Verkeersbesluit, aanbrengen van een voetgangersoversteekplaats, Noorderparklaan, gemeente Lansingerland

Logo Lansingerland

T19.11278

 

Burgemeester en wethouders van Lansingerland;

overwegende het volgende:

Inleiding

Basisschool Pius X neemt in september 2019 een nieuwe locatie in gebruik aan de Noorderparklaan in Bergschenhoek. Hierdoor ontstaan nieuwe voetgangersbewegingen. Eén van de hoofdlooproutes komt uit op de Noorderparklaan. Bij dit oversteekpunt ligt alleen een snelheidsremmend plateau. Er is geen andere oversteekvoorziening. Veel jonge kinderen maken gebruik van deze route en oversteek. Voor deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers vinden wij een goede oversteekvoorziening wenselijk.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik. 

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. 

Argumentatie en verkeersmaatregelen

De nieuwe locatie van basisschool Pius X ligt aan de Noorderparklaan. Deze locatie neemt Pius X in september 2019 in gebruik. Door de opening neemt het aantal voetgangers toe. De hoofdlooproutes komen samen aan de Noorderparklaan. Wij vinden dat voetgangers, zeker jonge kinderen, veilig moeten oversteken op de Noorderparklaan. Er is op dit punt alleen een snelheidsremmend plateau. Deze plaats is zeer geschikt om een voetgangersoversteekplaats aan te brengen. Voor automobilisten is het dan ook duidelijk dat zij overstekende voetgangers kunnen verwachten. Met deze maatregel scheppen wij een overzichtelijke en veilige situatie. Hiermee verzekeren wij de veiligheid op de weg. Tevens beschermen wij de voetgangers op de Noorderparklaan.  

Situering en beheer van de wegen

De Noorderparklaan ligt bin­nen de be­bouw­de kom van de ge­meente Lansingerland en is bij deze gemeente in beheer en onderhoud. 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de politie.  

Besluiten:

  • I.

    Het aanbrengen van een voetgangersoversteekplaats op de Noorderparklaan door het plaatsen van twee RVV-borden L2 en het aanbrengen van witte markering, conform de bijgevoegde situatietekening;

  • II.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant.

Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland,

Natasja Boom

Teammanager Kwaliteitsbeheer Openbare Ruimte

Situatietekening

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn.

Het adres voor het indienen van schriftelijk bezwaar is:

College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland

Postbus 1

2650 AA Berkel en Rodenrijs

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl/bezwaar.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken na

verzenddatum. Schrijf in uw bezwaarschrift ten minste:

  • 1.

    uw naam en adres

  • 2.

    de datum van uw bezwaarschrift

  • 3.

    het nummer van deze brief, of stuur een kopie van deze brief mee met uw bezwaarschrift

  • 4.

    (artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht).

  • 5.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt

  • 6.

    waarom u het niet eens bent met ons besluit

  • 7.

    uw handtekening

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is:

Rechtbank Rotterdam

Sector bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

 

Naar boven