Call for proposals Samenwerking Japan (JSPS) – Joint seminars 2019, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Den Haag, mei 2019

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Inleiding en doel

NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Japan Society for the Promotion of Science (JSPS). Het doel van het samenwerkingsprogramma is het bevorderen van contacten tussen Nederlandse en Japanse onderzoekers. Het programma faciliteert gezamenlijke seminars in Japan of Nederland.

Binnen de vastgestelde limieten en binnen het beschikbare budget kunnen jaarlijks maximaal 3 toekenningen worden gedaan voor Bilateral Joint Seminars.

NWO heeft voor de programma’s Bezoekersbeurs, Samenwerking Duitsland – Von Humboldt Stiftung, Samenwerking Japan, Samenwerking Taiwan en Samenwerking China reisbeurzen en seminars, voor 2019 € 370.000 gereserveerd, dat in twee gelijke delen over het jaar verdeeld wordt.

NWO streeft naar het vergroten van de bewustwording bij onderzoekers ten aanzien van kennisbenutting. NWO vraagt de onderzoeker daarom om na te denken over de mogelijkheden voor kennisbenutting en daar waar dat relevant is om met ideeën te komen over hoe de resultaten van het onderzoek door derden buiten de wetenschap of door derden van een andere discipline kunnen worden gebruikt. Het gaat hierbij niet om het gebruik van kennis door collega-onderzoekers binnen de eigen wetenschapsdiscipline; relevantie van het voorgestelde onderzoek voor de wetenschap binnen de eigen discipline wordt immers al getoetst binnen de bestaande kwaliteitscriteria die gebruikt worden bij het beoordelen van de onderzoeksaanvraag.

Wie kan aanvragen

Dit programma is alleen toegankelijk voor gepromoveerde onderzoekers met een fulltime vast dienstverband bij één van de volgende kennisinstellingen:

  • Nederlandse universiteiten;

  • KNAW- en NWO-instituten;

  • het Nederlands Kanker Instituut;

  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;

  • onderzoekers van de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

  • NCB Naturalis;

  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL).

Het programma is gericht op alle onderzoeksvelden in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen.

Voor een joint seminar moeten de Japanse en de Nederlandse aanvrager een gezamenlijk voorstel gelijktijdig bij JSPS en NWO indienen, elk voor het eigen team bij de eigen onderzoeksorganisatie.

Wat kan aangevraagd worden

De vergoedingen die NWO en JSPS verstrekken voor een joint seminar in Nederland of Japan zijn standaardbedragen. Per Japans fiscaal jaar (FY) dat loopt vanaf 1 april, gelden er maxima ten aanzien van het aantal toekenningen en verplichte startperiodes.

Het is mogelijk een bijdrage te vragen voor een gezamenlijk te organiseren joint seminar in Nederland of Japan met een duur van maximaal een week en voor maximaal 10 deelnemers per land. NWO vergoedt standaardposten voor het Nederlandse team; JSPS voor het Japanse team. Elk seminar moet binnen de voor JSPS vereiste periode van 1 april 2020 tot 31 maart 2021 plaatsvinden.

Voor deze seminars gelden standaardbedragen en limieten.

NWO vergoedt als zendende organisatie voor het Nederlandse team van maximaal 10 deelnemers de internationale reiskosten tot een maximum van € 1.400 per persoon en de lokale reis- en verblijfkosten van € 175 per persoon per dag.

NWO vergoedt als ontvangende organisatie een bijdrage in de seminarkosten, gelet op het aantal deelnemers (max. 10 per team), tot maximaal € 1.000 per dag.

De JSPS financiert de kosten voor het Japanse team tot een maximum van 2.500.00 Japanse yen.

Er geldt een NWO-maximumbijdrage per seminar van € 15.000.

Wanneer kan aangevraagd worden

Een aanvraag voor een Bilateral Joint Seminar moet gelijktijdig bij NWO door de Nederlandse aanvrager en bij JSPS door de Japanse aanvrager zijn ingediend.

Voor FY2019 is de NWO/JSPS deadline voor indienen van aanvragen 4 september 2019. Het tijdschema is als volgt:

– 4 september 2019

JSPS/NWO’s deadline voor indienen van aanvragen

– begin oktober 2019

Uitwisseling lijst aanvragen tussen JSPS en NWO

– januari 2020

Gezamenlijk selectiebesluit

– 1 april 2020-31 maart 2021:

Seminar dient in deze periode plaats te vinden.

Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC.

Specifieke subsidievoorwaarden

Een aanvraag wordt door NWO niet in behandeling genomen indien:

  • de aanvraag niet conform de geldende termijn is ingediend;

  • niet is voldaan aan het schriftelijk verzoek van NWO om binnen een bepaalde termijn informatie/stukken te doen toekomen;

  • er sprake is van terugwerkende kracht;

  • indien op andere wijze reeds geheel in de financiering is voorzien;

  • de budgettaire ruimte overschreden wordt.

Toekenning kan slechts plaatsvinden binnen het beschikbare budget en binnen de met/door JSPS vastgestelde limieten voor seminars.

Deze vorm van subsidie houdt geen dienstverband met NWO in. Voorstellen voor seminars moeten gezamenlijk door een Japanse en een Nederlandse onderzoeker in het Engels worden opgesteld en gelijktijdig bij NWO en JSPS worden ingediend. Een aanvrager kan niet gelijktijdig een tweede aanvraag voor een seminar doen. Voor het aanvragen van subsidie voor seminars is contact vooraf met het secretariaat raadzaam.

Ethische aspecten

Voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk dat onderzoeksvoorstellen die ethische vragen kunnen oproepen zorgvuldig worden behandeld. Voor bepaalde onderzoeksprojecten is een goedkeurende verklaring van een erkende Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) of een Dier Experimenten Commissie (DEC) nodig. Daarnaast is voor bepaalde onderzoeksvoorstellen een vergunning nodig op grond van de Wet Bevolkingsonderzoek (WBO). Meer informatie over de METC is beschikbaar bij de Centrale Commissie Mensgebonden onderzoek (CCMO), bij de Nederlandse Vereniging voor Dierexperimentencommissies is informatie over DEC te vinden en bij o.a. de Gezondheidsraad is informatie over de WBO beschikbaar.

Een aanvrager is verantwoordelijk voor het nagaan of zijn/haar onderzoeksvoorstel ethische vragen op kan roepen en voor het verkrijgen van een

goedkeurende verklaring van de juiste ethische commissie en/of het verkrijgen van een vergunning op grond van de WBO, indien nodig.

NWO onderschrijft de code Openheid Dierproeven en de code Biosecurity. Voor aanvragen geldt dat de aanvragers de bestaande codes moeten onderschrijven en naleven.

Een onderzoeksproject kan pas starten als NWO (indien nodig) een kopie van de goedkeurende ethische verklaring en/of vergunning WBO ontvangen heeft. NWO verwacht dat de aanvrager rekening houdt met het tijdpad van de beoordeling en de tijd die nodig is voor de toetsing door een ethische commissie van de aanvraag voor een WBO vergunning. Voor complexe vragen op het gebied van ethische vraagstukken, behoudt NWO zich het recht voor een externe adviseur te raadplegen. Indien NWO na overleg met de aanvrager van mening is dat een ethische toets voor een aanvraag nodig is, is de aanvrager verplicht alsnog maatregelen te nemen voor een toetsing door een ethische commissie. Bij het uitblijven van een noodzakelijke goedkeurende verklaring van een ethische commissie wordt de subsidie direct ingetrokken.

Nagoya Protocol:

Het Nagoya Protocol is op 12 oktober 2014 van kracht gegaan en zorgt voor een eerlijke en billijke verdeling van voordelen voortvloeiende uit het gebruik van genetische rijkdommen (Access and Benefit Sharing; ABS). Onderzoekers die voor hun onderzoek gebruik maken van genetische bronnen in/uit het buitenland dienen zich op de hoogte te stellen van het Nagoya Protocol (www.absfocalpoint.nl). NWO gaat er vanuit dat zij de noodzakelijke acties ten aanzien van het Nagoya Protocol nemen.

Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze Call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op u op www.nwo.nl/openscience.

Het indienen van een aanvraag

Een aanvraag moet via het daarvoor bestemde aanvraagformulier worden ingediend.

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een hoofdaanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC- account in te dienen. Indien de hoofdaanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de hoofdaanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een aanvraag in te dienen.

Bij het indienen van uw aanvraag in ISAAC dient u online enkele aanvullende gegevens in te voeren. Ruim hier voldoende tijd voor in.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC helpdesk, zie de paragraaf Contact.

Procedure

Het NWO bureau toetst of de aanvragen voldoen aan de voorwaarden van de call for proposals. Aanvragen die hieraan niet voldoen worden niet in behandeling genomen.

Bij NWO en JSPS binnengekomen aanvragen volgen bij NWO en bij JSPS een zelfstandige beoordelingsprocedure. Voor de aanvraag wordt in principe geen extern advies gevraagd.

De commissie Bezoekersbeurzen beoordeelt de aanvraag met bijbehorende stukken en adviseert; het Algemeen Bestuur besluit of de aanvraag voor honorering wordt voorgedragen aan JSPS.

Gebaseerd op de beoordelingsresultaten besluiten JSPS en NWO gezamenlijk, waarbij geldt dat de JSPS toekent voor door JSPS te vergoeden posten en NWO voor door NWO te vergoeden posten.

De beoordelingsprocedure duurt voor seminars maximaal zes maanden.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de NWO-code belangenverstrengeling van toepassing.

NWO voorziet alle uitgewerkte aanvragen van een kwalificatie. Deze kwalificatie wordt aan de aanvrager bekend gemaakt bij het besluit over al dan niet toekennen van financiering. Voor meer informatie over de kwalificaties zie: http://www.nwo.nl/kwalificaties.

Criteria

De aanvragen voor seminars worden beoordeeld op de volgende criteria:

    • 1 kwaliteit van het onderzoeksteam;

    • 2.1 wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit en relevantie van het voorgestelde seminar met werkplan;

    • 2.2 haalbaarheid en concreetheid, voortgang in toekomst, urgentie;

    • 2.3 noodzaak van de samenwerking, toegevoegde waarde en wederzijdse onderzoeksvoortgang door overdracht van kennis en expertise

    • 2.4 participatie van jonge onderzoekers en bijdrage aan hun begeleiding;

    • 3 kennisbenutting, inclusief:

    • 3.1 impact van resultaten op verbeteren van de levenskwaliteit, op bijdragen aan sociaal economische ontwikkeling en/of oplossen van actuele sociale problemen.

Hierbij worden de volgende punten meegenomen:

  • geschiktheid begroting;

  • geschiktheid locatie voor het seminar;

  • bijdrage aan interactie van onderzoekers in de onderzoeksvoortgang (ten minste 50% van de subsidie moet bestemd zijn voor internationale/lokale reiskosten).

De criteria 1-3 wegen respectievelijk 40%, 40% en 20% mee in het totaaloordeel.

Contact

Voor inhoudelijke vragen over Samenwerking Japan (JSPS) en deze call for proposals neemt u contact op met:

  • NWO-secretariaat Samenwerking Japan (JSPS)

  • Hanneke Dekker, tel. +31 (0)70 349 4011, e-mail bezoekersbeurzen@nwo.nl

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 7179. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen viaisaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

Overige informatie

Gedetailleerde informatie van Japanse zijde vindt u op de Engelstalige JSPS- webpagina onder International Collaborations, Bilateral Collaborations (Joint Research Projects and Seminars): http://www.jsps.go.jp/english/programs/.

Voor Bilateral Programs, Joint Research Projects and Seminars rechtstreeks: http://www.jsps.go.jp/english/e-bilat/call.html.

Naar boven