Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 25 juni 2019, nummer CvTE-19.00903, houdende wijziging van de Regeling toetswijzer eindtoets PO in verband met aanpassing van het specifiek deel, onderdeel wereldoriëntatie

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 2, zesde lid, onderdeel c en d, van de Wet College voor toetsen en examens;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING VAN DE REGELING

A

De toetswijzer specifiek deel, onderdeel wereldoriëntatie, als bedoeld in artikel 2 van de regeling, is nader vastgesteld.

B

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘www.hetcvte.nl’ vervangen door ‘www.cvte.nl’.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het onderdeel van de toetswijzer als bedoeld onder A zal, overeenkomstig lid 2 van artikel 3 van de regeling, gepubliceerd worden op www.cvte.nl.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

Algemeen

De toetswijzerdelen zijn gezien aard en omvang te raadplegen op www.cvte.nl en worden uitsluitend digitaal gepubliceerd.

Het specifieke deel van de toetswijzer eindtoets PO is van toepassing op de centrale eindtoets PO van het CvTE. Dit specifieke deel verantwoordt de inhouden voor de onderdelen taal en rekenen en het onderdeel wereldoriëntatie van de centrale eindtoets PO. Het beschrijft de verschillende inhoudsonderdelen die getoetst worden en het niveau waarop getoetst wordt.

In de Toetswijzer Wereldoriëntatie beschrijft het CvTE de kennis en vaardigheden die voortkomen uit de kerndoelen uit 2006 en de aanvullingen op de kerndoelen die sinds die tijd zijn gemaakt. Dit document is een herziene versie van de Toetswijzer Wereldoriëntatie uit 2014. De herziening was wenselijk omdat het wereldoriëntatieonderwijs zich ontwikkelt en de Centrale Eindtoets moet (blijven) aansluiten op het gegeven onderwijs. Daarnaast waren er enkele aanpassingsverzoeken vanuit de vaststellingscommissie. Het ging hierbij om kleine praktische aanpassingen.

Met het oog op de vernieuwing van de kerndoelen (Curriculum.nu) is besloten om de Toetswijzer Wereldoriëntatie voor nu marginaal aan te passen. De wijzigingen treden in werking met ingang van 1 augustus 2020 voor de centrale eindtoets voor het schooljaar 2020-2021. De herziene Toetswijzer Wereldoriëntatie zal, overeenkomstig lid 2 van artikel 3 van de regeling, worden gepubliceerd op www.cvte.nl.

Artikelsgewijs

Artikel I onderdeel A

Hiermee wordt het herziene specifieke deel van de Toetswijzer, onderdeel wereldoriëntatie, vastgesteld.

Artikel I onderdeel B

Wijzigt het url opgenomen in artikel 3, tweede lid.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven