Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende het instellen van twee tijdelijke gebieden met beperkingen Zevenaar en Pannerden voor ontmanteling en gecontroleerde detonatie bom uit WOII, Inspectie Leefomgeving en Transport

Datum 27 juni 2019

Nummer ILT-2019/34761

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek namens de burgemeester van de gemeente Zevenaar, gedaan door Thijs Barten, Adviseur openbare orde en veiligheid gemeente Zevenaar, per e-mail gedateerd 20 juni 2019;

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

BESLUIT:

Artikel 1

Ter bescherming van het luchtverkeer ten opzichte van bijzondere luchtverkeersactiviteiten rond de ontmanteling en gecontroleerde detonatie van een Britse WOII-bom worden aangewezen twee tijdelijke gebieden met beperkingen: TGB Zevenaar (zie afbeelding 1) en TGB Pannerden (zie afbeelding 2).

  • a. TGB Zevenaar:

    een cirkelvormig gebied met een straal van 1 nautische mijl met als middelpunt de positie met coördinaten 51°55'14.50"N 006°05'07.70"E;

    • vanaf de grond tot 3000 voet boven gemiddeld zeeniveau (AMSL);

    • op vrijdag 28 juni 2019 van 10:00 uur tot 11:30 uur plaatselijke tijd;

  • b. TGB Pannerden:

    een cirkelvormig gebied met een straal van 1 nautische mijl met als middelpunt de positie met coördinaten 51°52'46.25"N 006°02'13.44"E;

    • vanaf de grond tot 3000 voet boven gemiddeld zeeniveau (AMSL);

    • op vrijdag 28 juni 2019 van 13:45 uur tot 16:15 uur plaatselijke tijd.

Afbeelding 1: TGB Zevenaar

Afbeelding 1: TGB Zevenaar

Afbeelding 2: TGB Pannerden

Afbeelding 2: TGB Pannerden

Artikel 2

Binnen de tijdelijke gebieden met beperkingen Zevenaar en Pannerden gelden de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. binnen de gebieden zijn alleen HEMS- en SAR-vluchten en vluchten van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, toegestaan;

  • b. de vluchten, genoemd in onderdeel a, mogen alleen de gebieden binnenvliegen na toestemming van MilATCC Schiphol; deze dienst verleent de toestemming pas na verificatie met de dienstdoende commandant van de Explosieven Opruimings Dienst Defensie.

Artikel 3

  • 1. Het handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking levert een strafbaar feit op.

  • 2. Het in het eerste lid strafbaar gestelde feit is een overtreding.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van vrijdag 28 juni 2019 en vervalt met ingang van zaterdag 29 juni 2019. Deze beschikking zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. Indien de Staatscourant waarin deze beschikking wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 28 juni 2019, treedt deze beschikking in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 28 juni 2019.

De operationele inhoud van deze beschikking wordt bekendgemaakt per NOTAM, uit te geven door MilATCC Schiphol.

De Explosieven Opruimings Dienst Defensie neemt contact op met de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel.: 0577-458705) 5 minuten voor het daadwerkelijk tot ontploffing brengen van de bom en na het beëindigen van de activiteiten, zodat de NOTAM kan worden ingetrokken.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, De Inspecteur ILT/Luchtvaart.

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u hiertegen op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden, schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Tevens ontvangen wij graag uw telefoonnummer dan wel e-mailadres.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Afdeling Juridische Zaken

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Is er sprake van onverwijlde spoed? Dan kunt u de rechtbank van uw woonplaats verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie over de voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

TOELICHTING

De tijdelijke gebieden met beperkingen (TGB’s) Zevenaar en Pannerden worden ingesteld op verzoek van de burgemeester van de gemeente Zevenaar met het doel om (eventuele) vluchten van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, en de traumaheli ongestoord te kunnen uitvoeren in het luchtruim waaronder de gecontroleerde detonatie van een WOII-bom plaatsvindt.

Het betreft de ontmanteling van een explosief op de locatie waar het is gevonden, TGB Zevenaar, en de gecontroleerde detonatie op de ploflocatie, TGB Pannerden.

Naar boven