Kennisgeving Rotterdam CCUS-project Porthos, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Vaststelling Notitie Reikwijdte en Detailniveau van de benodigde onderzoeken voor het milieueffectrapport (MER)

Het voornemen van Rotterdam CCUS-project Porthos

Met een kennisgeving op 7 februari 2019 heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat u geïnformeerd over het voornemen tot de aanleg van een CO2-leiding door het Rotterdamse havengebied naar een opslaglocatie onder de Noordzee waarin CO2 vanuit de Rotterdamse industrie wordt opgeslagen. Voor dit project wordt een MER opgesteld.

Besluitvorming

Op de besluitvorming over Rotterdam CCUS-project Porthos is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé zal worden vastgelegd in een (rijks)inpassingsplan. De Ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks­relaties stellen het inpassingsplan vast. Het inpassingsplan wordt voorbereid in één gecoör­dineerde procedure samen met een aantal andere besluiten dat voor het project nodig is (vergunningen en ontheffingen). De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert de procedure.

Milieueffectrapportage

Met een MER worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Het MER zal ook een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen.

Welke informatie is nodig voor de milieueffectrapportage?

De Ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks­relaties hebben in een zogenaamde concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) aangegeven welk milieuonderzoek zou moeten worden uitgevoerd voor het MER en hoe dit in het MER moet worden opgenomen. Deze concept-NRD heeft ter inzage gelegen van 8 februari 2019 tot en met 21 maart 2019. Iedereen heeft in die periode een zienswijze kunnen indienen op de concept-NRD. Er zijn binnen de inspraaktermijn in totaal acht zienswijzen van particulieren en bedrijven ontvangen. Daarnaast hebben wij van twee betrokken overheden een reactie ontvangen. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 2 mei 2019 een advies uitgebracht op de concept-NRD.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende zienswijzen, reacties van betrokken overheden en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage hebben de ministers op 29 juni 2019 de definitieve NRD vastgesteld. Hiermee geven zij aan welk milieuonderzoek zal worden uitgevoerd voor dit MER.

Waar kunt u de NRD inzien?

U kunt de definitieve NRD inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon 070 – 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Als het MER is afgerond, wordt mede op basis daarvan de tracékeuze voorbereid en een ontwerpinpassingsplan opgesteld. Het MER zal samen met dit ontwerpinpassingsplan en andere ontwerpbesluiten ter inzage worden gelegd. Hierop kan iedereen dan reageren.

Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven