Startnotitie Beschermd stadsgezicht Plan Zuid, gemeente Amsterdam

Logo Amsterdam

 

  • 1.

    Inleiding

    Per 1 april 2018 is het beschermde stadsgezicht Plan Zuid in Amsterdam aangewezen. Op grond van artikel 35 van de Monumentenwet 1988 is het beschermde stadsgezicht aangewezen en dat betekent dat de gemeenteraad op grond van artikel 36 verplicht is om ter bescherming van een beschermd stadsgezicht een bestemmingsplan vast te stellen. De Monumentenwet 1988 biedt namelijk geen bescherming, dus de bescherming moet goed in bestemmingsplannen geïmplementeerd zijn.

     

    Plan Zuid

    Het Plan Zuid, waarvan grofweg de begrenzing noordelijk ligt op de Cornelis Krusemanstraat en Lutmastraat, oostelijk op de Amstel, zuidelijk op de President Kennedylaan en de zuidelijke kade van het Zuideramstel kanaal en westelijk om het Olympisch stadion loopt om vervolgens via de Amstelveenseweg weer aan te sluiten op de Cornelis Krusemanstraat. Het plan is een vroeg 20-eeuwse stadsuitbreiding met een goed bewaarde planmatige structuur en architectonisch samenhangende bebouwing. Het kreeg internationaal een grote reputatie door de toepassing van esthetische principes en het stedenbouwkundig concept van ‘stadsbouwkunst’. Het ensemble van stedenbouwkundige structuur en architectonische invulling is dan ook (internationaal) van zeer hoge waarde.

    Het plan was door H.P. Berlage ontworpen en werd vanaf 1917 gerealiseerd. In het plan zocht Berlage naar een goede aansluiting op de bestaande stad, terwijl het stedenbouwkundig concept van de uitbreiding zelf zoveel mogelijk volgens esthetische principes werd gerealiseerd, met grote aandacht voor een hiërarchisch stratenpatroon en monumentale accenten. Eén van de stedenbouwkundige principes was het gebruik van architectuur als middel om de stedenbouwkundige ruimtes vorm te geven. Berlage streefde naar een architectonische eenheid tussen straat, plein en stadsdeel.

 

  • 2.

    Voornemen

    Hoewel in het aanwijzingsbesluit van 4 oktober 2017 staat dat, afgezien van het bestemmingsplan "De Pijp" (2005), alle bestemmingsplannen voldoende bescherming bieden, is geconstateerd dat dat niet overal zo is. Om die reden bestaat er aanleiding om daar waar het bestemmingsplan onvoldoende bescherming biedt een nieuwe regeling op te stellen. Er bestaat het voornemen om de planologische regelingen te herzien, daar waar ze het beschermde stadsgezicht onbedoeld onvoldoende bescherming bieden. Voorkomen dient te worden dat ongewenste bouwmogelijkheden het beschermde stadsgebied aantasten. Als uitgangspunt voor de nieuwe planologische regeling zal dus gelden dat de bestaande bebouwing zoveel mogelijk zal worden vastgelegd.

 

  • 3.

    Planning

    Eind 2019 is het Dagelijks Bestuur van Zuid van de gemeente Amsterdam voornemens om de eerste conceptversie van een bestemmingsplan te presenteren.

 

  • 4.

    Contactgegevens

    In het geval van vragen kan contact worden opgenomen met Ruimte en Duurzaamheid, team Zuid, mevr. S. Mercker via telefoonnummer 14 020 of via e-mail: s.mercker@amsterdam.nl.

     

Amsterdam, 2 juli 2019

Dagelijks bestuur van de bestuurscommissie Zuid

S. Capel,

voorzitter

M.F. Smeels

stadsdeelsecretaris

Naar boven