingsplan vervangt straks alle bestemmingsplannen en vormt het toetsingskader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen binnen het gemeentelijke grondgebied.

De Ontwerp Omgevingsvisie, een eerste conceptversie van het gewenste eindproduct, is tot stand gekomen na bijna anderhalf jaar van intensieve gesprekken met bewoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties, belanghebbenden en strategische partners.

Geen mogelijkheid tot indienen zienswijzen

Naar aanleiding van deze bekendmaking zal geen gelegenheid worden geboden tot het indienen van zienswijzen en zullen er evenmin op het plan betrekking hebbende stukken ter inzage worden gelegd. Daarbij worden onafhankelijke instanties naar aanleiding van deze bekendmaking niet in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voornemen.

Gelegenheid tot het inzien van de Ontwerp Omgevingsvisie, alsmede de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen zal worden geboden gedurende de termijn van terinzagelegging van de Ontwerp Omgevingsvisie. De kennisgeving van de terinzagelegging van de Ontwerp Omgevingsvisie wordt vooraf gepubliceerd in de stadskrant “ViaLimburg editie Maastricht/Meerssen” en de Staatscourant. Bekendmakingen in de stadskrant zijn tevens digitaal opvraagbaar op onze gemeentelijke website www.gemeentemaastricht.nl (zie over Maastricht/publicaties/huis-aan-huisblad). Bekendmakingen in de Staatscourant zijn uitsluitend digitaal opvraagbaar op https://www.officielebekendmakingen.nl/

 

Maastricht, 11 juli 2019.

Burgemeester en wethouders van Maastricht,

De Secretaris, De Burgemeester,

Dhr. R.E.C. Kleijnen J.M. Penn-te Strake

 

Naar boven